Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Συνεχίζεται από την Π.Ε.Πιερίας η υδρολογική έρευνα των υδροφόρων στρωμάτων του νομού


Συνεχίζεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, υδρολογική έρευνα που αφορά την παρακολούθηση της υπόγειας στάθμης των υδροφόρων στρωμάτων του νομού Πιερίας. Ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1980 με χρηματοδότηση από το υπουργείο Γεωργίας, ενώ από το
2004 χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση). Υλοποιείται με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (σε ετήσια βάση) η οποία στις 23 Νοεμβρίου 2011, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως προς το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της νέας σύμβασης.

Παρόλα αυτά η Οικονομική Επιτροπή, κρίνοντας μείζονος σημασίας την παρακολούθηση των υπόγειων υδροφόρων αποθεμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας, παρέπεμψε το θέμα για συζήτηση, έγκριση και υιοθέτηση από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, για ακόμα μια φορά δείχνει τη μεγάλη ευαισθησία και οικολογική συνείδηση της Διοίκησης αλλά και των Υπηρεσιών της, εντάσσοντας στο τοπικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα τη συνέχιση της έρευνας- όπως αυτή προκύπτει και από την οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη οφείλουν να προστατεύουν τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα παρακολουθώντας τη χημική και ποσοτική τους κατάσταση και παίρνοντας διάφορα μέτρα όταν απαιτείται, έτσι ώστε να προβλεφθεί μια πιθανή μόνιμη ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του υπόγειου δυναμικού του νομού αλλά και της Περιφέρειας.

Τα στοιχεία της έρευνας είναι απαραίτητα για τον ορθό και αξιόπιστο σχεδιασμό έργων, όπως π.χ έργα ταμίευσης επιφανειακών υδάτων, έργα εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων με χειμερινές απορροές, υδραυλικά και τεχνικά έργα καθώς και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.