Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Άδεια μετ' αποδοχών και για τον πατέρα



Με γνώμονα την ισότητα των δύο φύλων, που κατοχυρώνεται τόσο Συνταγματικά όσο και από κοινοτικές οδηγίες, δικαστήριο έκρινε πως και ο άνδρας δικαιούται άδεια μετ' αποδοχών για την ανατροφή
του παιδιού του, ενώ σε περίπτωση που δεν του δοθεί, μπορεί να αξιώσει και αποζημίωση.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του 'Εθνους, δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα ενός δημοσίου υπαλλήλου, να εισπράξει ως αποζημίωση ποσό 10.332 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους μίας πενταετίας επειδή η υπηρεσία όπου εργαζόταν, αρνήθηκε να του χορηγήσει άδεια ανατροφής εννέα μηνών που ζητούσε.
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο κατοχυρώνεται το δικαίωμα των ανδρών να κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής υπό διάφορες προϋποθέσεις που προσδιορίζονται νομοθετικά.
Σημειώνεται πάντως, πως η άδεια αυτή δεν μπορεί να χορηγείται άνευ αποδοχών, καθώς έτσι θεμελιώνονται παράνομη παράλειψη και δικαίωμα αποζημίωσης.
Ακόμη, ο άνδρας μπορεί να ζητήσει αποζημίωση εφόσον αποδείξει ότι με την άρνηση χορήγησης άδειας ανατροφής υπέστη και άλλου είδους ζημία, όπως για παράδειγμα πρόσθετες δαπάνες για τη φροντίδα του παιδιού του.

http://www.cosmo.gr/Epikairotita/adeia-met-apodoxwn-kai-gia-ton-patera.1321937.html