Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Συνάντηση με τον "Ιστορικό Συλλέκτη Βέροιας"

14-12-2011-111Μια αξιέπαινη και επίπονη προσπάθεια έχει ξεκινήσει ο Ντόντος Κανέλλος, ο οποίος φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ιστορικό μουσείο με κειμήλια και πολεμικά αντικείμενα της περιόδου 1915-2000, στο Βλαχογιάννειο κτίριο στη Βέροια.
Συναντήσαμε τον ιστορικό συλλέκτη για να μας πει περισσότερα για
την προσπάθεια αυτή, για το τι περιέχει, για τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και τις φιλοδοξίες του. Ο Ντόντος Κανέλλος, είναι απόστρατος αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων και κάτοχος μιας συλλογής με ιστορικά κειμήλια και πολεμικά αντικείμενα περιόδου 1915-2000. Η όλη συλλογή είναι προσωπική και βρίσκεται στη Βέροια, στο Βλαχογιάννειο Ίδρυμα, καθώς ο χώρος παραχωρήθηκε από τον Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας με σκοπό τη δημιουργία ενός ιστορικού μουσείου το οποίο θα λειτουργεί σε σταθερή βάση
14-12-2011-1Η πορεία της συλλογής
Όπως μας είπε ο ίδιος, ξεκίνησε τη συλλογή αντικειμένων και στολών εδώ και 25 χρόνια, ενώ το 1999, ως στρατιωτικός μετατέθηκε από τη Θεσσαλονίκη στη Βέροια. Η προσπάθεια να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος στην πρωτεύουσα της Ημαθίας ξεκίνησε το 2006. « Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Τοπαλίδη πρόεδρο του ΜΑΣ Καλλιθέα χάρη στον οποίο έμεινε αυτή η συλλογή στη Βέροια, αφού μου παραχώρησε ένα χώρο 30 τ.μ. για να την εναποθέσω προσωρινά», μας είπε ο κ. Κανέλλος.
Ο ίδιος συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις σε πόλεις της Ελλάδος. Όμως, σε μια έκθεση στον Τριπόταμο, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων πρόσεξε και εκτίμησε τη δουλειά του και την προσπάθεια του. Η Μητρόπολη Βέροιας, Νάουσας και Καμπανία του παραχώρησε το «Βλαχογιάννειο» κτίριο με σκοπό τη δημιουργία ενός μόνιμου μουσείου, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν είτε στην έναρξη των «Παυλείων», είτε στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Βέροιας.
14-12-2011-11«Η αγάπη μου για την ιστορία»
«Mέσα από τον χώρο εργασίας μου είχα την δυνατότητα να έχω πρόσβαση σε ‘’παλιά’’ και ‘’άχρηστα’’ υλικά και έγγραφα για άλλους, πολύτιμα όμως για μένα, τα οποία προωθούνταν για καταστροφή, τα οποία εγώ τα περισυνέλεγα τα αξιοποιούσα και τα αποθήκευα. Tαυτόχρονα η εμμονή μου στη συγκέντρωση ιστορικών αντικειμένων μεγάλωσε σε μεγάλο βαθμό, τέτοιο ώστε να συμμετέχω σε δημοπρασίες του εξωτερικού και του εσωτερικού, και ταυτόχρονα η αναζήτηση ιστορικών και πολεμικών αντικειμένων και κειμηλίων συνεχίστηκε και μέσα από διάφορα παλαιοπωλεία της Ελλάδος, συμμετέχω επίσης σε εκθέσεις όπου με καλούν πάντα αφιλοκερδώς, καθώς ότι κάνω το κάνω από αγάπη για την ιστορία. H συλλογή μου περιέχει τουλάχιστον ογδόντα (80) πλήρης στολές περιόδου 1915-2000 και επίσης τουλάχιστον δύο χιλιάδες (2000) αντικείμενα και έγγραφα κυρίως από το 1900 έως και σήμερα, με έμφαση στην περίοδο 1940-1974», μας είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνουμε πως η συλλογή βρίσκεται σε φωτογραφίες στο facebook, σε 3 σελίδες καθώς έχει ξεπεράσει τους 35.000 φίλους. Όποιος επιθυμεί να δει όλη τη συλλογή, μπορεί να επισκεφτεί μια εκ των τριών σελίδων στη διεύθυνση:

http://www.facebook.com/pages/Sterizoume-ton-Istorikos-Syllektes-Beroias/128037153879904?ref=sgm


http://www.maknews.gr/