Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Τράπεζα Πειραιώς: «Πράσινο φως» για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου...

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Η ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου, συνολικού ύψους 7,33 δισ. ευρώ θα έχει ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου...

Το «πράσινο φως» για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε...
τη Δευτέρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εγκρίνοντας το ενημερωτικό της δελτίο. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, η ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου, συνολικού ύψους 7,33 δισ. ευρώ θα έχει ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου.

Η διοίκηση της τράπεζας έχοντας ήδη διασφαλίσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα μέσω των συμφωνιών που έχει συνάψει με τις Societe Generale και BCP για συμμετοχή τους στην έκδοση νέων μετοχών με 570 εκατ. ευρώ, έχει πλέον ως στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυσή της χωρίς τη χρήση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Ειδικότερα, θα χρειαστεί η άντληση από τους επενδυτές ενός ποσού της τάξης των 160 – 170 εκατ. ευρώ, το οποίο φαντάζει πολύ μικρό για να ικανοποιήσει τη ζήτηση τόσο από το εξωτερικό, όσο από το εσωτερικό.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με την Εθνική και την Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει θέσει πλαφόν στο ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου. Θεωρητικά οι επενδυτές θα μπορούσαν να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της Πειραιώς, ύψους 7,33 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συμμετοχή στην αύξηση αναμένεται να «κλειδώσει» στα επίπεδα του 14% - 15%, δηλαδή λίγο πάνω από τα 1 δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα

Η τράπεζα θα προχωρήσει σε reverse split πριν την έκδοση των νέων μετοχών, σε αναλογία 1 νέα προς 10 παλαιές μετοχές. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 114.332.657 νέων μετά το reverse split κοινών ονομαστικών μετοχών της τράπεζας. Ως ημερομηνία προσωρινής παύσης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών ορίστηκε η 5η Ιουνίου 2013.

Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 5η Ιουνίου 2013. Οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ στις 11 Ιουνίου. Έως τότε δε θα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση καμία μετοχή της Πειραιώς.

Θα δίνει τη δυνατότητα αγοράς 35,680197 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών για κάθε 1 παλαιά κοινή ονομαστική μετοχή, στα 1,70 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι των δικαιωμάτων είναι οι μέτοχοι της τράπεζας την 7η Ιουνίου. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος θα διαρκέσει από τις 11 έως τις 25 Ιουνίου, ενώ το διάστημα άσκησής τους από τις 11 έως τις 18 Ιουνίου.

Εξάλλου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε και το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank. Μετά το reverse split θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση 34.983.653 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές. Ως ημερομηνία παύσης διαπραγμάτευσης των παλαιών τίτλων ορίστηκε η 5η Ιουνίου. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος ορίστηκε η 7η Ιουνίου, ενώ Κάθε δικαίωμα θα δίνει τη δυνατότητα απόκτησης 19 νέων κοινών μετοχών στην τιμή των 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Το δικαίωμα θα μπορεί να ασκηθεί από τις 11 έως τις 25 Ιουνίου και θα διαπραγματεύεται από τις 11 έως τις 18 Ιουνίου.