Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Εκτός ΦΠΑ 415.000 μικρομεσαίοι

Την απαλλαγή περίπου 415.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από το καθεστώς του ΦΠΑ προβλέπουν ρυθμίσεις που προωθεί το
υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο κατάρτισης του Νέου Κώδικα
Φορολογικών Διαδικασιών.


Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να έχει υιοθετήσει την πρόταση των τεχνικών κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εξαίρεση από το καθεστώς ΦΠΑ όλων των φορολογούμενων επιτηδευματιών με ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ.

Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2012 μέσω αναλυτικής έκθεσης για τις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του ΦΠΑ, η οποία συντάχθηκε εκείνη την περίοδο από τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.

Στην έκθεση εκείνη οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ είχαν επισημάνει ότι:

1. Βάσει του άρθρου 287 της κοινοτικής οδηγίας για το κοινό σύστημα ΦΠΑ, η Ελλάδα μπορεί να εξαιρεί φορολογούμενους των οποίων ο ετήσιος τζίρος δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Η Ελλάδα όμως δεν εφαρμόζει αυτή την εξαίρεση. Ολοι οι φορολογούμενοι επιτηδευματίες εγγράφονται υποχρεωτικά και είναι υπόχρεοι για την απόδοση του ΦΠΑ ανεξάρτητα από τον ετήσιο τζίρο τους.

2. Περίπου το 42% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα δηλαδή 415.548 φορολογούμενοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δηλώνουν μηδενικό τζίρο ή ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ και στο σύνολό του διεκδικούν επιστροφές πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ συνολικού ποσού 200 εκατ. ευρώ περίπου κάθε χρόνο, μειώνοντας έτσι τα έσοδα. Δηλαδή ο ΦΠΑ επί των εσόδων τους είναι μικρότερος κατά 200 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ των δαπανών τους με αποτέλεσμα το δημόσιο να υποχρεούται να τους επιστρέψει κάθε χρόνο ΦΠΑ ύψους 200 εκατ. ευρώ.

3. Το κόστος διαχείρισης αυτών των μικρών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο σύστημα του ΦΠΑ είναι υψηλό. Το 1/3 των απαιτήσεων για επιστροφές ΦΠΑ δημιουργείται από φορολογούμενα πρόσωπα των οποίων ο ετήσιος τζίρος δεν είναι υψηλότερος των 10.000 ευρώ. Αυτό δημιουργεί σημαντικό διοικητικό βάρος στη φορολογική διοίκηση για την επεξεργασία, την επικύρωση και τον έλεγχο ενός μεγάλου αριθμού μικρών επιστροφών, καθώς επίσης και για την καταχώριση και επεξεργασία των πληρωμών, χωρίς να υπολογίζεται και ο σχετικός κίνδυνος καταστρατηγήσεων.

4. Πρέπει να εξεταστεί η εφαρμογή ενός κατώτατου ορίου ετήσιου τζίρου για την εγγραφή των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών στο σύστημα του ΦΠΑ. Ένα κατώτατο όριο θα ανακούφιζε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από την παρακολούθηση ενός μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων που αποδίδουν πολύ λίγα ή αρνητικά έσοδα.

5. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα βρίσκονται κάτω από το κατώτατο όριο ετήσιου τζίρου δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ και θα αποφεύγουν όλες τις απαιτήσεις συμμόρφωσης σχετικά με την είσπραξη του φόρου, δηλαδή την εγγραφή στο μητρώο ΦΠΑ, την τήρηση λογιστικών βιβλίων, την τιμολόγηση, την υποβολή περιοδικών δηλώσεων κ.λπ. Αν θέλουν όμως να παραμείνουν ή να εγγραφούν στο σύστημα του ΦΠΑ, θα μπορούν να το πράξουν.