Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ιταλία: Επιχειρηματίας αρνήθηκε να πληρώσει ΦΠΑ, αλλά δικαστήριο τον αθώωσε


Ένας Ιταλός επιχειρηματίας δεν μπόρεσε να καταβάλει τον οφειλόμενο ΦΠΑ για το έτος 2007, αλλά δικαστήριο της πόλης Αρέτσο, στην Τοσκάνη της κεντρικής Ιταλίας, αποφάσισε να τον
αθωώσει. «Κατέβαλα πάντα όλους τους φόρους που όφειλα. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχα, πλέον, ούτε ένα ευρώ. Είχα ξοδέψει τα πάντα για να πληρώσω τους εργάτες της οικοδομικής μου εταιρίας και για να μπορέσω να τελειώσω μια εργολαβία τα χρήματα για την οποία, όμως, δεν μου καταβλήθηκαν», δήλωσε στην εφημερίδα Ιl Giorno ο εξηντάχρονος επιχειρηματίας, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Πριν από πέντε χρόνια, η εταιρία του, είχε συσσωρεύσει χρέη ύψους οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ. «Αν πλήρωνα το εν λόγω ποσό, θα κατέληγα σε βέβαιη χρεοκοπία», πρόσθεσε ο ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρίας.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου Πάολα Μπελσίτο εξέδωσε αθωωτική απόφαση, με την λογική ότι «η μη καταβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας οφειλόταν σε λόγους ανωτέρας βίας» και «ο κατηγορούμενος δεν είχε σαφή γνώση του αδικήματος». Ο δικηγόρος του επιχειρηματία από το Αρέτσο, Βιέρι Μπεκότσι, δήλωσε ότι «σε μια φάση σαν και αυτή που ζούμε, με τόσους Ιταλούς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, είναι σημαντικό να διαπιστώνουμε ότι δεν προμηνύεται σφαγή αλλά ότι μπορεί να υπάρξει κατανόηση».