Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΣΕΒΕ: Πρωτόκολλο Συνεργασίας ΣΕΒΕ με Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης


Θεσσαλονίκη, 9.12.11
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωτόκολλο Συνεργασίας ΣΕΒΕ με Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης – Στενότερη συνεργασία των δύο φορέων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του λιμανιού και των επιχειρήσεων της
Βόρειας Ελλάδας

Πρωτόκολλο Συνεργασίας (MOU) υπέγραψαν σήμερα στα γραφεία του ΣΕΒΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρης Λακασάς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ κ. Στέλιος Αγγελούδης. Το ΜΟU συνιστά το πλαίσιο της συμφωνίας για μια στενότερη και συστηματικότερη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων με κύριο σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδίως των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Κοινή πεποίθηση των δύο φορέων είναι ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής του θέσης και της ενδοχώρας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Για το λόγο αυτό το λιμάνι θα πρέπει να αναπτυχθεί τόσο σε υποδομές όσο και σε υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και οι συνδυασμένες μεταφορές ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστικό, να προσελκύσει πρωτίστως διεθνείς ναυτιλιακές γραμμές εμπορευματικών μεταφορών και να καταστεί το Νο1 λιμάνι της ενδοχώρας της Ν.Α. Ευρώπης, με παράλληλη ανάπτυξη της επιβατικής κίνησης και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την αναψυχή και την πόλη της Θεσσαλονίκης και τους κατοίκους της.

Πιο συγκεκριμένα ως τομείς συνεργασίας των δύο φορέων συμφωνήθηκαν οι εξής:

1.1. Προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και του ίδιου του ΟΛΘ ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό τα δύο μέρη θα συνεργαστούν τόσο για τη βελτίωση των υποδομών-εξοπλισμού και των παρεχόμενων από τον ΟΛΘ λιμενικών υπηρεσιών και υπηρεσιών logistics στους χρήστες του ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας όσο και για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας του ίδιου του λιμανιού ώστε να ενισχύσει το διεθνή του ρόλο ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο φορείς συμφώνησαν να συνεργαστούν αξιοποιώντας τη μακροχρόνια εξειδίκευση και εμπειρία του ΣΕΒΕ σε θέματα εξωστρέφειας, με το ΣΕΒΕ να λειτουργεί ως Σύμβουλος Εξωστρέφειας του ΟΛΘ.

1.2. Συνεργασία για τη δημιουργία Ζώνης Ναυπηγικών Εργασιών στη Θεσσαλονίκη με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία και στην τεχνολογία αιχμής. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση του λιμανιού, η προσέλκυση σκαφών και η ενίσχυση της ευρύτερης βιομηχανίας και βιοτεχνίας και των επιχειρήσεων και επαγγελματιών εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, η ενίσχυση της απασχόλησης και γενικότερα η οικονομία που σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με τη ναυτιλία.

1.3. Συνεργασία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα (προβολή-προώθηση Θεσσαλονίκης ως διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου, ανάπτυξη της πόλης και ανάδειξή της σε διεθνή τουριστικό προορισμό, κ.λ.π.).

Για την εξειδίκευση της συνεργασίας τα δύο μέρη συμφώνησαν να ακολουθήσουν συναντήσεις εργασίας σε τεχνικό επίπεδο το αμέσως επόμενο διάστημα με τη συμμετοχή στελεχών των δύο φορέων.