Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Άνθρωποι-ποντίκια στις φαβέλες της Λακωνίας


Τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης και εικόνες πλήρους εξαθλίωσης συναντά κάποιος που τολμά να πλησιάσει τους πρόχειρους καταυλισμούς μεταναστών που έχουν στηθεί στην περίμετρο της
Σπάρτης, καθ’ υπόδειξιν των ντόπιων επιχειρηματιών.

Άνθρωποι που αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον στοιβάζονται σαν τα ποντίκια σε χαμόσπιτα και εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί. Πολλοί μάλιστα διαμένουν στα εργοστάσια όπου εργάζονται με τις ευλογίες των ιδιοκτητών, ενώ οι υπόλοιποι καλούνται να πληρώσουν πάνω από 1.500, «μαύρα», τα οποία φυσικά καταλήγουν χωρίς αποδείξεις και παραστατικά στις τσέπες Ελλήνων ιδιοκτητών «παραπηγμάτων», που προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδος στην πλάτη των εξαθλιωμένων εργατών.

Αμύκλες, Ταγρέικα, Περιφερειακή οδός είναι μερικά από τα πολλά σημεία όπου διαμένουν μετανάστες, κυρίως πακιστανικής καταγωγής. Το οδοιπορικό του notospress σε καταυλισμό αποτυπώνει την εξαθλίωση, τη φτώχεια, την κακομεταχείριση και τον ρατσισμό που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι. Ο καταυλισμός βρίσκεται πλησίον της περιμετρικής της Σπάρτης που οδηγεί στο πανεπιστήμιο. Σε ένα χαμόσπιτο διαμένουν 13 μετανάστες, σε δύο δωμάτια - 2Χ3 το καθένα-, ενώ κοιμούνται σε στρώματα καταγής. Μια ηλεκτρική σόμπα σπάζει την υγρασία και μια ξυλόσομπα, έξω, στο υπόστεγο, καλυμμένο με νάιλον, χρησιμεύει για θέρμανση και για τις καθημερινές ανάγκες μαγειρέματος. Ευτυχώς, εδώ υπάρχει υποτυπώδης τουαλέτα.

Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται σε χωράφια στη Μαγούλα, στις Αμύκλες ή σε εργοστάσια. Αναζητούν το μεροκάματο στο εργοστάσιο «Λακωνία», στο ΣΠΕΣ, σε ελαιοτριβεία και αλλού, για να βγάλουν την ημέρα, την εβδομάδα, τον μήνα. Ξεκινούν το μεροκάματο -όταν υπάρχει- στις 6:00 το πρωί μέχρι τις απογευματινές ώρες, παίρνοντας 20 ευρώ!

Δεν δείχνουν φοβισμένοι τόσο από την παρουσία του δημοσιογραφικού συνεργείου όσο από το ενδεχόμενο επέμβασης της αστυνομίας ή της απώλειας ενός μεροκάματου. Το ζήτημα είναι ότι καθημερινά φθάνουν κι άλλοι ζητώντας εργασία μακριά από την αφιλόξενη Αθήνα. Τα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα, στοιβάζοντας δεκάδες μεταναστών μέσα σε κρύπτες φορτηγών με το… αζημίωτο!


(7/8/2011: Φωτό: Στοίβαξαν μετανάστες σε φορτηγό με πορτοκάλια) πηγή:892blogspot

Μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση, πέρα από τις διάτρητες εθνικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί, έχουν οι πολίτες που, προκειμένου να εισπράξουν ένα παχυλό ενοίκιο για τα χαλάσματα που έχουν ή να εξασφαλίσουν φθηνά εργατικά χέρια, κρατούν αυτούς τους ανθρώπους «ομήρους».

Αυτό που σήμερα γίνεται στη Σπάρτη γινόταν προ ετών στη Σκάλα, αλλά το φαινόμενο παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου και της Ελλάδας.

Δείτε το video:




Ο Δήμαρχος «ποιεί την νήσσαν»

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος για το ζήτημα, παρότι γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στην περιοχή του, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «έχουμε τόσα προβλήματα, που δεν μπορούμε να ασχοληθούμε, θα ερευνήσουν αυτοί που έχουν αρμοδιότητα». (σ.σ προβλήματα, κρούσματα ασιτίας Ελλήνων πολιτών και φτώχεια είναι μία δυσάρεστη πραγματικότητα για την οποία η κυβέρνηση θα έπρεπε να μεριμνήσει, αλλά το μερίδιο ευθύνης των δημοτικών αρχόντων είναι δεδομένο).

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr






Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος-Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα




http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=431436&cid=4