Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Με "έξυπνο" τρόπο εισέπρατταν 30 ευρώ χαράτσι με τη δήλωση ΟΣΔΕ σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΑΛΧΑΖΙΔΗ
Μετά από καταγγελίες που μας έγιναν, φαίνεται ότι αγρότες (σε περιοχές της χώρας που το έργο του ΟΣΔΕ 2013 διενεργεί η ΠΑΣΕΓΕΣ - Νeuropublic ΑΕ), βρέθηκαν «μπλεγμένοι» σε ένα «μηχανισμό» με την εταιρεία Neuropublic A.E. στο επίκεντρο και δύο ακόμα εταιρείες (GAIA Επιχειρείν και Αρωγήν
Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε. με έδρα το Χαλάνδρι). Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η εταιρεία “Αρωγήν Συμβουλευτικές Υπηρεσίας Α.Ε” «κόβει» αποδείξεις είσπραξης 30 ευρώ για λογαριασμό της Neuropublic A.E για την εγγραφή σε μια διαδυκτιακή πύλη χωρίς να το έχει ζητήσει αυτό ο αγρότης και χωρίς σε κανένα από τα παραστατικά που του δίνονται να αναγράφεται ότι πλήρωσε για την αίτηση του ΟΣΔΕ. Επίσης πουθενά δεν υπάρχει σφραγίδα κάποιου επίσημου φορέα όπως θα έπρεπε να έχει ένα κρατικό έγγραφο. Με δήλωσή του όμως στον ΑγροΤύπο, ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιάννης Τσιφόρος, διαβεβαιώνει ότι η πληρωμή αυτή δεν ήταν πράγματι για το ΟΣΔΕ αλλά για μια άλλη άσχετη υπηρεσία που προσφερόταν προαιρετικά σε όσους το ήθελαν. Για το ίδιο θέμα πάντως υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες αναφορά και από το Δήμαρχο Κιλελέρ.

Πως λειτουργεί ο «μηχανισμός»;

Μετά από καταγγελίες αγροτών οι οποίοι μας έχουν στείλει ακόμα και τα τιμολόγια που έχουν υπογράψει και φαίνεται η πληρωμή του επίμαχου ποσού (30 ευρώ) ζητήσαμε να μας περιγράψουν την φετινή διαδικασία. Πως δηλαδή κάποιος και που, καταθέτει την δήλωση ΟΣΔΕ;
Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει αγρότης από τη Λάρισα: «Στην Λάρισα έχει κέντρο η ΠΑΣΕΓΕΣ στην παλαιά εθνική οδό στα όρια της πόλης. Ο κάθε αγρότης κλείνει ραντεβού και στην συνέχεια πηγαίνει να κάνει τη δήλωση στο κέντρο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Εκεί υπάρχουν δύο γραφεία. Στο ένα γραφείο είναι μια κυρία που κανονίζει τα ραντεβού και στο άλλο μια ακόμη που μας δίνει τα τιμολόγια και αυτά τα χαρτιά που υπογράφουμε. Συγκεκριμένα εγώ ρώτησα γιατί πληρώνω ενώ έχει γίνει τόσος ντόρος σχετικά με το θέμα; Αυτό που μου απάντησε είναι ότι θα πρέπει να πληρώσω και με τα λεφτά που δίνω θα μπορώ να μπω σε ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου θα λαμβάνω διάφορες πληροφορίες. Εκεί σταμάτησε τη συζήτηση χωρίς να μου εξηγήσει κάτι παραπάνω».
Και προσθέτει: «Στην συνέχεια η δεύτερη υπάλληλος μου έδωσε να υπογράψω κάποια χαρτιά. Το πρώτο τιμολόγιο που υπέγραψα ήταν η σύμβαση εγγραφής με την «GAIA Επιχειρείν» για την οποία έπρεπε να πληρώσω 30 ευρώ. Μετά υπογράφουμε ένα άλλο τιμολόγιο και πουθενά δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για την δήλωση του ΟΣΔΕ. Θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί ο κόσμος τι συμβαίνει και αν είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό να πληρώσεις.

Επισήμανση συνεταιριστών

Από την πλευρά τους συνεταιριστές αναφέρουν στον ΑγροΤύπο: «Όταν ο παραγωγός κάνει την δήλωση ΟΣΔΕ και γίνεται εκτύπωση, θα πρέπει να σφραγίζονται από τον φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα. Αυτό δεν συμβαίνει φέτος».

Επίσκεψη ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα

Μετά από σειρά καταγγελιών σε επίσκεψή του στη Λάρισα ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Αλέκος Οφίδης επισκέφτηκε τα γραφεία της εταιρίας «NEUROPUBLIC Α.Ε. - ΑΡΩΓΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» στη Περιφερειακή Ενότητα και κατόπιν εντολής του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, προκειμένου να ελέγξει τις καταγγελίες του δημάρχου Κιλελέρ κ. Κομήτσα, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συνεταιριστών και αγροτών για παράνομη χρέωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ με 30 ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε εκεί ο κ. Οφίδης, ζήτησε να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο, στους χώρους παραλαβής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ που αναφέρει ότι «η διαδικασία είναι δωρεάν για τους αγρότες» και όπου αποδειχθεί ότι εισπράχτηκαν παράνομα 30 ευρώ από την εταιρία που ανέλαβε το έργο να επιστραφούν, αλλιώς θα υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Το επιχείρημα πάντως των υπαλλήλων της εταιρίας ήταν πως τα χρήματα αυτά αφορούν επιπλέον συμβουλευτικές υπηρεσίες, που δεν αναφέρονται στην σύμβαση. Κάποιοι αγρότες όμως αντέτειναν πως τα συνεργεία της εταιρίας δεν παραλαμβάνουν καμία αίτηση ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, εάν ο δικαιούχος δεν πληρώσει.

Απάντηση ΟΠΕΚΕΠΕ στον ΑγροΤύπο

«Είναι ξεκάθαρο ότι η υποβολή αιτήσεων για το ΟΣΔΕ του 2013 κατόπιν της συμφωνίας της ΠΑΣΕΓΕΣ - Νeuropublic ΑΕ με το ΥπΑΑΤ είναι δωρεάν και δεν πρέπει να πληρώνουν οι παραγωγοί.», αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αλέκος Οφίδης. Σε ερώτησή μας σχετικά με τα 30 ευρώ που έχουν πληρώσει αγρότες για την εγγραφή τους στο πρόγραμμα «GEA Επιχειρείν», ο κ. Οφίδης μας δήλωσε: «Τα χρήματα αυτά είναι προαιρετικά. Όταν εγώ βρέθηκα στην Λάρισα είδα ότι είναι θυροκολλημένη η επιστολή της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία αναφέρει ότι η υποβολή των δηλώσεων είναι δωρεάν». Όσον αφορά το θέμα της επιστροφής χρημάτων στους αγρότες ο κ. Οφίδης απαντάει: «Αν έχουμε την απόδειξη πληρωμής ότι κάποιος πλήρωσε για ΟΣΔΕ οπωσδήποτε τα χρήματά τους θα επιστραφούν».

Η Απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Η απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ που έχει αναρτηθεί στις πύλες συγκέντρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ, την οποία υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής της οργάνωσης κ. Γιάννης Τσιφόρος αναφέρει:
Σε συνέχεια προηγούμενης επικοινωνίας μας, διευκρινίζουμε, για μια ακόμη φορά, ότι σύμφωνα με την σύμβαση υπ. αριθμ. 6023/ΡΜ/2011, μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της Ένωσης εταιριών ΠΑΣΕΓΕΣ - Νeuropublic ΑΕ και την πρόσθετη πράξη που υπεγράφη στις 7.3.2013 και αφορά στην Ενιαία Αίτηση για το 2013, οι εργασίες που ακολουθούν αποτελούν αντικείμενο της παραπάνω σύμβασης:
1. Ενημέρωση παραγωγών
2. Συμπλήρωση συγκέντρωση και καταχώρηση των αλφαριθμητικών και γεωχωρικών στοιχείων για την υποβολή της Αίτησης της Ενιαίας Ενίσχυσης η οποία περιλαμβάνει:
  • Την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης των γεωργών.
  • Τα απαραίτητα στοιχεία για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης και ποιοτικού παρακρατήματος.
  • Την ασφάλιση της Αγροτικής παραγωγής.
  • Την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
3. Σάρωση (σκανάρισμα) των απαραίτητων δικαιολογητικών του παραγωγού, όπως αυτά καθορίζονται από την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
4. Ηλεκτρονική αποστολή των Αιτήσεων στην Κεντρική Βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
5. Αποσφαλμάτωση τυχόν απορρίψεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκ νέου αποστολή των ΑΕΕ.
6. Εκτύπωση της οριστικής και πρωτοκολλημένης ΑΕΕ του παραγωγού σε 3 αντίγραφα (Παραγωγός, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΑΣ).
Επομένως κανένα τίμημα δεν πρέπει να εισπράττεται για τις παραπάνω εργασίες από τον παραγωγό, εφόσον το τίμημα που αναλογεί σε αυτές καταβάλλεται μέσω της σύμβασης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr