Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου κορυφώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων, από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου κορυφώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων, από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο, τον Ιούλιο
του 1913, από τον Λιτοχωρίτη Χρήστο Κάκαλο και τους Ελβετούς Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy

 Σ.Μαυρίδου:«Με τη συμμετοχή της Π.Ε.Πιερίας στις εκδηλώσεις επιτυγχάνεται ο στόχος που είναι η ανάδειξη του Ολύμπου και της περιοχής»


   Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου κορυφώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις, που
περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων, από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο, τον Ιούλιο του 1913, από τον Λιτοχωρίτη Χρήστο Κάκαλο και τους Ελβετούς Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy. 


Με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια θα τελεστεί δοξολογία στην Παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στις 20 Ιουλίου 2013 στις 10 το πρωί. Την ίδια μέρα και μετά το πέρας της δοξολογίας θα γίνει η έναρξη της 73ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συγκέντρωσης στον «Προφήτη Ηλία» στον Όλυμπο και συγχρόνως θα γίνει και αναρριχητική συνάντηση, όπου Μοναδικές θα είναι και οι στιγμές που θα αναβιώσουν από την 1η ανάβαση στον Όλυμπο. Η συγκέντρωση αυτή θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα 21/7/2013.


Παράλληλα, στις 20 Ιουλίου 2013 θα διατίθενται στην Παλαιά Μονή Αγ. Διονυσίου και στα Πριόνια, συλλεκτικά φυλλαράκια, σειρά γραμματοσήμων και φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, που θα εκδοθούν με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την 1η ανάβαση στον Όλυμπο από τα ΕΛ.ΤΑ.


Αξιοσημείωτο, είναι ότι και το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή οι εξής εκδηλώσεις: συνάντηση Ένωσης Βαλκανικών Ορειβατικών Ομοσπονδιών (31/05/2013 έως 2/06/ 2013) και το 3ο Εντατικό Σεμινάριο «Ιατρικής Βουνού» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 15-16/6/ 2013. Να σημειωθεί, ότι οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και των ΕΛ.ΤΑ.


Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης, η Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λιτοχώρου, ένωσαν τις δυνάμεις τους, επιμελήθηκαν και παρουσίασαν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την 1η ανάβαση στο «Βουνό των Θεών», που έτυχε της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου.

Μέσα από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι επισκέπτες της Πιερίας είχαν και έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Όλυμπο και οι λάτρεις της φύσης να απολαύσουν το μαγικό περιβάλλον. Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, κάνει λόγο για σπουδαία ευκαιρία προβολής και ανάδειξης της Πιερίας, καθώς η επισκεψιμότητα που καταγράφεται το διάστημα αυτό είναι σημαντική με τη συμμετοχή χιλιάδων ορειβατών και επισκεπτών.

Οι εκδηλώσεις προγραμματίστηκαν με τη συμμετοχή και τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με γνώμονα την ανάδειξη τόσο του μυθικού βουνού, της περιοχής και του αθλητισμού και με σκοπό να τιμηθούν οι πρώτοι «κατακτητές» της κορυφής του Ολύμπου.

Η αγαστή συνεργασία των συνδιοργανωτών, η οργάνωση και ο λεπτομερής σχεδιασμός διασφαλίζουν ένα άρτιο αποτέλεσμα, αντάξιο για τον εορτασμό του σημαντικού γεγονότος της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την 1η ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου.

« Στόχος της Π.Ε.Πιερίας είναι να αναδειχθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ο Όλυμπος, το παγκόσμιο αυτό σύμβολο πολυσήμαντης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ένας από τους πολυτιμότερους βοτανικούς παράδεισους της Ευρώπης. Ο Όλυμπος αποτελεί έναν από τους μαγνήτες έλξης του Πιερικού τουρισμού, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο τμήμα του Ολύμπου βρίσκεται μέσα στα όρια της Π.Ε. Πιερίας. Σκοπός μας είναι να καταστήσουμε τον Όλυμπο επισκέψιμο, που να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν «brand name» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μαυρίδου.


Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζει τις ευχαριστίες της στον κόσμο που τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις και εύχεται καλή διασκέδαση στους συμμετέχοντες, με την υπόσχεση ότι η Π.Ε.Πιερίας θα συνεχίζει να στηρίζει διοργανώσεις που σκοπό έχουν την προστασία και προαγωγή του πολιτισμού και του αθλητισμού και που συνεισφέρουν στην τουριστική ανάδειξη του τόπου μας, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.