Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Αυτοπυρπολήθηκε η μητέρα διάσημης μπλόγκερ


Η μητέρα μιας διάσημης μπλόγκερ από το Βιετνάμ, η οποία αναμένεται να δικαστεί για «προπαγάνδα κατά του κράτους» αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε, όπως δήλωσαν σήμερα πηγές
που πρόσκεινται στην οικογένεια.
«Τα τραύματά της ήταν πολύ σοβαρά και υπέκυψε καθ' οδόν για το νοσοκομείο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντινχ Χου Τοάι, καθολικός ιερέας και φίλος της οικογένειας της Τα Φονγκ Ταν, που αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου της πόλης Χο Τσι Μινχ στις 7 Αυγούστου μαζί με άλλους δύο μπλόγκερ.

Η Ταν, καθολική πρώην αστυνομικός, 43 ετών, βρίσκεται στη φυλακή από τον Σεπτέμβριο του 2011 καθώς κατηγορείται μαζί με άλλους δύο ιστολόγους για «παραποίηση της αλήθειας, δυσφήμηση του κόμματος και του κράτους» επειδή ανέβασε πολιτικά άρθρα στον ιστότοπο της «Ένωσης των ελεύθερων δημοσιογράφων» του Βιετνάμ, που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο καθολικών ακτιβιστών και δικηγόρων, καθώς και βιετναμέζικων ιστολογίων και τον ιστότοπο στα βιετναμέζικα του BBC, η μητέρα της Ταν, Νταν Τι Κιμ Λιενγκ, αυτοπυρπολήθηκε σήμερα το πρωί.

Η Λιενγκ αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από τα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής της Μπακ Λιου, της επαρχίας από την οποία κατάγεται, σύμφωνα με ένα καθολικό ιστολόγιο.

«Ανησυχούσε πολύ για την κόρη της, ανησυχούσε για τη δίκη της κόρης της... Φοβόταν ότι δεν θα την ξαναδεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας καθολικός ακτιβιστής.


newsit.gr/