Ο Θανάσης Γκαβός ΑΠΌ ΤΟ Λονδίνο γράφει ΓΙΑ τους «Είμαστε όλοι Έλληνες" του Λονδίνου. Ποιοι ΕΙΝΑΙ αυτοί Που έχουν αποφασίσει ΝΑ αναλάβουν εκστρατεία ενημέρωσης Των Βρετανών, διάλυσης των αρνητικών μύθων που ταΐζουν τους πολίτες αυτής της χώρας οι ταμπλόιντ εφημερίδες και ο συντηρητικός Τύπος? Τι σκέφτονται? Τι σχεδιάζουν? Διαβάστε το ρεπορτάζ:
Λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School της Οικονομίας , στο Λονδίνο ασφαλώς-για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Πόουλ Τόμσεν, μια ομάδα νεαρών και όχι τόσο νεαρών ... (20άρηδες και 30άρηδες) σταμάτησε στο δρόμο τον Κέβιν Φέδερστοουν, επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου και πρώην σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο κ. Φέδερστοουν ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης που ολοκληρώθηκε με έντονες αποδοκιμασίες, αναπάντητες ερωτήσεις και συνθήματα από μερίδα μελών του ακροατηρίου (κυρίως κατά του εκπροσώπου του ΔΝΤ). Μεταξύ αυτών και οι νεαροί που σταμάτησαν μετά τον Βρετανό καθηγητή. Η συνομιλία στο δρόμο κράτησε αρκετή ώρα.Θέλησαν να εξηγήσουν στον καθηγητή του LSE, την αντίδρασή τους και αυτός τους άκουσε και απάντησε στα ερωτήματά τους, θέτοντας παράλληλα τα δικά του.
Η εκδήλωση του πανεπιστημίου (με τη συμμετοχή εκτός του κ. Τόμσεν, της Βίκι Πράις και των κ.κ. Δασκαλόπουλου και Κρέιμερ) δεν ήταν η πρώτη περίσταση στην οποία τα μέλη αυτής της ομάδας Ελλήνων (και όχι μόνο) κατοίκων του Λονδίνου θέλησαν να ακουστεί η φωνή τους δηλώνοντας την αντίθεσή τους σε αυτό που περιγράφουν ως άδικη, ιδεολογική και καταστροφική πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στην Ελλάδα.
Κάθε εβδομάδα, συνήθως τα Σάββατα λίγο μετά το μεσημέρι, δεκάδες από αυτούς, ορισμένες φορές εκατοντάδες, συγκεντρώνονται έξω από την ελληνική πρεσβεία στο δυτικό Λονδίνο. Σημείο αποκομμένο από τους μεγάλους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, αλλά η κίνησή τους είναι πρώτα συμβολική και έπειτα μια διαδικασία με την οποία θέλουν να χτίσουν μία γερή βάση και ένα σταθερό πυρήνα ανθρώπων ώστε να πατήσουν για τις επόμενες μεγαλύτερες κινητοποιήσεις τους.
Συνενώνονται κάτω από το σύνθημα « Είμαστε Υπάρχουν Όλες οι Έλληνες »(« Είμαστε όλοι Έλληνες »), θέλοντας πρώτον να επιστήσουν την προσοχή των συμπολιτών τους στα όσα υπομένουν οι Έλληνες πολίτες και δεύτερον να τους τονίσουν ότι η τύχη που επιφυλάσσουν οι ηγεμόνες της παγκοσμιοποιημένης διακυβέρνησης στους Έλληνες σύντομα θα χτυπήσει την πόρτα και άλλων ευρωπαϊκών λαών. Το σύνθημα έχει επικρατήσει και στο Facebook , καθώς η ουσία κάθε μηνύματος είναι ο τρόπος διατύπωσής του και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο τρόπος το προστατεύει από εθνικιστικά ή άλλα φανατικά πρίσματα που αλλοιώνουν (την ανάρτηση του βίντεο των αποδοκιμασιών στο LSE, επιχείρησαν να καπηλευθούν άτομα που δηλώνουν οπαδοί της Χρυσής Αυγής, για να υπάρξει άμεση αντίδραση).
Η ομάδα αυτή είναι ανοιχτή σε όλους. Φοιτητές και επαγγελματίες από διάφορους χώρους, μέλη αριστερών κομμάτων και σχηματισμών (που έχουν συνεισφέρει το έτερο κεντρικό σύνθημα: «Αλληλεγγύη με την ελληνική αντίσταση») αλλά και άνθρωποι χωρίς κομματικούς δεσμούς που αγχώνονται γιατί δε θεωρούν κανέναν άξιο να ψηφίσουν στις εκλογές, ακτιβιστές και πρωτάρηδες στις διαμαρτυρίες του δρόμου, Έλληνες, Κύπριοι, αλλά και Ιταλοί, Ισπανοί, Ιρλανδοί, Αμερικανοί και βέβαια Άγγλοι.
Ανάλογες πρωτοβουλίες που προσπαθούν να εδραιωθούν στη συνείδηση πρωτίστως των κατά τόπους Ελλήνων έχουν αναπτυχθεί και σε άλλες βρετανικές πόλεις, όπως κυρίως το Μπέρμιγχαμ και το Μπράντφορντ, ενώ μηνύματα συμπαράστασης έχουν φτάσει και από χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία.
Οι απόψεις που ακούγονται στις πάντα ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ των μελών της ομάδας του Λονδίνου δεν είναι απαραίτητα ταυτόσημες. Παρόλα αυτά οι νεαροί Έλληνες (και οι υπόλοιποι) έχουν αποφασίσει να αναλάβουν εκστρατεία ενημέρωσης των Βρετανών, διάλυσης των αρνητικών μύθων που ταΐζουν τους πολίτες αυτής της χώρας οι ταμπλόιντ εφημερίδες και ο συντηρητικός Τύπος, θέλουν να δημιουργήσουν ένα ευρύ πανευρωπαϊκό μέτωπο πολιτικής διαμαρτυρίας (διαμαρτυρίας των πολιτών) στο Λονδίνο απέναντι στην καταστρατήγηση του ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης δεκάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων συμπολιτών τους στο βωμό των αριθμών και να συμβάλλουν όπως και όσο μπορούν στην αλλαγή του σαθρού πολιτικού και πελατειακού συστήματος της Ελλάδας και στη δημιουργία μίας κοινωνίας πιο ίσης και αξιοκρατικής.
Η φράση ενός εκ των νεαρών που είχαν περικυκλώσει τον κ. Φέδερστοουν απολαμβάνοντας την ανταλλαγή επιχειρημάτων περιέκλειε τα πάντα: «υπάρχει οργή - εγώ είμαι οργισμένος».