Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Κόντρες και καταγγελίες στο Δ.Σ. Αλεξάνδρειας


05-08-2011-11

Επεισοδιακή γεμάτη κόντρες και καταγγελίες ήταν για μια ακόμη φορά η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ είχαμε και την αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας της παράταξης
του Μπάμπη Γκιόνογλου. Στη συνεδρίαση κυριάρχησαν τα θέματα της μη πληρωμής των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της νομικού συμβούλου του Δήμου Δώρας Κουρκουτά, για έργο μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης και εταιρίας κατασκευής Ηλιακών Πάρκων το οποίο έχει μείνει στον αέρα. Επίσης ο Φώτης Δημητριάδης, ανακοίνωσε πως σύμφωνα με πληροφορίες του, κλείνει ο Μετεωρολογικός Σταθμός Τρικάλων.

Κόντρα για το έκτακτο της συνεδρίασης
Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος του σώματος δικαιολόγησε το έκτακτο της συνεδρίασης προκαλώντας την αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μπάμπη Γκιόνογλου, που υποστήριξε πως δεν χρειαζόταν να γίνει η συγκεκριμένη συνεδρίαση. Πρότεινε να πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, ενώ όπως είπε το βασικό θέμα της εμποροπανήγυρης που δικαιολογούσε την έκτακτη συνεδρίαση δεν υπάρχει μέσα στα θέματα. Δήλωσε μάλιστα πως μετά τις τοποθετήσεις των συμβούλων η παράταξή του θα αποχωρήσει.

05-08-2011-1«Γίνεται ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον μου»
Ο κ. Αλευράς από την πλευρά του διαφώνησε και αυτός με την έκτακτη συνεδρίαση, ζήτησε όμως να συζητηθεί το θέμα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». «Λείπουν τα θέματα που θα δικαιολογούσαν την έκτακτη συνεδρίαση», δήλωσε ο κ. Τσιάπλας. «Δεν μας δώσατε χρόνο να προετοιμαστούμε για τα θέματα», είπε ο κ. Απατσίδης. «Το έκτακτο συμβούλιο γίνεται για να καλυφθεί η μυρωδιά των σκουπιδιών που αναδύεται καθώς στο έργο μεταφοράς των απορριμμάτων έχει ήδη επιλεχθεί ο ανάδοχος», κατήγγειλε ο κ. Τασιόπουλος. «Τα θέματα δεν τα βγάζω από το μυαλό μου. Μου τα εισηγούνται οι υπηρεσίες ως κατεπείγοντα. Τον τελευταίο καιρό γίνεται μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον μου», είπε ο κ. Γκιουρτζής.

«Κάποια λεφτά δεν φθάσανε στα ταμεία του Δήμου»
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Φώτης Δημητριάδης μίλησε και αυτός για το θέμα της εμποροπανήγυρης Αλεξάνδρειας λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια το οικονομικό τίμημα για όσους ήθελαν να συμμετάσχουν ήταν ιδιαίτερα υψηλό. «Κάποια λεφτά δεν φθάσανε στα ταμεία του Δήμου», κατήγγειλε με τη σειρά του ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας, προκαλώντας και πάλι την έντονη αντίδραση του κ. Γκιόνογλου και της αντιπολίτευσης. «Πάντα όταν δυσκολεύεστε προσπαθείτε να ρίξετε τη μπάλα στην κερκίδα»,είπε, ο οποίος είπε πως λυπάται για την τοποθέτηση του δημάρχου και εν συνεχεία η παράταξη του αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

«Βοήθεια στο Σπίτι»
Μετά την αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης ο κ. Γκιουρτζής εκ μέρους όλου του συμβουλίου εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το θάνατο του υιού της δημοτικής συμβούλου Άννας Λαμπίρη και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Δημητριάδη για το θέμα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας ανέλυσε το θέμα παρουσιάζοντας και τις οφειλές των εργαζομένων κατά δημοτική ενότητα. Στις Αντιγονίδες οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από το Νοέμβριο του 2010, στην Αλεξάνδρεια από τον Ιανουάριο του 2011, στη Μελίκη από το Μάρτιο του 2011 και στο Πλατύ από τον Απρίλιο του 2011. Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε πως θα πρέπει να υπογραφεί η νέα προγραμματική σύμβαση με το νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου για να μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. «Τα αιτήματά σας είναι δίκαια, οι συμβάσεις σας έχουν λήξει το Δεκέμβριο του 2010, αλλά ο δήμος δεν έχει το δικαίωμα να σας πληρώσει απευθείας», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα δικαιωθώ για την επιλογή μου»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Στεργιόπουλος ως τέως δήμαρχος Αντιγονιδών ο οποίος υποστήριξε πως πάντα υπήρχε καθυστέρηση στις πληρωμές των εργαζομένων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά η συνεργασία μεταξύ δήμου και εργαζομένων ήταν άριστη. Είπε πως τα χρήματα που οφείλονται για το 2010 σε 3 εργαζομένους είναι 6.000 ευρώ. «Προτίμησα στο τέλος της θητείας μου να πάρω εγγυητικές με την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα έτσι ώστε να είναι σίγουρη η συνέχιση του προγράμματος. Πιστεύω πως στο μέλλον θα δικαιωθώ για την επιλογή μου», είπε χαρακτηριστικά.
«Βρείτε τον τρόπο να πληρωθούν οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Τσιάπλας, «Να μας πείτε εσείς τον τρόπο, πρέπει να τροποποιήσουμε εμείς τον «Καλλικράτη»», απάντησε ο κ. Δημητριάδης. Το λόγο πήραν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι ζήτησαν να εξοφληθούν οι οφειλές του 2010, ενώ όπως είπαν άλλοι δήμοι έχουν πληρώσει μέρος των οφειλών του και για το 2011.

«Έχουμε μείνει δυο άτομα στη διοίκηση»
Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ποδοσφαιρική ομάδα της Αλεξάνδρειας, ήταν το επόμενο έκτακτο θέμα της συνεδρίασης με τον πρόεδρο της ομάδας Θωμά Κούντζα να δηλώνει «Δεν έχουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε, ζητάμε βοήθεια, έχουμε μείνει δυο άτομα στη διοίκηση». Το λόγο πήρε ο κ. Ματσούκας, ο οποίος δήλωσε πως είναι κατάντια μια πόλη των 20.000 κατοίκων να μην μπορεί να συντηρήσει μια ομάδα στη Δ’ Εθνική Κατηγορία. «Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν κάποιοι «ήρωες» στο ποδόσφαιρο και της Ημαθίας, αλλά με αυτά που ακούμε από τον αρμόδιο υπουργό, φαίνεται πως οι ήρωες τελείωσαν», είπε ενώ δήλωσε παρών σε ένα νέο σχήμα για την ομάδα της Αλεξάνδρειας.
Ένα ακόμη θέμα που βγήκε στην επιφάνεια από το δήμαρχο Φώτη Δημητριάδη, αφορούσε τον Μετεωρολογικό Σταθμό στα Τρίκαλα, όπου απ’ ότι φαίνεται μάλλον κλείνει. Επίσης, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας δήλωσε πως το δημοτικό συμβούλιο στηρίζει τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου Ημαθίας για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής, την αναβάθμιση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων και της δημιουργίας Ινστιτούτου Αγροτικών Μηχανημάτων. Πρότεινε μάλιστα το Ινστιτούτο αυτό να δημιουργηθεί στην Αλεξάνδρεια. Επίσης ο κ. Δημητριάδης ανακοίνωσε πως στο διάστημα 13 έως 16 Αυγούστου θα πεζοδρομηθεί μεγάλο μέρος τη οδού Βετσοπούλου.

Στον «αέρα» έργο της προηγούμενης διοίκησης με εταιρία ηλιακών πάρκων
Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν και η νομική σύμβουλος του δήμου Αλεξάνδρειας Δώρα Κουρκουτά η οποία ανέλυσε το ζήτημα ενός έργου το οποίο είχε προχωρήσει η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, από το 2007 με εταιρία δημιουργίας Ηλιακών Πάρκων. Δήλωσε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τις εκτάσεις που εκμισθώθηκαν, καθώς φαίνεται από την έρευνα που έκανε πως ήταν καλλιεργήσιμες (υψηλής παραγωγικότητας). Γι αυτό το λόγο, όπως είπε, υπάρχουν παρατυπίες στην υπογραφή προμισθώσεων από τον τότε Αντιδήμαρχο κ. Ανεσίδη. Ανέφερε επίσης ότι από αυτό το έργο το οποίο δεν έχει προχωρήσει από τότε, ο δήμος χάνει έσοδα από τη μη αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών. Δήλωσε μάλιστα πως στο άμεσο μέλλον αυτές οι παρατυπίες μπορεί να μετουσιωθούν σε παρανομίες, ενώ μπορεί να υπάρξει όπως είπε και παράβαση καθήκοντος.
«Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να γίνει ενδελεχής έλεγχος σε όλο το έργο, καθώς τα στρέμματα που εκμισθώθηκαν είναι πάρα πολλά, 626, και μετά τον έλεγχο το θέμα θα έρθει ως τακτικό σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο».

Η μεταφορά απορριμμάτων
Τέλος στο σημαντικότερο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η απόφαση για την αδυναμία εκτέλεσης των υπηρεσιών μεταφόρτωσης, μεταφοράς και απόρριψης απορριμμάτων με ίδια μέσα του Δήμου Αλεξάνδρειας σε ΧΥΤΑ όμορου Δήμου και η έγκριση σύναψης σύμβασης παροχής υπηρεσιών για το σκοπό αυτό. Στο θέμα αυτό ο κ. Αλευράς ζήτησε να γίνει ξανά η δημοπρασία καθώς όπως είπε η έκπτωση που πέτυχε ο δήμος είναι πολύ μικρή, ενώ υπήρξε και διαμαρτυρία από εκπροσώπους εταιρίας που απορρίφθηκε.

http://www.maknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6209:2011-08-05-05-27-05&catid=1:imathia&Itemid=59