Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης


-Καταργούνται οι εγγυητικές επιστολές και το παράβολο υπέρ Δημοσίου
-Απλοποιείται η διαδικασία με την κατάργηση της διαδικασίας στα Προξενεία
-Περιορίστηκε στο 2μηνο (από 6μηνο) η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΓΑ
Από το γραφείο της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη ανακοινώνεται ότι ψηφίστηκε σήμερα
από τη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» νομοτεχνική βελτίωση στην διάταξη του άρθρου 5 παρ. 3 του ν. 4018/2011 που είχε ψηφίσει ο τέως Υπουργός Εσωτερικών και νυν ανεξάρτητος βουλευτής κ. Χ. Καστανίδης, με την οποία αξίωνε από τους εργοδότες, εάν επιθυμούσαν να μετακαλέσουν για έξι μήνες πολίτη τρίτης χώρας για να απασχοληθεί στην αγροτική οικονομία ή σε εκμετάλλευσή της, να καταθέσει στον ΟΓΑ και αποδεικτικό καταβολής ασφαλιστικών εισφορών 6 μηνών.
Με την τροποποίηση που ψηφίστηκε σήμερα ο εργοδότης που επιθυμεί να απασχολήσει πολίτη τρίτης χώρας για χρονικό διάστημα έξι μηνών στην αγροτική οικονομία οφείλει να καταθέσει στον ΟΓΑ αποδεικτικό καταβολής που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές 2 μηνών.
Η εξέλιξη αυτή είναι το αποτέλεσμα επίπονης πολυήμερης συνεργασίας της κ. Τζάκρη με τους συναρμόδιους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής  Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Εσωτερικών κ. Φ. Γεννηματά και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλο.
Παράλληλα καταργείται και η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής τραπέζης, ύψους 780 ευρώ για κάθε μετακαλούμενο εργάτη γης.
Επίσης με νέα εγκύκλιό της που εξέδωσε σήμερα η Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών καταργείται το παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 150 ευρώ που όφειλε να καταθέτει ο εργοδότης με την αίτησή του, ενώ απλουστεύεται σημαντικά και επισπεύδεται η διαδικασία της μετάκλησης, εφόσον η διαδικασία τώρα θα αρχίζει και θα ολοκληρώνεται εντός της χώρας, χωρίς να παρεμβάλλονται τα Προξενεία και οι συνεντεύξεις των αλλοδαπών εργατών που διενεργούνταν από αυτά.
Ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε επίσης την κ. Τζάκρη ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης της ΚΥΑ για τον συνολικό αριθμό 
ανά περιφέρεια των μετακαλούμενων εργατών που εφέτος θα ανέλθει στο ύψος των 16.000 εργατών και θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία της μετάκλησης.
Σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, τις δίμηνες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΟΓΑ θα μπορούν οι εργοδότες-παραγωγοί να μετακυλύουν στους αλλοδαπούς εργάτες γης που έτσι αποκτούν πλήρη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.-