Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Γενική Συνέλευση και εκλογές πραγματοποίησαν οι δημοτικοί υπάλληλοι Πιερίας

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ


Τη Γενική Εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποίησε χθες ο σύλλογος
δημοτικών υπαλλήλων Πιερίας, στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του δήμου Κατερίνης. Οι συμμετέχοντες είχαν ως κοινή αναφορά την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία που αντιμετωπίζουν, τόνισαν όμως και τα αποτελέσματα που είχαν οι προηγούμενες κινητοποιήσεις τους, τα οποία μπορεί να μην ήταν άμεσα όμως επέβαλαν καίριο πλήγμα στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Συνεπώς η πρόθεση των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης  να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα λόγω των νέων περικοπών του δεύτερου μνημονίου υπάρχει και την εξέφρασε και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θωμάς Καραβιώτης, που βρέθηκε ως καλεσμένος του τοπικού συλλόγου για ενημέρωση και παρακολούθησε τις διαδικασίες.

Ο κ. Καραβιώτης είπε χαρακτηριστικά πως η Εκτελεστική Επιτροπή  πήρε απόφαση να μην συμμετέχει στις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, εξαιτίας της απόφασης που λήφθηκε να μην πάρουν φέτος εκλογικό επίδομα οι εργαζόμενοι. Επιπλέον, τόνισε ότι ήδη με το πρώτο μνημόνιο οι μειώσεις όχι μόνο στο δημόσιο τομέα  αλλά και στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  ξεπερνούν το 35%  με 40%.

Ο ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΗΣ

«Η λογική της μείωσης των δαπανών του δημοσίου δεν περνά  κατά τη δική μας άποψη και το έχουμε αποδείξει, από τη μείωση των μισθών. Άλλο μεταμορφώνω και μεταρρυθμίζω το Δημόσιο ώστε να είναι πιο εύχρηστο, πιο φιλικό και άλλο μειώνω οριζόντια τις αποδοχές χωρίς στην πραγματικότητα να κάνω τομές στη λειτουργία του δημοσίου.

Δεν  είχαν ως στόχο τη μεταρρύθμιση του δημοσίου, είχαν ως στόχο το ξεπούλημα του Δημοσίου και κομματιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι δυνατόν να ζητούν να ισχύει η αναστολή προσλήψεων το 7 προς 1 στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, γιατί δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά τους πολίτες.

Άρα η αναστολή των προσλήψεων είχε ως σκοπό την απαξίωση των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα Το να μη μπορεί να λειτουργήσει και να δοθεί σε ιδιώτες. Οπουδήποτε  έχει δοθεί ο τομέας της καθαριότητας σε ιδιωτικό τομέα έχει στοιχίσει διπλάσια, άρα τους ενδιαφέρει να πουλήσουν κομμάτια της Τ.Α σε ιδιώτες.

Με το μνημόνιο 2 που έρχεται, είναι ακόμη χειρότερο γιατί θα υπάρχουν και άλλες περικοπές επειδή τα μέτρα δεν θα αποδώσουν. Δεν θα αποδώσουν  γιατί είναι ένας φαύλος κύκλος, κόβοντας οριζόντια τους μισθούς τροφοδοτούν την ήδη μεγάλη ύφεση, με αποτέλεσμα να μην πιάσουν τους στόχους, άρα νέα μέτρα, νέες περικοπές και νέες απολύσεις.

Μιλάνε για 15 χιλιάδες απολύσεις μέσα στο 2012 εκ των οποίων οι 4,5 χιλιάδες από την Τ.Α. Αυτοί που κινδυνεύουν κυρίως είναι οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις και με την εφεδρεία στελέχη της αυτοδιοίκησης από 48 έως 55 ετών. Αυτό θα οδηγήσει σε περεταίρω απαξίωση της αυτοδιοίκησης».

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΟΥΡΛΙΩΤΗΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Πιερίας κ. Διονύσης Πουρλιώτης χαρακτήρισε δύσκολη τη θητεία λόγω της γενικής συγκυρίας. Όπως είπε ο ίδιος επέλεξε να μην είναι εκ νέου υποψήφιος καθώς εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνεται ανανέωση στα διοικητικά συμβούλια με νέα πρόσωπα και νέες ιδέες.

«Ήταν μια δύσκολη θητεία λόγω της γενικής συγκυρίας. Μέσα  σε δυο χρόνια καταλύθηκαν τα πάντα, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, μας έχουν εξαθλιώσει και το κυριότερο χάσαμε την αξιοπρέπεια μας και αισθανόμαστε πολίτες β διαλογής. Σε τοπικό επίπεδο δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τα τοπικά από τα γενικά ζητήματα.  Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε να προβλήματα  με κινητοποιήσεις και καταλήψεις μέσα από το γενικό πλαίσιο  της ομοσπονδίας.

Δεν είμαι  ευχαριστημένος από τις απεργίες, στις περισσότερες η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν  μέτρια. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι και του ιδιωτικού και του δημόσιου φορέα από οποιαδήποτε τάξη να διατυπώσουν την αντίθεση τους και μακάρι όλες αυτές οι τάσεις να είναι συγκλίνουσες και όλοι να καταλήξουμε σε μια μεγάλη πορεία, με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις».

Αναφερόμενος  στην προσέλευση των εργαζομένων και στο γεγονός ότι από  πλευράς δήμου Κατερίνης δεν δόθηκε η άδεια για το πρωί ο κ. Πουρλιώτης σημείωσε ότι ως σύλλογος πήραν απόφαση πότε θα έχουν γενική συνέλευση. «Και οι δυο δήμοι στο βορά και στο νότο  συμφώνησαν, δεν συνέβη το ίδιο με το δήμο Κατερίνης. Είχα την ελπίδα ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο δήμαρχος θα συναινέσει και θα επιτρέψει στους συναδέλφους να έλθουν».

Υπό αυτές τις συνθήκες η συνέλευση και οι εκλογές ξεκίνησαν με σημαντική καθυστέρηση. Έτσι, η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Στις κάλπες αναμετρήθηκαν δυο ψηφοδέλτια.