Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Σχηματισμός δικογραφίας κακουργηματικού χαρακτήρα από την Οικονομική Αστυνομία σε βάρος πέντε (5) αλλοδαπών, που συνελήφθησαν για υπόθεση λαθρεμπορίας μεγάλων ποσοτήτων καπνού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίσθηκε από την Οικονομική Αστυνομία σε βάρος πέντε (5) αλλοδαπών, που συνελήφθησαν για υπόθεση
λαθρεμπορίας μεγάλων ποσοτήτων καπνού.
Κατασχέθηκαν 9 τόνοι λαθραίου καπνού, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι
για το Ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Στη υπόθεση εμπλέκονται άλλοι 3 αλλοδαποί, οι οποίοι αναζητούνται.
Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίσθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε βάρος πέντε (5) αλλοδαπών ( τέσσερις υπήκοοι Κίνας και ένας Βιετνάμ), ηλικίας 32, 29, 27, 25 και 44 ετών, για λαθρεμπόριο μεγάλων ποσοτήτων καπνού.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν σε Ι.Χ φορτηγό στο Αιγάλεω, εντόπισαν ποσότητες λαθραίου καπνού. Στο όχημα επέβαιναν τρεις (3) από τους συλληφθέντες (32χρονος, 29χρονος και 27χρονος), ενώ οι άλλοι δυο (25χρονος και 44χρονος) συνελήφθησαν εξερχόμενοι από παραπλήσια αποθήκη, όπου επίσης εντοπίστηκαν ποσότητες λαθραίου καπνού.
Την προανακριτική διερεύνηση της υπόθεσης χειρίστηκε το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης της Οικονομικής Αστυνομίας, το οποίο σχημάτισε και τη σχετική δικογραφία .
Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
  • 9 τόνοι περίπου λαθραίου καπνού σε 2.265 νάιλον συσκευασίες ,
  • το φορτηγό αυτοκίνητο,
  • μία ηλεκτρονική ζυγαριά,
  • ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • δύο φορητές μονάδες μνήμης και
  • έξι κινητά τηλέφωνα
Στις συσκευασίες του λαθραίου καπνού, αναγράφονταν, σε λατινική και ασιατική γραφή, ότι περιέχουν κινέζικο τσάι, ενώ ήταν τοποθετημένες σε μεγάλα χαρτοκιβώτια και σακιά.
Εκτιμάται ότι από την παράνομη αυτή δραστηριότητα οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 1.200.000 ευρώ.
Για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση αναζητούνται ένας 32χρονος υπήκοος Κίνας, ιδιοκτήτης του φορτηγού και δυο ομοεθνείς του, ενοικιαστές της αποθήκης.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για λαθρεμπόριο, ενώ επιπλέον οι τρεις από τους συλληφθέντες (32χρονος, 29χρονος και 27χρονος) και για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η ποσότητα λαθραίου καπνού θα σταλεί στο αρμόδιο Τελωνείο για τον ακριβή προσδιορισμό των διαφυγόντων δασμών και φόρων.