Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σοφία Μαυρίδου για ΕΟΖ: « Θα έρθω σε ρήξη με οποιονδήποτε εάν η ιδέα αντιτίθεται στα συμφέροντα της Πιερίας»



Στη συζήτηση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Πιερία, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 στο Επιμελητήριο Πιερίας συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία
Μαυρίδου.

Ένταξη κάποιων εκτάσεων υπο προϋποθέσεις, ήταν η άποψη της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, που σημείωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας «βλέπει» με μεγάλη προσοχή το θέμα για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, που αναμένεται να συζητηθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η Σοφία Μαυρίδου τόνισε ότι το θέμα αποτελεί υπόθεση όλης της Πιερίας και γι΄αυτό το λόγο θα πρέπει να επεξεργαστεί με ευαισθησία και με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. « Κανείς δεν είναι περισσότερο πατριώτης από τον άλλο. Όλοι οι Πιεριείς αγαπάμε τον τόπο μας, επιδιώκουμε το καλύτερο και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην Πιερία» είπε χαρακτηριστικά η κ.Μαυρίδου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κατέστησε σαφές ότι εάν χρειαστεί θα αντιδράσει και θα έρθει σε ρήξη με οποιονδήποτε σε περίπτωση που το εγχείρημα αντιτίθεται στα τοπικά οικονομικά συμφέροντα της Πιερίας.

« Δε στεκόμαστε αρνητικά σε καμία πρόταση που θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν θα πρέπει μέσα σε αυτές τις ζώνες να διαταραχθούν οι εργασιακές σχέσεις. Αν κινηθούμε με προσεκτικά βήματα λαμβάνοντας υπόψη το τι ζητάει η τοπική κοινωνία μπορεί οι ειδικές οικονομικές ζώνες να είναι ζώνες ανάπτυξης κι επενδύσεων. Μπορεί οι ΕΟΖ να μετατραπούν σε επιχειρηματικούς ΄΄παραδείσους΄΄», δήλωσε η Σοφία Μαυρίδου. Πρόσθεσε, ότι θα μπορούσαν να γίνουν ζώνες με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό και πως οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες πρέπει να είναι τα αναπτυξιακά εργαλεία χωρίς φυσικά γκρίζες ζώνες, όπου δεν θα ισχύει η εθνική και ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία κλπ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, αναφέρθηκε στα βασικά κριτήρια χωροθέτησης μιας ΕΟΖ , που υπάρχουν στην περιοχή και είναι: διοικητικές και τεχνικές υποδομές, συγκοινωνιακές υποδομές, εργατικό δυναμικό, λαμβάνοντας υπόψη –όπως είπε- τις δυνατότητες που δίνει η γεωγραφική θέση της Πιερίας.

«Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρα τα πλαίσια και οι κανόνες λειτουργίας της ζώνης που πρέπει να προσδιορίσουμε. Πρέπει η Ειδική Οικονομική Ζώνη να είναι προσανατολισμένη τόσο στην εξωστρέφεια που πρέπει να έχει το επιχειρείν όσο και στις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες μας» , τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, η Σοφία Μαυρίδου επεσήμανε ότι προβλέπονται τρεις βασικές κατηγορίες κινήτρων που θα ισχύσουν για τις εταιρίες μέσα στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες όπως είναι: μειωμένος φορολογικός συντελεστής των κερδών, απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και ειδικό δικαιοδοτικό καθεστώς.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, εξέφρασε την ανάγκη διερεύνησης κάποιων ζητημάτων όπως είναι οι πηγές χρηματοδότησης, ο φορέας διαχείρισης και η νομική του μορφή, καθώς και ο ρόλος τον τοπικών φορέων για να μπορέσουν οι ΕΟΖ -όπως υπογράμμισε η Σοφία Μαυρίδου- να γίνουν εργαλείο ισχυρής τοπικής αναπτυξιακής πορείας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επαρκούς ενημέρωσης για τους μηχανισμούς κινητροδότησης επιχειρήσεων, τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, όπως αυτά έχουν εφαρμοσθεί στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες ανά τον κόσμο.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, οι δήμοι και οι οικονομικοί αναπτυξιακοί φορείς πάντα με γνώμονα την προστασία της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, θα προτείνουν την ιδανική θέση με τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας.


«Οι πολίτες της Πιερίας πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση πάνω σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, προκειμένου μια τέτοια πρωτοβουλία να μην προκαλέσει εύλογες αντιδράσεις και όταν η τοπική μας κοινωνία μας δώσει το πράσινο φως θα προτείνουμε την κατάλληλη θέση», κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.