Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Υπουργείο Υγείας: Καταστάσεις τραγελαφικές για μικροπράγματα!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....
Του Δημήτρη Μάρδα*
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Ένας όμιλος κοινωνικού προβληματισμού, που φέρει την ονομασία «Παρέμβαση», αποφάσισε να οργανώσει συνέδριο, στις 29 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη,  με θέμα: «Υγεία στην Ελλάδα: Σήμερα,
αύριο, μύθοι και αλήθειες».
Η οργανωτική επιτροπή είχε την φαεινή –αλλά όπως αποδείχθηκε ατυχή– ιδέα να ζητήσει την ένταξη του εν λόγω συνεδρίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Προς θεού βέβαια, μη θεωρηθεί ότι η όλη προσπάθεια συνδεόταν με κάποιο αίτημα για επιχορήγηση! Απλά, το «Υπό την Αιγίδα» θα προσέλκυε, σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου της πόλης, με συνέπεια να προσδοκάται μεγαλύτερη συμμετοχή συνέδρων. H είσοδος ήταν ελεύθερη.
Έτσι λοιπόν, αφού βρήκαν τα μέλη της επιτροπής τις απαραίτητες άκρες (τα conné ελληνιστί), έστειλαν το σχετικό αίτημα έγκαιρα. Εις απάντηση αυτού έλαβαν ένα έντυπο μιας ηλεκτρονικής αίτησης 17 σελίδων(!!!), που για να συμπληρωθεί χρειάσθηκαν τρεις ημέρες!. Η μόνη πληροφορία που δε ζητούσε το Υπουργείο, μέσω της φλύαρου εντύπου του, ήταν το… DNA του πρόεδρου της Παρέμβασης!  Και όλα αυτά για το πολυπόθητον «Υπό την Αιγίδα…».
Η αίτηση αισίως συμπληρώθηκε, παρουσίαζε όμως ελλείψεις και κενά, οπότε το ατελείωτο ασανσέρ Υπουργείου – «Παρέμβασης», άρχισε να εκνευρίζει τους οργανωτές. Σε μια τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία, μπουχτισμένος ο Πρόεδρος  της «Παρέμβασης» από την ατέρμονη ηλεκτρονική γραφειοκρατία, αφού ευχαρίστησε την αρμόδια κυρία του Υπουργείου Υγείας, διέκοψε την ημιτελή επικοινωνία, καθώς η ημέρα του συνεδρίου πλησίαζε και έπρεπε να τυπωθεί το πρόγραμμα.
Να όμως που ο δαίμων της γραφειοκρατίας καλά κρατεί, αφού το Υπουργείο δε τα έβαλε κάτω!. Έτσι, λίγο αργότερα, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Υγείας, μέσω υπηρεσιακής αλληλογραφίας και απευθυνόμενος –με αριθμό πρωτοκόλλου επιστολής 36723, αλλά χωρίς ημερομηνία(!!!)– προς τον Πρόεδρο της «Παρέμβασης», αφού επιδοκίμαζε  την όλη προσπάθεια, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι:
«Oι υπηρεσιακές ανάγκες και ο υφιστάμενος προγραμματισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς στο Υπ. Υγείας να θέσει υπό την αιγίδα του την επερχόμενη εκδήλωση σας…». Ουδείς κατενόησε το βαθύτερο νόημα της επιστολής αυτής, καθώς ήταν αδύνατη η σύνδεση στο μυαλό των οργανωτών η χωρίς χρηματική υποστήριξη της εκδήλωσης, με τον υφιστάμενο προγραμματισμό του Υπουργείου!.
Μετά από κάποιες ημέρες όμως, ο δαίμων του Υπουργείου ξανακτύπησε. Έτσι, μια νέα επιστολή εκ μέρους της Γενικής Γραμματέως αυτή τη φορά, με νέο αριθμό γενικού πρωτοκόλλου ΔΥΓ5/31199, στις 13 Μαΐου, τόνιζε τα εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι θέτουμε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας την εν θέματι ημερίδα…»
Ευτυχώς, όλες αυτές οι παλινωδίες, που δείχνουν ότι η επικοινωνία ανάμεσα στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου καλά κρατεί, προκαλούσαν μια εύθυμη κατάσταση στους κόλπους της οργανωτικής επιτροπής, που ζούσε το δικό της μικρό Γολγοθά.
Και ενώ οι οργανωτές νόμιζαν ότι όλα πια τέλειωσαν, ένα τελευταίο τηλεφώνημα σήμανε το ρέκβιεμ της όλης ιστορίας. Μια κυρία από το Υπουργείο, (και αφού είχε προηγηθεί, όπως αναφέρθηκε, μια ημιτελής 17σέλιδη αίτηση που κατατέθηκε μήνες πριν, δυο αντιφατικές επιστολές αξιωματούχων του Υπουργείου και δεκάδες τηλέφωνα), επικοινωνώντας με τον Πρόεδρο της «Παρέμβασης» έθετε την πρώτη και τελευταία ερώτηση που είχε κατά νου:
«Αγαπητέ μου κύριε, μπορείτε να μας πείτε ποιοι είστε, τι ζητάτε και γιατί θέλετε να τεθεί υπό την  αιγίδα του Υπουργείου η ημερίδα σας;»
Η απάντηση του Προέδρου, που υποθέτω ότι μαντεύετε, δεν έδωσε περιθώρια για δεύτερη ερώτηση!  
Τα σχόλια δικά σας.

______________________________________

* μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.