Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων

Στη μάχη για μια θέση… σε κάποιο ΑΕΙ, ΤΕΙ της προτίμησής τους, ρίχνονται τη Δευτέρα 90.000 υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ (Ομάδα Β'), ενώ μία ημέρα
αργότερα, την Τρίτη 22/5 αρχίζουν τα βάσανα για τους περίπου 22.000 υποψηφίους των ΕΠΑΛ - Ομάδα Α'.

Η zougla.gr με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, κατόπιν συνεννόησης με φροντιστηριακούς οργανισμούς, για την άμεση, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, θα αναρτά όλα όσα αφορούν τους χιλιάδες υποψηφίους, όπως προτεινόμενες ερωτήσεις, καθώς και τις απαντήσεις-λύσεις των θεμάτων. 

Οι υποψήφιοι ξεκινούν διαγωνιζόμενοι των φετινών Πανελλαδικών στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ενώ ολοκληρώνουν την προσπάθειά τους στις 5 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Η ώρα έναρξης των εξετάσεων είναι στις 8:30 το πρωί, και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8 το πρωί. 

Η νέα υπουργός Παιδείας, Αγγελική - Ευφροσύνη Κιάου, διαβεβαίωσε το Σάββατο στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ότι οι εξετάσεις και η βαθμολόγηση θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, παρά τη μετάθεση ημερομηνίας κάποιων εξετάσεων λόγω των εκλογών στις 17 Ιουνίου. 

Πρόσθεσε ότι 38 βαθμολογικά κέντρα θα εξαιρεθούν από την εκλογική διαδικασία.

Η διαμόρφωση των φετινών βάσεων θα εξαρτηθεί από:

• Τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων
• Επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν σοβαρές μεταβολές σε γενικές γραμμές, ούτε στον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων ούτε στον αριθμό των υποψηφίων, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2011). Ιδιαίτερα στη γενική σειρά που ενδιαφέρει την πλειονότητα των υποψηφίων, η ελάχιστη μείωση των προσφερόμενων θέσεων στα πανεπιστήμια εξισορροπείται με τη μικρή μείωση των φετινών υποψηφίων σε σχέση με τους περυσινούς.

Ο αριθμός των εισακτέων

Φέτος, ο αριθμός εισακτέων κρίθηκε ότι δεν πρέπει να μειωθεί, ώστε να ανακουφισθεί σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης η ελληνική οικογένεια, στέλνοντας τα παιδιά της στα δημόσια ΑΕΙ. Για τον ίδιο λόγο, ελήφθη μέριμνα περαιτέρω ενίσχυσης οικογενειών με πρόσθετες ανάγκες αίροντας περιορισμούς σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες (πολυτεκνίας, τριτεκνίας, κοινωνικών κριτηρίων κ.α.).

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρώην υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Γ. Μπαμπινιώτη, προβλέπεται αναδρομική ισχύ των νέων διευρυμένων κριτηρίων για τους αποφοίτους του ακαδημαϊκού έτους 2011, οι οποίοι πληρούν ή πληρούσαν τα νέα αυτά κριτήρια κατά την αποφοίτησή τους το 2011. Για τους υποψηφίους αυτούς προβλέπονται ειδικές θέσεις 3% επιπλέον του συνολικού αριθμού θέσεων εισακτέων.

Σημειωτέον ότι οι ίδιοι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την υπαγωγή και στην κατηγορία των παλαιών αποφοίτων που διεκδικούν το 10% των συνολικών θέσεων τόσο στη γενική όσο και στην ειδική σειρά.

Ο αριθμός των εισακτέων έχει βασιστεί στις εξής παραμέτρους:

Α) στον αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για το ακαδ. έτος 2011-2012.
Β) στο μέσο ετήσιο αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για τουλάχιστον μία πενταετία
Γ) στις προτάσεις των Ιδρυμάτων όπου αυτές υπήρχαν. Στις προτάσεις αυτές οφείλονται επιμέρους μειώσεις σε τμήματα ΤΕΙ.

Οι θέσεις εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013



Ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 ανέρχεται στις 76.094.

Στον παραπάνω αριθμό εισακτέων προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων:

1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές
2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
3. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
4. Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ)
5. Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγ. Νικολάου (ΑΣΤΕΑΝ)

Η ειδική συνεργάτης της zougla.gr, Μάχη Ηλιοπούλου, έθεσε ως προτεινόμενα θέματα είναι για τη Νεοελληνική Γλώσσα: Ενδοσχολική βία, η κρίση είναι ανθρωπιστική, εθνική ομοψυχία, ομαδικό παιχνίδι- ομαδικότητα, οι κίνδυνοι της χρήσης του Διαδικτύου και το αθλητικό ιδεώδες. 

Aναλυτικά το Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων



Καλή επιτυχία...
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος


http://www.zougla.gr