Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Η τριχόπτωση ταλαιπωρεί άντρες και γυναίκες

Μας το έστειλε το www.onlycy.com/..... Ευχαριστούμε πολύ
Του Δρα Χριστάκη Σεργίδη *

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης έχει αυξηθεί σημαντικά. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση ή αραίωση των μαλλιών, ειδικά
στις ηλικίες από 20 έως 30 ετών καθώς και από 40 έως 50 ετών. Οι άντρες συνήθως αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους μέχρι τα 30 τους χρόνια. Άντρες και γυναίκες που παρουσιάζουν τριχόπτωση επηρεάζονται συναισθηματικά, καθώς τους δημιουργείται ανησυχία και άγχος.

Μελέτες καταδεικνύουν ότι η τριχόπτωση και η ποιότητα της διατροφής μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, εξάλλου είναι αποδεδειγμένο ότι άτομα που δεν τρέφονται επαρκώς με κάποια θρεπτικά συστατικά τείνουν να χάνουν γρηγορότερα τα μαλλιά τους.

Σε μια γενική θεώρηση, η υποθρεψία και η γρήγορη απώλεια βάρους είναι δύο καταστάσεις, όπου λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων η υγεία των μαλλιών κινδυνεύει άμεσα. Επιπλέον, η χρόνια μειωμένη πρόσληψη νερού συνδέεται με την κακή υγεία των μαλλιών και με τον αυξημένο κίνδυνο τριχόπτωσης.

Πιο συγκεκριμένα, τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των μαλλιών πέραν των γνωστών βιταμινών, είναι ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ.

Άνδρες ή γυναίκες που χάνουν μαλλιά, οι οποίοι ταυτόχρονα έχουν και χαμηλά αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό τους, έχουν χειρότερη εξέλιξη έστω και αν η έλλειψη σιδήρου δεν τους προκαλεί αναιμία.

Ο σίδηρος είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των μαλλιών, εξ’ άλλου γνωστό σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου σε ενήλικες είναι η τριχόπτωση. Άτομα ευάλωτα σε εμφάνιση έλλειψης σιδήρου, είναι αυτά που εφαρμόζουν εξαντλητικό πρόγραμμα δίαιτας και γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση.

Το φυλλικό οξύ είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην αναπαραγωγή των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών.

Εάν είναι δύσκολο να τα λάβουμε από τις τροφές μας, μπορούμε να λαμβάνουμε κάποια συμπληρώματα διατροφής, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου στρες, όπου παρατηρείται και η τριχόπτωση.

Καινοτομία στην αναπλήρωση σιδήρου:

Έρευνες και κλινικές μελέτες οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός νέου και καινοτομικού συμπληρώματος σιδήρου, τον Πρωτεϊνοηλεκτρικό Σίδηρο (Σίδηρος Σουκινυλικός Πρωτεϊνικός, IPS). Ο IPS που στην Κύπρο κυκλοφορεί ως EMELIN FF είναι ένα σύμπλοκο σουκινυλικού τρισθενούς σιδήρου (Fe+3) με μια πρωτεΐνη, την καζεΐνη σε μια διαδικασία που ονομάζεται ακετυλίωση σουκινυλικών ομάδων (succinylation), η οποία βοηθά στη σταθεροποίηση του συμπλόκου. Αυτή η διαδικασία είναι υπεύθυνη για τον ειδικό τρόπο με τον οποίο η απορρόφηση του IPS εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το pH. Επειδή ο IPS είναι αδιάλυτος στο στομάχι, το παρακάμπτει εντελώς χωρίς να εκθέτει το γαστρικό βλεννογόνο στον σίδηρο κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα ή και ‘’καούρα’’.

Η απελευθέρωση του σιδήρου γίνεται στον δωδεκαδάκτυλο, όπου ο IPS καθίσταται πλήρως διαλυτός. Ο τρόπος της μεταφοράς αυτής του σιδήρου προσφέρει στον οργανισμό ψηλό βαθμό ανεκτικότητας, χωρίς τις γνωστές παρενέργειες.

Εάν το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται πρέπει να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο, ώστε να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και να μας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

*Ο Δρ Χριστάκης Σεργίδης είναι ερευνητής στον τομέα ανάπτυξης φαρμάκων και συνεργάζεται με αρκετά πανεπιστήμια. Στο παρελθόν η έρευνα του στο University of Denver, USA, βραβεύθηκε από την American Chemical Society. Επίσης, έχει πληθώρα ερευνητικών δημοσιεύσεων.