Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ένας ανεκμετάλλευτος παράδεισος οι υγρότοποι


ImageΑνεκμετάλλευτο παράδεισο στα χέρια της χώρας μας αποτελούν οι υγρότοποι. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε εμμέσως η έρευνα μιας ομάδας πέντε πανεπιστημιακών που έγινε στα πλαίσια της χωρικής κατανομής των υγροτόπων στην Ελλάδα και
της συμβολής τους στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Οι υγρότοποι δε συμβάλλουν στην παραγωγική διαδικασία και επομένως στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και δη της περιφέρειας αυτής. Η εκμετάλλευση της χρήσης τους παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, γεγονός που ερμηνεύεται είτε από την αδυναμία των νομών να τους εκμεταλλευτούν και να βελτιώσουν το επίπεδο ανάπτυξής τους λόγω έλλειψης πόρων, υποδομών και τεχνογνωσίας είτε από την ανικανότητα ή αμέλεια σωστής και ορθολογικής διαχείρισης.
Η χρήση των υγροτόπων στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία δεν είναι ικανή να μεταβάλλει το επίπεδο της ανάπτυξης. Συνοπτικά, από την εμπειρική έρευνα που έχει προηγηθεί μπορούμε να συμπεράνουμε, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η συμβολή των χρήσεων υγροτόπων στο επίπεδο ανάπτυξης των νομών δεν είναι σημαντική.
Οι σημαντικότερες χρήσεις των υγροτόπων που εξετάστηκαν στην παρούσα έρευνα είναι η αρδευτική, η αλιευτική, η κτηνοτροφική, η θηραματική, η χρήση αναψυχής, η υδατοκαλλιέργεια, η επιστημονική και η τουριστική.
Ο μεγαλύτερος αριθμός υγροτόπων εμφανίζεται στους νομούς: Μαγνησίας (20), Αιτωλοακαρνανίας (19), Λέσβου (14), Χαλκιδικής (12), Φλωρίνης (11), Κυκλάδων (10), Αχαΐας (10) και Αργολίδας (10) ενώ οι νομοί που έχουν τη μεγαλύτερη συνολική έκταση υγροτόπων σε εμβαδό είναι της Αιτωλοακαρνανίας, της Άρτας, της Θεσσαλονίκης, της Ξάνθης, του Έβρου και της Φλωρίνης.   
Οι νομοί που έχουν τη μεγαλύτερη χρήση υγροτόπων για άρδευση είναι οι Φλώρινας, Κοζάνης, Καρδίτσας και Πέλλας, ενώ οι νομοί που κάνουν την μεγαλύτερη αλιευτική χρήση υγροτόπων είναι των Σερρών, Αιτωλοακαρνανίας Άρτας και Καστοριάς.
Οι νομοί που κάνουν την μεγαλύτερη κτηνοτροφική χρήση υγροτόπων είναι της Άρτας, της Ζακύνθου, του Κιλκίς και των Σερρών, ενώ οι νομοί με την μεγαλύτερη χρήση υγροτόπων για αναψυχή είναι της Άρτας, των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και του Λασιθίου. Οι δε νομοί με την μεγαλύτερη θηραματική χρήση υγροτόπων είναι: Κέρκυρας, Δωδεκανήσων, Σάμου, Ζακύνθου και Ρεθύμνου.
Οι νομοί με τη μεγαλύτερη υδατοκαλλιέργεια υγροτόπων είναι της Κοζάνης, Καστοριάς, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας και οι νομοί με τη μεγαλύτερη επιστημονική χρήση υγροτόπων οι Λασιθίου, Χίου, Δωδεκανήσου, Ρεθύμνου, Κεφαλονιάς. Οι δε νομοί με τη μεγαλύτερη τουριστική χρήση υγροτόπων είναι οι Λασιθίου, Ξάνθης, Κέρκυρας, και Ημαθίας.
Οι περισσότεροι υγρότοποι με την μορφή ποταμών βρίσκονται στους νομούς των Ιωαννίνων, του Έβρου, της Καρδίτσας, του Ηλεία, Καστοριάς και στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται ο νομός Αιτωλοακαρνανίας (14,805.00 χλμ).
Σημειώνεται ότι οι δείκτες χρήσεων υγροτόπων βασίζονται στη μελέτη και την καταγραφή των ελληνικών υγροτόπων, που έχει πραγματοποιηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων/Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) με την συνεργασία του τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, διαφόρων περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας, περιβαλλοντικών οργανώσεων και ειδικών επιστημόνων.