Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Παγκόσμιο φρενοκομείο




Με τους χρηματιστηριακούς δείκτες των ασιατικών αγορών να ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή των απωλειών και με τους ηγέτες των δυτικών οικονομιών να... τηλεδιασκέπτονται, η παγκόσμια
οικονομία εισήλθε στη φάση της συνολικής φρενίτιδας καθοδηγούμενη από τους Οίκους Αξιολόγησης.

Οι διεθνείς χρηματαγορές έκλεισαν στην Ασία με σημαντικές έως και δραματικές απώλειες όπως στη Σεούλ όπου καταγράφηκε πτώση της τάξης των -6,3%. Στο Χόνγκ Κονγκ ο χρηματιστηριακός δείκτης με -2.48 και η Σαγκάη με -3,78 ακολούθησαν την πτώση και στο Τόκυο ο δείκτης NIKΚEI με -2,18% έκλεισε τον κύκλο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άρχισαν με πτωτικές τάσεις όπως αναμενόταν άλλωστε χωρίς ωστόσο να καταγραφούν κινήσεις πανικού. Στις 10:00 ώρα Ελλάδος η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης να καταγράφουν θετικό πρόσημο. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Τρισέ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις οποίες κατέστη σαφές πως η ΕΚΤ θα παρέμβαινε δραστικά αγοράζοντας προβληματικά κρατικά Ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας και αν χρειαστεί και άλλων χωρών (Γαλλία) προκειμένου να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές τους. Ωστόσο, το μεσημέρι το κλίμα αντιστράφηκε ξανά, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν πτώση.

Ο πόλεμος μεταξύ των κρατών και των Οίκων Αξιολόγησης συνεχίστηκε και την Δευτέρα. Τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων διεθνών εφημερίδων κατέγραφαν την κατάσταση ως «διεθνές φρενοκομείο» την ώρα που η μάχη της Αμερικανικής οικονομίας με τον Οίκο «Standard and Poor’s» κατέληγε σε καταφανή νίκη του δεύτερου . Το κύριο επιχείρημα της διεύθυνσης τους διεθνούς Οίκου αναφέρεται στο έλλειμμα πολιτικής βούλησης αλλά και δυνατοτήτων εκ μέρους της Ουάσιγκτον προκειμένου να αναδιαρθρωθεί η αμερικανική οικονομία.

Δύο νέοι παράγοντες ενσωματώθηκαν στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα με το «έτσι θέλω» . Η Κίνα και η Ινδία, κάτοχοι και οι δύο μεγάλου όγκου του χρέους των δυτικών χωρών, ιδιαίτερα της Αμερικής, υπό την μορφή κρατικών ομολόγων, αποτελούν πλέον έναν από τους βασικούς αν όχι τους βασικότερους πυλώνες του διεθνούς συστήματος.

Ήδη η Κίνα αποτόλμησε να προχωρήσει με αυστηρή γλώσσα σε παραινέσεις προς τις ΗΠΑ να υλοποιήσει πάραυτα τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία της. Σε περίπτωση απώλειας έστω και 1% της αξίας των αμερικανικών ομολόγων η Κίνα θα καταγράψει απώλειες της τάξης των 11 δις δολαρίων. Τα νούμερα είναι τεράστια και πολλαπλασιάζουν την αγωνία.

Οι ηγέτες της Δύσης κατά τους αναλυτές ,για πολλοστή φορά, τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις χωρίς να έχουν επιλέξει τα «εργαλεία» για την ανατροπή των συσχετισμών και την επίλυση των αλυσιδωτών κρίσεων από το 2008 και μετά.

Το βασικότερο ερώτημα που τίθεται είναι το ένα και κατά πόσο οι δυτικές οικονομίες προεξάρχουσας της αμερικανικής θα εισέλθουν για τα καλά στην σπείρα της οικονομικής ύφεσης. Η τιμή του Χρυσού που ξεπέρασε την Δευτέρα 8 Αυγούστου στο Χρηματιστήριο του Χόνγκ Κόνγκ τα 1700 δολάρια την Ουγγιά, για πρώτη φορά στην σύγχρονη οικονομική ιστορία ενδεχομένως να αντανακλά την πεποίθηση των επενδυτών πως οι δυτικές οικονομίες είναι αδύναμες να αντιμετωπίσουν μία νέα περίοδο οικονομικής ύφεσης.

Moody's: Νέα υποβάθμιση των ΗΠΑ πριν το 2013

Την προειδοποίησή της ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ πριν το 2013, εάν εξασθενήσουν σημαντικά οι δημοσιονομικές ή οι οικονομικές προοπτικές της χώρας, επανέλαβε σήμερα η Moody's.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν επιτευχθεί έως τότε συμφωνία για το αμερικανικό χρέος έτσι ώστε να μειωθεί και το έλλειμμα.

Στην ανακοίνωσή της η Moody's τονίζει ότι η απόφασή της από τις 2 Αυγούστου να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση των ΗΠΑ τελεί υπό την προϋπόθεση να προχωρήσει η χώρα σε περαιτέρω περικοπές.