Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Πρόταση για αναθεώρηση του Μνημονίου κατέθεσε ο Ευ.Βενιζέλος

To θέμα του ευρωπαϊκού πακέτου για την ανάπτυξη, το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ», έθεσε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ... ζητώντας του να θέσει στη Σύνοδο το ζήτημα,
το οποίο έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε και το θέμα της διάθεσης των 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας (επιχειρήσεις, καταπολέμηση της ανεργίας κλπ), ζητώντας και από τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση στο θέμα, ιδιαίτερα από τα κόμματα που αντιδρούν στη δανειακή σύμβαση.

Επίσης πρότεινε τα εξής έξι σημεία αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η εκταμίευση των δόσεων:

Η ανάγκη να μη γίνουν περικοπές στα εισοδήματα και ιδίως σε μισθούς και συντάξεις.
Η ανάγκη να προστατευτεί η συλλογική αυτονομία και ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η ανάγκη να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας και να πέσουν στην αγορά, με στόχο τη διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης, την προώθηση επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης.
Η ανάγκη να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές.
Η ανάγκη να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα, με την άμεση κινητοποίηση των υφισταμένων κοινοτικών πόρων καθώς και των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Να στηριχθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Συμπλήρωσε ότι θα παρουσιάσει ο ίδιος την πρότασή του στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία πραγματοποιείται πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Αναφερόμενος στο ευρωομόλογο, δήλωσε ότι θα είναι καλό για την Ελλάδα, μόνο αν οι όροι δανεισμού είναι καλύτεροι από ό,τι δανείζεται τώρα η χώρα μέσω του PSI και της δανειακής σύμβασης.

«Αν πίσω απο το ευρωομόλογο, κρύβεται επιδείνωση των όρων, δεν είναι καλή ιδέα για την Ελλάδα» εξήγησε.
Πηγή:in.gr

http://www.kentrinews.gr/