Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σύσκεψη για την Πολιτική Προστασία στη Βέροια

veria2Συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο, υπό την Προεδρεία του Αντιδημάρχου αρμόδιου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Μωϋσιάδη, για τη διαχείριση των
ακραίων χειμερινών φαινομένων (παγετός, χιόνια, πλημμύρες κ.α.) στα όρια του Δήμου Βέροιας.
Την έναρξη των εργασιών του οργάνου έκανε ο κ. Μωϋσιάδης, που αναφέρθηκε σε μια σειρά προβλημάτων, αποτυπώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση στην οργάνωση και τον σχεδιασμό του Δήμου. Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι εντοπίζονται προβλήματα στην επάρκεια του εξειδικευμένου προσωπικού για τον χειρισμό των μηχανημάτων που διαθέτει ο Δήμος. Αναφέρθηκε σε προβλήματα που για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως ο Δήμος εξ αιτίας της περικοπής δαπανών και ειδικότερα για τη μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων για τον αποχιονισμό απομακρυσμένων περιοχών. Για το θέμα αυτό υπάρχει έντονος προβληματισμός και γίνονται ενέργειες για να επιλυθεί.

Για πρώτη φορά το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας απέκτησε πλήρη επάνδρωση με στελεχιακό δυναμικό οκτώ (8) υπαλλήλων του Δήμου και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εγκατάσταση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας σε ακίνητο επί της οδού 16ης Οκτωβρίου, όπου θα λειτουργήσει και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Δήμου σε συνεργασία με το ΕΣΕΠΑ και τους Πυροσβέστες του Κόσμου, που θα φιλοξενηθούν στον ίδιο χώρο.

Ο Δήμος έχει φροντίσει για την επάρκεια σε αλάτι (300 τον.) για την αντιμετώπιση των παγετών στο οδικό δίκτυο του Δήμου και έχει ξεκινήσει η διανομή του στις Δημοτικές Κοινότητες κατά προτεραιότητα στις ορεινές περιοχές. Ακόμα, μοιράζονται σακιά με αλάτι σε σχολεία, με έμφαση σε εκείνα που βρίσκονται σε επικλινή εδάφη. «Ο Δήμος ετοιμάζει και ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα του Δήμου, αποκλειστικά για την ενημέρωση του κοινού σε επίκαιρα θέματα Πολιτικής Προστασίας», τόνισε ο Αντιδήμαρχος κ. Μωϋσιάδης.

Ο σχεδιασμός παρέμβασης των συνεργείων του Δήμου, γίνεται με προτεραιότητα στο Νοσοκομείο, τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, στα σχολεία (εφόσον λειτουργούν) κ.α. Ο κ. Μωϋσιάδης, ζήτησε με έμφαση απ τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων να τον ενημερώνουν εγγράφως για κάθε πρόβλημα που εντοπίζουν, ώστε, οτιδήποτε έχει διαφύγει του αρχικού σχεδιασμού να συμπεριληφθεί άμεσα.

Οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, εντόπισαν απ τη μεριά τους μια σειρά θεμάτων στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση. Ιδιαίτερος προβληματισμός επικράτησε για το θέμα της εθελοντικής συνεισφοράς των πολιτών στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, αφού τονίσθηκε ότι λόγω της οικονομικής ανέχειας δύσκολα μπορούν οι κάτοικοι των χωριών να διαθέσουν τα όποια μηχανήματα διαθέτουν (τρακτέρ με λεπίδες κτλ), χωρίς να τους καταβληθούν έστω τα καύσιμα.

Εντοπίσθηκαν σημεία του οδικού δικτύου στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, τόσο για πλημμυρικά φαινόμενα, όσο και για τον πάγο. Όλοι συμφώνησαν ότι η συμμετοχή των κατοίκων στον καθαρισμό δρόμων και πεζοδρομίων μπροστά στα σπίτια τους ή τις επιχειρήσεις τους, είναι καθοριστικής σημασίας, ειδικά σε περίπτωση που οι υπηρεσίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έντονη και παρατεταμένη χιονόπτωση με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όλο το 24ωρο.

Απ την πλευρά τους οι επικεφαλής των υπηρεσιών που παραβρέθηκαν αναφέρθηκαν στην ετοιμότητα τους και τόνισαν σημεία του οδικού δικτύου στα οποία πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή. Ο Προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Διον. Συντίλας, αναφέρθηκε σε όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών. Τόνισε τη σημασία της συνδρομής των πολιτών στην αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων και διευκρίνισε ότι τα οχήματα της Πυροσβεστικής δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη ρυμούλκηση οχημάτων.

Ο Δασάρχης Βέροιας κ. Θ. Ευαγγελόπουλος, δήλωσε ότι τα οχήματα της υπηρεσίας του είναι στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας αλλά τόνισε ότι θα χρειαστούν καύσιμα τα οποία δεν διαθέτει η υπηρεσία του. Με την ευκαιρία υπενθύμισε τη συμβολή της υπηρεσίας του στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Ο εκπρόσωπος της Τροχαίας Βέροιας, αναφέρθηκε σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου και ζήτησε να γνωρίζει η υπηρεσία του, το συνεργείο επιφυλακής του Δήμου όλο το 24ωρο για να υπάρχει άμεση συνεργασία όποτε χρειάζεται.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ κ. Νίκος Σαχινίδης, αναφέρθηκε στη σημασία της τόνωσης του εθελοντικού κινήματος σε επίπεδο Δήμου. Μίλησε για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του υπό σύνταξη νέου νόμου για την Πολιτική Προστασία και δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ΕΣΕΠΑ, μαζί με την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει η οργάνωση είναι στη διάθεση του Δήμου και κάθε δημόσιας Αρχής που θα χρειαστεί βοήθεια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι:

Τα στελέχη του γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, κ. Καραγαβρηιλίδης Συμεών, κ. Μαντρατζής Παναγιώτης, κ. Καρατζόγλου Γεώργιος, κ. Μποχωρίδης Θανάσης. Ο διοικητής της Π.Υ. Βέροιας κ. Διον. Συντίλας και ο αξιωματικός Φουρλίγκας Νικόλαος, οι Αξιωματικοί της Τροχαίας Βέροιας κ. Καραγιάννης Ηλίας και κ. Χονδραντώνης Γεώργιος. Ο Δασάρχης Βέροιας Ευαγγελόπουλος Θωμάς. Ο Προίστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφερ. Ενότητας Ημαθίας κ. Μπαρμπαρούσης Γεώργιος. Ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαχαίρας Αθανάσιος. Ο αξιωματικός του Β΄ΣΣ κ. Λογοθέτης Παναγιώτης. Ο προϊστάμενος των Τ.Υ. Δήμου Βέροιας κ. Κακοδήμος Μάρκος. Ο πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ κ. Σαχινίδης Νίκος. Ο Πρέοδρος της εθελοντικής ομάδας ΠΡΟΤΕΚΤΑ και της κοινότητας Γεωργιανών κ. Σοφιανίδης Ηρακλής. Ο πρόεδρος της Ομάδας Διάσωσης κ. Κογκέζος Νικόλαος. Ο πρόεδρος του Ε. Χιον. Κέντρου Σελίου κ. Ζυγουλιάνος Στέργιος. Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων: Δασκίου: Μισοκέφαλος Σωκράτης, Ριζωμάτων: Οικονόμου Γεώργιος, Αγ. Βαρβάρας: Δουλγερίδου Χρυσή, Ραχιάς: Ρίσσου Σοφία και Μαυροματίδης Δημοσθ. (αντιπρόεδρος), Άμμου: Καπετανίδης Ιωαν., Λυκογιάννης: Πέτρου Αθανάσιος, Φυτιάς: Αγγέλου Νικόλαος.

http://www.maknews.gr/