Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Συνελήφθησαν οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιώργος Σαχπατζίδης

Λίγο πριν από τις 11.00 σήμερα το πρωί, άνδρες της Ασφάλειας συνέλαβαν τον Άκη Τσοχατζόπουλο, έπειτα από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του πρώην
υπουργού από τον ανακριτή που χειρίζεται τα περιουσιακά του στοιχεία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένης Ράικου.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος βρισκόταν στη Γ.Α.Δ.Α. μέχρι και λίγα λεπτά πριν τις 17:00 και στη συνέχεια  επρόκειτο να προσαχθεί στο ανακριτικό γραφείο στο κτήριο 16 της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου και θα εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης.

Στις 11.16 το πρωί πέρασε την πόρτα του κτηρίου χωρίς χειροπέδες και με ήρεμο ύφος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πάμε στον ανακριτή, θα τα πούμε εκεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές ενεργοποίησαν τις διατάξεις του νόμου 4022/2011, που αφορά στην ταχεία εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς κρατικών πολιτικών προσώπων ή κρατικών υπαλλήλων.


Να σημειωθεί ότι εκδόθηκαν άλλα τέσσερα εντάλματα σύλληψης για άτομα που είχαν λειτουργήσει ως παρένθετα πρόσωπα για να μπορεί ο πρώην υπουργός να αποκρύπτει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Σε δύο σπίτια της κόρης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετής, στο Κολωνάκι και στο Ψυχικό, όπου πραγματοποιήθηκε έρευνα της αστυνομίας παρόντος του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, σύμφωνα με πληροφορίες, κατασχέθηκαν κρίσιμα έγγραφα με κινήσεις λογαριασμών και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν 10 πλάκες χρυσού και λίρες.

Το ένταλμα σύλληψης του Α. Τσοχατζόπολου αφορά στο θέμα της νομιμότητας της αγοραπωλησίας του ακινήτου στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων.
Η Αρετή Τσοχατζοπούλου
Η Αρετή Τσοχατζοπούλου
Η Αρετή Τσοχατζοπούλου και η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, είναι κατηγορούμενες για συνέργεια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους.

Η ποινική δίωξη εις βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου αφορά στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, με βάση στοιχεία που αντλήθηκαν από την υπόθεση των υποβρυχίων αλλά και από άλλες δικογραφίες που αφορούν σε εξοπλιστικά συστήματα.

Η κατηγορία αυτή στρέφεται εις βάρος περισσότερων από δέκα προσώπων.

Βασικό αδίκημα στην υπόθεση είναι η πράξη της δωροδοκίας, δηλαδή μίζες τόσο από το θέμα των υποβρυχίων όσο και από άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

«Τα στοιχεία της δικογραφίας είναι πολύ σοβαρά» σύμφωνα με δικαστικές πηγές που εξηγούσαν τον λόγο για τον οποίο εκδόθηκαν τα πέντε εντάλματα σύλληψης (συμπεριλαμβανομένου αυτού του Α. Τσοχατζόπουλου), καθώς θεωρήθηκε ότι τα πέντε αυτά πρόσωπα είναι ύποπτα φυγής.

Συλλήψεις και στη Θεσσαλονίκη

Ο Γιώργος Σαχπατζίδης
Ο Γιώργος Σαχπατζίδης
Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Πρόκειται για τον γνωστό επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη, βασικό μέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και πρώην ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Μακεδονία», καθώς και τον Νίκο Ζήγρα, που φέρεται να είναι και συγγενής του πρώην υπουργού. Στην επαρχία πραγματοποιήθηκε η σύλληψη μίας γυναίκας, που σύμφωνα με νέες πληροφορίες είναι η λογιστής του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Αναζητείται και ένα τέταρτο πρόσωπο, ο επιχειρηματίας Οικονομίδης.

Το χρονικό

Η επιχείρηση σύλληψης του Άκη Τσοχατζόπουλου ξεκίνησε στις 06.00 το πρωί της Μ. Τετάρτης, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού. Τρία οχήματα της Ασφάλειας, τέσσερις αστυνομικοί και άνδρες του Σ.Δ.Ο.Ε. βρέθηκαν έξω από την οικία του.

Η υπόθεση θεωρούνταν «τελειωμένη» από καιρό και αφορά στη συνέχεια του μεγάλου σκανδάλου των υποβρυχίων.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν μέσα στο σπίτι της Διονυσίου Αεροπαγίτου μαζί με τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη. Ήταν μάλιστα εκείνος που άνοιξε την πόρτα στους αστυνομικούς, οι οποίοι του γνωστοποίησαν ότι εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του.

Κατά πληροφορίες δεν προέβαλε καμία αντίσταση και ακολούθησε αυτοβούλως τους αστυνομικούς στη Γ.Α.Δ.Α..

Νωρίτερα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να ειδοποιήσει και τους πληρεξούσιους δικηγόρους του, προκειμένου να τους συμβουλευτεί για το πώς πρέπει να αντιδράσει. Αυτή την ώρα,  συνολικά οκτώ εισαγγελείς διενεργούν ταυτόχρονες έρευνες σε σπίτια εμπλεκομένων αλλά και προσώπων για τα οποία έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της προφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου μετά την απολογία του στον ανακριτή, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, στην υπόθεση ενδέχεται να εμπλακούν και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή καταζητούνται και άλλοι κατηγορούμενοι, οι οποίοι θα έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

Έρευνες και στο γραφείο του 

Άνδρες της Ασφάλειας βρίσκονται και στο γραφείο του πρώην υπουργού στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου 8, όπου πραγματοποιούν έρευνα και κάνουν φύλλο και φτερό σημαντικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή του.



Για την υπόθεση της αγοραπωλησίας είχε διαταχθεί προκαταρτική εξέταση τον Ιούνιο του 2010 από την κα Ράικου. Την έρευνα διενήργησαν δύο εισαγγελείς, η Ευγενία Κυβέλου και η Ελένη Σίσκου, που κάλεσαν με την ιδιότητα του υπόπτου τον κ. Τσοχατζόπουλο τον Οκτώβριο του 2011.

Στο πλαίσιο της έρευνας, εξεταζόταν η διάπραξη του αδικήματος που αφορά στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς και φορολογικές παραβάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, ο φάκελος χρεώθηκε στον ειδικό ανακριτή κ. Μάλη.


http://www.zougla.gr