Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Σημαντική διημερίδα με θέμα την Αγροτική Ανάπτυξη και Αγροτική Επιχειρηματικότητα διοργανώθηκε στην Κοιλάδα του Αχελώου

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ
Πρόσκληση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παραστεί  στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην
Πιερία, απηύθυνε ο Επιστημονικός Συνεργάτης  της Π.Ε.Πιερίας


Συμμετοχή με εισήγηση είχε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας,   Δημήτρης Ρουκάς, σε διημερίδα  που διεξήχθη στις 23 και 24 Ιουλίου, στην Κοιλάδα του Αχελώου με θέμα " Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ανάπτυξη της Υπαίθρου και Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα."

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, με την υποστήριξη του  Γραφείου  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση κατά την πρώτη ημέρα συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Δανέλλης, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Αγγουράκης, ο Ευρωβουλευτής, Κόμμα Πρασίνων,  Νίκος Χρυσόγελος, ο Διευθυντής ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Τάσος Χανιώτης  και  ο Διευθυντής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα,  Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Κατά την πρώτη ημέρα η συζήτηση περιλάμβανε:

-ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα κύρια σημεία των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κανονισμούς που θα διέπουν τα ΕΣΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ταμείο Συνοχής) κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

-ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί των νομοθετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και τις προοπτικές της για την Αγροτική Ανάπτυξη της χώρας.

-τις συνέπειες που θα έχει στην Κοινή Γεωργική Πολιτική και στην Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ η ανάγκη αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και προσαρμογής σε αυτήν.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής,   Αθανάσιος Τσαυτάρης, ανέφερε ότι «Η ελληνική γεωργία και τα εξαιρετικά της προϊόντα, έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σταθερός πυλώνας για να ξεπεράσει ο τόπος κρίσιμες στιγμές στην ιστορική του διαδρομή. Με συντονισμένες προσπάθειες, μπορούμε να ξανακάνουμε τη γεωργία μοχλό ανάπτυξης προς όφελος των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών».

Κατά την δεύτερη ημέρα, η συζήτηση είχε να κάνει με τη νεανική επιχειρηματικότητα στον τομέα της γεωργίας, είχε  περισσότερο πρακτική αξία και αφορούσε τις προκλήσεις και τις προοπτικές προς μία βιώσιμη ανάπτυξη για την ελληνική γεωργία, σε συνδυασμό με παρουσίαση καλών πρακτικών από την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία. Ομιλητές σε αυτή την ενότητα ήταν ο Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναφέρθηκε  στο  θέμα «Ανάπτυξη της Υπαίθρου», ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, Τεχνικός Σύμβουλος της ΠΕΝΑ, που αναφέρθηκε στις «Προϋποθέσεις για Ανάπτυξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» ο Δημήτρης Ρουκάς, Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας και συνεργάτης του ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ,  που μίλησε για την «Τυροκόμηση για μικρούς Κτηνοτρόφους». Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας,  Βασίλης Ψαθάς,  επανέλαβε το πάγιο αίτημα των Αυτοδιοικητικών φορέων για συμμετοχή των περιφερειών στο σχεδιασμό και υλοποίηση των προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τη  μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων στις αιρετές περιφέρειες, καθώς και κατάργηση των οργανισμών του υπουργείου και μετάταξη του προσωπικού του στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης,  της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών,  επισήμανε τις τέσσερις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας: 1- πώληση των προϊόντων, 2- έρευνα που θα οδηγεί σε εφαρμογή, 3- αγροτικά σχολεία για εκπαίδευση των αγροτών και 4- υποστήριξη με ανταλλαγές εμπειριών, μεταφορά τεχνογνωσία, συμμετοχή σε εκθέσεις και συνέδρια, δημιουργία αγροτικών αγορών και δημοπρατηρίων.

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας,  Δημήτρης Ρουκάς, επεσήμανε ότι «προσπαθήσαμε να δώσουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για πολύ σημαντικά θέματα πάνω στην  προοπτική μιας βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου μέσα από τη νέα αγροτική επιχειρηματικότητα ώστε να βοηθηθούν οι νέοι αγρότες».
Το θέμα της εισήγησης του κ. Ρουκά  είχε να κάνει με την παρουσίαση βιώσιμων πρακτικών για την καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής και τη δημιουργία μικρών μονάδων για παραγωγή προϊόντων κτηνοτροφίας. «Για να ολοκληρωθεί η αγροτική επιχειρηματικότητα στην αγροτική μονάδα είναι επιβεβλημένη  η πώληση του παραγόμενου προϊόντος στον καταναλωτή από τον αγρότη», τόνισε  χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ρουκάς.

Στο πλαίσιο  της εκδήλωσης,  ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Αθανάσιο Τσαυτάρη,  εκ μέρους  της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας,   Σοφίας Μαυρίδου,  να παραστεί  στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που θα πραγματοποιηθεί από  6-9 Σεπτεμβρίου  2012, στο Ελατοχώρι Πιερίας  με θέμα: «Νέες μορφές συνεργασιών στην ύπαιθρο».