Πολύ κακό για το τίποτα στη Σύνοδο Κορυφής… Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν επί περίπου 10 ώρες και εν τέλει δεν κατάφεραν να φτάσουν σε ουσιαστικές αποφάσεις που θα αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους που απλώνεται πλέον σε
ολόκληρη την ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Ε.Ε., συμφώνησαν στο να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί τον Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ. Οι ηγέτες συμφώνησαν, επίσης, να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 200 δισ., για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της Ευρώπης.
Ωστόσο, στο επίπεδο της αλλαγής των συνθηκών, δεν υπήρξαν ουσιαστικά αποτελέσματα, κυρίως λόγω της άρνησης της Βρετανίας και της Ουγγαρίας, να συμφωνήσουν στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Η Σουηδία και η Τσεχία ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν το θέμα στα Κοινοβούλιά τους. Έτσι, το θέμα της αλλαγής των Συνθηκών θα προχωρήσει με τους «23» της ΕΕ, δηλαδή τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης (17) και τις 6 υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ένωσης.
Σύμφωνα αυτά που δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο 23 χωρών για την ενίσχυση του ευρώ κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι. Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμη ότι η ευρωζώνη έθεσε προθεσμία έως τον ερχόμενο Μάρτιο για την έγκριση μιας διακυβερνητικής συμφωνίας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στις συνομιλίες συμμετέχουν πλέον οι 17 χώρες της ευρωζώνης χωρίς αυτό να σημαίνει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που έθεσε το Λονδίνο για την αλλαγή της Συνθήκης.
Το νέο δημοσιονομικό «Σύμφωνο»
Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία στη Σύνοδο Κορυφής προβλέπει σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο επικαλείται το Reuters, κάνει λόγο για έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ. Οι κυρώσεις για παραβάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.
Παράλληλα, προβλέπεται επίσπευση της λειτουργίας του ESM τον Ιούλιο του 2012, με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ και δυνατότητα λειτουργίας ως τράπεζα. O ESM θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο, μέχρι τα μέσα του 2013. Στο πλαίσιο αυτό, ο ESM θα έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέρει το προσχέδιο, «είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα της ΕΕ και τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο». Προς αυτό το σκοπό, συνεχίζει το προσχέδιο, «συμφωνήσαμε σε ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σε σημαντικά ενισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος».
Τι δήλωσαν μετά τη συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι η νέα συμφωνία στην οποία έχουν καταρχήν καταλήξει οι ηγέτες θα περιλαμβάνει τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τις 6 υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, χαρακτήρισε «απαράδεκτους» τους όρους που έθεσε η Βρετανία για αλλαγή των συνθηκών και συμπλήρωσε ότι η νέα συμφωνία θα επικεντρωθεί στα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μέχρι το Μάρτιο του 2012. «Θα σώσουμε μόνοι μας το ευρώ» συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι οι όροι που έθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν οι εξελίξεις τελικά οδηγούν σε ΕΕ δύο ταχυτήτων, ο κ. Σαρκοζί είπε εκνευρισμένος: «Εμείς απλά προσπαθήσαμε να σώσουμε το νόμισμά μας».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αρκέστηκε να πει ότι οι αποφάσεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα ήταν ένα «θετικό αποτελέσμα».
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση».
Το πρόγραμμα της Παρασκευής
Σήμερα, Παρασκευή, το πρόγραμμα των εργασιών της Συνόδου θα μεταβληθεί, καθώς οι εργασίες της Πέμπτης ολοκληρώθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής.
Βάσει του προγράμματος, πάντως, η Σύνοδος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επρόκειτο να αρχίσει στις 11:00, ενώ θα ακολουθήσει το Γεύμα Εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συνέντευξη Τύπου Παπαδήμου
Μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσει για τις αποφάσεις της Συνόδου και πώς αυτές επηρεάζουν το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Παπαδήμος είχε ήδη συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Η Ελλάδα φέρεται να τάσσεται με τις απόψεις των Ρομπάι και Μπαρόζο και στον άξονα Ιταλίας, Ισπανίας, Λουξεμβούργου και Βελγίου που συμφωνούν στην έκδοση ευρωομολόγου και σε εγγυήσεις για αυξημένη χρηματοδότηση του EFSF.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων, η ελληνική πλευρά τάσσεται με τις χώρες εκείνες που θεωρούν ότι το Ευρωκοινοβούλιο ή τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς και όχι το ευρωδικαστήριο.
http://www.eklogika.gr/news/7134
Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ