Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σήμανση των αξιοθέατων και μνημείων στη Βεργίνα

vergina2Ολοκληρωμένη Μελέτη για χρηματοδότηση του έργου «Σήμανση Αξιοθέατων και μνημείων στη Βεργίνα», κατέθεσε ο Δήμος Βέροιας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής).

Το 1996 η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη του αρχαιολογικού
χώρου των Αιγών στον Διαρκή Κατάλογο των Μνημείων Εξέχουσας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτός είναι και ο τρόπος που αυτός σημαίνεται και προβάλλεται διεθνώς. Η σημερινή κατάσταση όμως όσον αφορά τη σήμανση του αρχαιολογικού χώρου των Aιγών ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μπορεί να χαρακτηριστεί ως χαοτική, καθώς χαρακτηρίζεται από μια πληθώρα ετερόκλητων πινακίδων, όπου απουσιάζει παντελώς το σήμα της UNESCO, έχοντας ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του επισκέπτη.

Αυτός είναι και ο λόγος που η τεχνική υπηρεσία του Δήμου έχει συντάξει μελέτη για την προμήθεια με τίτλο «Προμήθεια πινακίδων για τη σήμανση των Αξιοθέατων και μνημείων στη Βεργίνα», έχοντας ως στόχο την εφαρμογή ενιαίας σήμανσης αυτού του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών», σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία, αλλά και τις υποδείξεις της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, ώστε να συμβάλει στην απρόσκοπτη και στοχευμένη κίνηση των επισκεπτών προς τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών.

Η μελέτη προβλέπει την προμήθεια και τοποθέτηση σαράντα (40) πινακίδων κατεύθυνσης με σκοπό τη διευκόλυνση των επισκεπτών οι οποίοι κατά κανόνα κινούνται με οδικά μέσα, ώστε να τους κατευθύνει προς τον χώρο στάθμευσης εντός του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση εννέα (9) πληροφοριακών πινακίδων σε κομβικά σημεία, που έχουν ως στόχο την κατεύθυνση του πεζού επισκέπτη προς τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος.


http://www.maknews.gr/