Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Kοστούμι... Για να το φοράς και να μη σε φοράει!


Σαν βγεις στον πηγεμό για νέο κοστούμι, πολλά μπορούν να στραβώσουν...

Γι’ αυτό πριν ξεκινήσεις, καλό είναι να γνωρίζεις όσο το δυνατόν περισσότερα για τα κοστούμια
, αλλά να έχεις και κατά νου τι ακριβώς ψάχνεις. Να λοιπόν τι πρέπει να ξέρεις πριν περάσεις την πόρτα του καταστήματος… Αλλιώς την Ιθάκη του στιλ δεν θα τη βρεις ποτέ!

Πρόσεξε τον πωλητή. Ο πωλητής είναι η Σειρήνα που τραγουδάει στον ρυθμό που θες να ακούσεις. Θα σε παραμυθιάσει ότι όλα σου πάνε, θα σε διαβεβαιώσει ότι ο ράφτης του καταστήματος μπορεί να διορθώσει οποιαδήποτε μικροατέλεια παρατηρηθεί, θα σου χαϊδέψει γενικώς τα αυτιά με κάθε γνωστό και άγνωστο τρόπο. Μην τσιμπήσεις! Να θυμάσαι ότι εσύ είσαι το αφεντικό, όχι αυτός. Και να είσαι σίγουρος ότι το δικό του γούστο θα διαφέρει πάντοτε από το δικό σου. Άσ’ τον λοιπόν στο μπλαζέ του ύφος και πίστεψε στον εαυτό σου…

Θυμήσου γιατί αγοράζεις το κοστούμι. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο! Πρέπει να ξέρεις πού θα το βάλεις. Ψάχνεις για κοστούμι που θα το φοράς στο γραφείο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα; Διάλεξε τότε κάτι σκούρο και κλασικό. Ενδιαφέρεσαι για κοστούμι που θα το φορέσεις λίγες φορές τον χρόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις; Τότε ένα μαύρο ή σκούρο μπλε είναι το πλέον κατάλληλο. Μήπως πάλι αναζητείς κοστούμι για «ειδικές αποστολές», όπως συνεντεύξεις για δουλειά; Τότε θες να είσαι μεν καλοντυμένος αλλά όχι καλύτερα ντυμένος από τον συνεντευξιαστή, οπότε μην αγοράσεις κάτι πολύ ακριβό. Αν τέλος ψάχνεις κάτι casual που μπορεί να φορεθεί με sneakers και T-shirt, επίλεξε κάτι μοντέρνο με υπογραφή σχεδιαστή.

Ξεκίνα από ένα πολυκατάστημα. Πάρε μαζί τον κολλητό σου που δεν διστάζει να στα πει χύμα και κατευθύνσου στο πλησιέστερο mall. Εκεί έχεις τη δυνατότητα να συγκρίνεις μια μεγάλη ποικιλία από μάρκες και τύπους κοστουμιών. Πάρε τον χρόνο σου. Κάνε έναν γύρο τσεκάροντας τις βιτρίνες. Πάρε ιδέες, δες τις επιταγές της μόδας και πρόσεχε πάντα τις τιμές. Όταν κάτι σου τραβήξει το μάτι και νιώσεις έτοιμος, είναι ώρα να αναμετρηθείς με τον πωλητή.

Να γνωρίζεις το μέγεθός σου. Ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι! Το πλέον καθοριστικό στοιχείο σε ένα κοστούμι είναι η εφαρμογή του. Πολύ λίγοι πωλητές αντιλαμβάνονται τη σημασία του πώς «κάθεται» ένα κοστούμι πάνω σου ή -ακόμα περισσότερο- πώς θες εσύ να «κάθεται». Πριν μπεις λοιπόν στο δοκιμαστήριο, έχε υπόψη σου:
  • Ώμοι: Οι ώμοι του σακακιού πρέπει να αγκαλιάζουν τους δικούς σου και να μην προεξέχουν. Αν σταθείς στο πλάι σε έναν τοίχο και οι ώμοι του σακακιού αγγίξουν τον τοίχο πριν το μπράτσο σου, τότε το κοστούμι είναι πολύ μεγάλο για σένα.
  • Θώρακας: Θα πρέπει να μπορείς να κουμπώνεις εύκολα το σακάκι χωρίς να σε τραβάει. Από την άλλη, δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ του στέρνου σου και του σακακιού όταν είναι κουμπωμένο∙ σίγουρα όχι περισσότερο από μια γροθιά.
  • Μήκος: Όταν αφήνεις τα χέρια σου κάτω, το ιδανικό μήκος του σακακιού είναι αυτό που μπορείς να σφίξεις τα χέρια σου σε γροθιά κάτω από το μανίκι. Ωστόσο, με τη μόδα να έχει επιβάλει σήμερα πιο κοντά σακάκια, ο κανόνας αυτός δεν ισχύει πάντα.
Τι πρέπει να ξέρεις για τον αριθμό των κουμπιών. Έφτασε η ώρα να σκεφτείς το στιλ του κοστουμιού καθαυτό και ο αριθμός των κουμπιών είναι αποφασιστικής σημασίας για τη συνολική εμφάνισή του:

3 κουμπιά: Το σακάκι με τα 3 κουμπιά κυριάρχησε στη μόδα κατά τη δεκαετία του ’90 και σήμερα αποτελεί την καθιερωμένη νεανική επιλογή. Κουμπώνοντας δε μόνο το μεσαίο κουμπί, το πέτο θα αναδιπλώσει στο πάνω μέρος, δίνοντας ένα πιο ανέμελο στιλ.
2 κουμπιά: Για πολλά χρόνια το σακάκι με τα 2 κουμπιά θεωρούταν πιο συντηρητικό και κλασικό. Πλέον όλες οι φίρμες σχεδιάζουν σακάκια με 2 κουμπιά, ανανεώνοντας ωστόσο το στιλ τους και εκμοντερνίζοντάς τα, έτσι ώστε να αποτελούν σήμερα την τελευταία λέξη της μόδας.
1 κουμπί: Αν ψάχνεις κάτι πιο free και ανέμελο σε σακάκι, εδώ είσαι. Δεν είναι για όλους, αλλά αν το στιλ σου μπορεί να το υποστηρίξει, τότε θα είσαι πραγματικά κομψός και… ατίθασος.

Σκέψου για το κόψιμο του σακακιού. Καλά κατάλαβες, πρόκειται για άλλο ένα σημαντικό στοιχείο του κοστουμιού:

Το κεντρικό κόψιμο: Είναι η ασφαλέστερη επιλογή: μοντέρνο και παραδοσιακό ταυτόχρονα. Τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος…
Το κόψιμο στα πλάγια: Φέρνει έναν πιο «ευρωπαϊκό» αέρα στο σακάκι. Το κάνει περισσότερο παιχνιδιάρικο.
Χωρίς κόψιμο: Είναι απλά λάθος! Λες και ο χρόνος σταμάτησε στο 1986!

Ώρα για το δοκιμαστήριο. Όταν πας να αγοράσεις κοστούμι, να φοράς πάντα πουκάμισο και «καλά» παπούτσια, για να έχεις μια ακριβή εικόνα του πώς θα πέφτει πάνω σου. Αφού ελέγξεις την εφαρμογή του σακακιού, τσέκαρε τώρα και το παντελόνι. Πρέπει να σου είναι άνετο και να κάθεται καλά στη μέση σου∙ ούτε πολύ πάνω, ούτε πολύ κάτω. Το ίδιο ισχύει και για τον καβάλο. Αν νιώσεις ότι το παντελόνι δεν εφαρμόζει καλά, τότε δοκίμασε υποχρεωτικά άλλο κοστούμι.

Τι μπορεί -και κυρίως τι δεν μπορεί- να κάνει για σένα ο ράφτης. Παρά τις διαβεβαιώσεις του πωλητή ότι «όλα διορθώνονται», κάποια πράγματα δεν μεταποιούνται:
  • Ώμοι: Αν το σακάκι δεν εφαρμόσει τέλεια στους ώμους σου, δεν θα εφαρμόσει και πουθενά αλλού. Οποιαδήποτε συζήτηση λοιπόν για επιδιόρθωση του σακακιού στους ώμους απλά δεν σε αφορά!
  • Παντελόνι: Αν το παντελόνι είναι 1-2 εκατοστά φαρδύ ή στενό στη μέση, ο ράφτης μπορεί άνετα να το φτιάξει. Από κει και πέρα όμως ψάχνεις μπελάδες.
  • Σακάκι: Στο σακάκι η «επεμβατικότητα» του ράφτη είναι συνήθως μεγαλύτερη. Μπορεί να αυξομειώσει το μήκος των μανικιών και να «σουλουπώσει» τις πλευρές του σακακιού ώστε να εφαρμόσουν καλύτερα στον κορμό σου, αλλά θαύματα ούτε εδώ γίνονται. Μικρές επιδιορθώσεις μόνο.
Η επιστροφή. Όταν επιστρέψεις στο κατάστημα για να παραλάβεις το σακάκι σου που έχει υποστεί το «άγγιγμα» του ράφτη, να το δοκιμάζεις πάντα. Η εμπειρία εδώ προστάζει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί και κάποιες συμπληρωματικές επεμβάσεις μέχρι να επιτευχθεί η τέλεια εφαρμογή.

Συγχαρητήρια! Τελείωσες. Το κοστούμι των ονείρων σου είναι πλέον γεγονός…

delamagen


http://www.tampouloukia.gr/2011/12/k.html