Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η αντιπολίτευση κρούει «κώδωνα κινδύνου» για τη Σύνοδο Κορυφής

Κρούουν κώδωνα κινδύνου για τις διαφωνίες της Συνόδου Κορυφής, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥΤον κίνδυνο διάλυσης της Ευρώπης και τις εξελίξεις και διαφωνίες μεταξύ των ηγετών στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τις επιπτώσεις που θα έχουν για την Ελλάδα, σχολιάζουν κόμματα της αντιπολίτευσης: Το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η
πρόεδρος της ΔΗΣΥ, η ΔΗΜΑΡ και αναλόγως των θέσεών τους, τοποθετούνται. Για τη Σύνοδο μίλησε και από τη Μασσαλία όπου διεξήχθη η Σύνοδος του ΕΛΚ και ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς.

Το ΚΚΕ
«Η ΕΕ μόνο πιο βάρβαρη, πιο αντιδραστική, πιο άνιση και πιο επικίνδυνη μπορεί να γίνει. Σε όποια συμφωνία κι αν καταλήξουν δεν μπορούν να σταματήσουν ούτε την όξυνση των αντιθέσεών τους, ούτε να βρουν φάρμακο για την κρίση, γιατί αυτά τα γεννά το σύστημα που υπηρετούν και τα τροφοδοτεί η στρατηγική τους που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.
Μονόδρομος για το λαό, για να σωθεί από τη βαρβαρότητα, τα αδιέξοδα, τις αντιθέσεις των μονοπωλίων, είναι να επιβάλει την αποδέσμευση από αυτή τη λυκοσυμμαχία τους, με τη δική εξουσία, για να του ανήκει ο πλούτος που παράγει».

Ο ΛΑΟΣ
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε:
«Δεν είναι σίγουρο ότι εάν διαλυθεί η ευρωζώνη, τα δάκρυα θα είναι περισσότερα από τις βαθιές ανάσες ανακούφισης!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Τη θέση ότι ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη σύνοδο κορυφής χωρίς να έχει εναλλακτικό σχέδιο να καταθέσει διατυπώνει ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «η ηγεσία της Ε.Ε. οδηγεί εδώ και δυο χρόνια με τις επιλογές της την ευρωζώνη στην καταστροφή».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμη ότι «ο κ. Παπαδήμος πριν από λίγο καιρό σε αυτές τις διαπραγματεύσεις καθόταν από την απέναντι πλευρά του τραπεζιού». «Σήμερα φαντάζομαι», συμπληρώνει, «δεν θα μπερδευτεί και θα καθίσει στη σωστή πλευρά. Παρόλα αυτά όμως θα πάει χωρίς σχέδιο. Χωρίς αντιπρόταση».

«Και στο σχέδιο και στην πρόταση της κ. Μέρκελ η Ε.Ε. και η ευρωζώνη να μετατραπεί σε γερμανικό αναμορφωτήριο, όπου θα πρέπει οι τρόφιμοι να είναι υπάκουοι και να μην είναι απείθαρχοι, προκειμένου να συμμορφώνονται με τις επιταγές του γερμανικού διευθυντηρίου, απέναντι λοιπόν σε αυτή την πρόταση, ο Έλληνας πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά δεν θα έχει αντίλογο», υποστηρίζει.
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «ο ελληνικός λαός χρειάζεται, δικαιούται μια κυβέρνηση που θα υπερασπίζεται τα δικά του συμφέροντα» και συνεχίζει: «Έναν πρωθυπουργό που στις συνόδους Κορυφής θα καταθέτει τις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για λογαριασμό του ελληνικού λαού και όχι έναν πρωθυπουργό που θα κρατάει ένα κόκκινο στυλό και θα κάνει απλά διορθώσεις πάνω στα σχέδια που έχουν ετοιμάσει για μας χωρίς εμάς».

Η ΔΗΜΑΡ
«Η εμμονή της κυρίας Μέρκελ να αξιοποιήσει τη δημοσιονομική κρίση των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να κατοχυρώσει την ηγεμονία της στην ευρωζώνη, οδηγεί την Ευρώπη σε κοινωνική αποδιάρθρωση και πολιτική διάλυση», σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά.
Οπως αναφέρει το κόμμα της Αριστεράς στο ίδιο σχόλιο «αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη συνοχή της Ε.Ε. επιβάλλεται οι ηγέτες της Ευρώπης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προωθήσουν ουσιαστικές λύσεις που θα περιλαμβάνουν την ουσιαστική ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην κατεύθυνση της άμεσης έκδοσης ευρωομολόγου, της εκτύπωσης ευρώ, καθώς και της συγκρότησης μηχανισμού κοινής αντιμετώπισης μέρους του χρέους των κρατών-μελών».

Η ΔΗΣΥ
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη Σύνοδο του κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών (ELDR), δήλωσε:
«Η απάντηση στην κρίση δεν είναι μόνο η δημοσιονομική πειθαρχία. Είναι κυρίως η πολιτική απόφαση για περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη.Η ενωμένη Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι εκτός των οικονομικών υποχρεώσεών της, έχει υποχρέωση να διαφυλάξει τα σύνορά της, τόσο σε αμυντικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της λαθρομετανάστευσης.
Ειδικά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνες οι νότιες χώρες. Οι υποχρεώσεις ισχύουν το ίδιο και για το βορρά και για το νότο».


http://www.eklogika.gr/news/7131