Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Δ.Σ. των εργαζομένων στην ΑΤΕ - Διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012, το μεσημέρι είχε συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. των εργαζομένων της ΑΤΕ στη Βουλή.

Αμέσως μετά τη σημερινή συνάντησή του με μέλη του ΔΣ των εργαζομένων στην ΑΤΕ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την απόφαση για τη μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αγωνιστεί για να αντιστρέψει αυτή την εξέλιξη.


ΑΛ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Προβόπουλος και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, ο πρωθυπουργός, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης βάζουν υποψηφιότητα για το βραβείο Γκίνες. Κατάφεραν με μια απόφαση να εκποιήσουν μια βιώσιμη και κερδοφόρα δημόσια τράπεζα και να τη δώσουν δώρο σε μια ιδιωτική τράπεζα που, ιδίως μετά το PSI αλλά και πριν απ΄ αυτό, έχει παθητικό και είναι μη βιώσιμη. Αντί η Αγροτική Τράπεζα να απορροφήσει την Τράπεζα Πειραιώς έχουμε το ανάποδο, δηλαδή έχουμε την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς.

Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι μας κυβερνά μια πτωχευμένη τραπεζοκρατία. Πριν από ένα μήνα, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δεσμεύσεων των τριών κομμάτων που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, στην προγραμματική συμφωνία είχε καταστεί σαφές ότι η ΑΤΕ θα ανακεφαλαιοποιηθεί. Σας θυμίζω ότι δυο μέρες πριν τις εκλογές ο πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, σε προεκλογική του εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του, εάν εκλεγεί, θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ. Γιατί η Αγροτική Τράπεζα –και σωστά έλεγε τότε- αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

Πού πήγαν άραγε αυτές οι δεσμεύσεις; Τις ξέχασαν; Πρόκειται για πολιτική απάτη ή πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Περιμένουμε απαντήσεις.

Ζήτησα με επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει πρωτοβουλία και να διεξαχθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το μεγάλο  αυτό ζήτημα, της εκποίησης μιας δημόσιας τράπεζας η οποία είναι βιώσιμη και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. 

Με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων εκποιούν και αγοράζουν δημόσιο πλούτο τον οποίο οικειοποιούνται ιδιώτες μέτοχοι. Ας γνωρίζουν όμως  ότι λογαριάζουν δίχως τον ξενοδόχο.

Καθιστούμε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει αυτή τη «δωρεά» και εγγυόμαστε στους αγρότες και σε όλο τον ελληνικό λαό ότι θα ανατρέψουμε την εκποίηση της ΑΤΕ, η οποία σήμερα θυσιάζεται προκειμένου να διασωθεί το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα Όλοι οι εμπλεκόμενοι σ΄ αυτές τις αποφάσεις θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους σ΄ αυτό το σκάνδαλο.

Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων στην ΑΤΕ, προκειμένου η Αγροτική Τράπεζα να παραμείνει ισχυρός θεσμός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και παράγοντας διαφύλαξης  των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού.

Επισημαίνω την αδιαίρετη και αμετάθετη ευθύνη των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και  προσωπικά καθενός από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης οι οποίοι προεκλογικά δεσμεύονταν για την ανακεφαλαιοποίηση  της ΑΤΕ.
Βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο, σε μια ληστεία τραπέζης. Βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα σκάνδαλο που γίνεται εν κρυπτώ, με αποφάσεις που δεν λαμβάνονται στη Βουλή των Ελλήνων, με αποφάσεις που λαμβάνονται στη σκιά. Και είμαστε αποφασισμένοι αυτό το πέπλο της σιωπής και της συγκάλυψης εμείς να μην το αφήσουμε για πολύ καιρό ακόμη. Το πέπλο της σιωπής και της συγκάλυψης θα ξεσκεπαστεί, θα αποκαλυφθεί.

Καλώ τον Πρωθυπουργό να δώσει απάντηση για το αν θα έρθει στη Βουλή. Τον καλώ να μην κρύβεται. Και ιδιαίτερα καλώ τον κ. Κουβέλη και τον κ. Βενιζέλο να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό και κυρίως στους καταθέτες. Να δώσουν εξηγήσεις γιατί δεν μπορεί άλλα να λένε πριν τις εκλογές, άλλα να διακηρύσσουν ως προγραμματικούς στόχους και άλλα να υλοποιούν. 

Αυτή τη μεγάλη ληστεία εμείς δεν θα την αφήσουμε να πραγματοποιηθεί. Και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται  να αναγνωρίσουμε τετελεσμένες πράξεις που θίγουν το δημόσιο συμφέρον.



ΑΜΟΥΤΣΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (Πρόεδρος Εργαζομένων ΑΤΕ): Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, υπερασπίζοντας το παρόν και το μέλλον της τράπεζας στην οποία δουλεύουμε. Όπως όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει η ΑΤΕ ήταν ανέκαθεν ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και κυρίως του αγροτικού. 
Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ η Τράπεζα της Ελλάδας με την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας προχώρησε στο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Είμαστε αντίθετοι όχι μόνο γιατί θίγονται τα δικά μας συμφέροντα, αλλά γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η αλλαγή θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις σε όλη την οικονομία και κυρίως στον τομέα της αγροτιάς μας.
Στο πλαίσιο του αγώνα μας, επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να συζητήσει μαζί μας όλες τις λεπτομέρειες του προβλήματος και να πάρει θέσεις που είναι κοντά σ’ αυτά που και εμείς πιστεύουμε. Θεωρούμε ότι το ζήτημα της ΑΤΕ και το ξεπούλημα της θα πρέπει από δω και πέρα να αντιμετωπιστεί όχι μόνο σε συνδικαλιστικό επίπεδο αλλά σε πολιτικό και κοινωνικό  και με αυτήν την έννοια η συνάντηση και η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ  πιστεύουμε θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα.




ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ
Νομού Πιερίας
Κατερίνη, 60100
www.syriza.gr