Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να δηλώνει ρητώς και κατηγορηματικώς ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή ανηλεώς, όμως τα στελέχη του κάθε βαθμίδας έχουν να
διανύσουν, ακόμη, πολύ δρόμο για να πετύχουν κάτι τέτοιο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα ευτράπελα συμβαίνουν καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στην ελληνική επαρχία (περιφέρεια είναι πιο σικ!) με τα πανηγύρια που πραγματοποιούνται σε κάθε χωριό. Οι τιμές είναι σαφώς πολύ μικρές κάτι που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ξεφαντώνουν χωρίς να χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Έτσι, για την ιστορία, μια μικρή μπύρα δεν κοστίζει παραπάνω από 2,5 ευρώ ενώ μια πορτοκαλάδα ή μια κόκα κόλα για τα πιτσιρίκια δεν τιμάται πάνω από 1,5 ευρώ. Ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο κρασί δεν κοστίζει παραπάνω από 5 – 7 ευρώ.
Τα φαγώσιμα επίσης συγκεκριμένα δηλαδή σουβλάκια καλαμάκια (1 – 2 ευρώ) και ψητό αρνί το πολύ 20 ευρώ το κιλό. Έτσι μια οικογένεια τετραμελής μπορεί με 30 ευρώ να καλοπεράσει ακούγοντας δημοτικά και λαικά τραγούδια για ένα ολόκληρο βράδυ ενώ ο χορός δεν έχει κόστος αφού όπως λένε και οι σχετικές διαφημίσεις «χορός ελεύθερος».
Πού εμπλέκεται το υπουργείο Οικονομικών θα πείτε. Μα στο ότι για τις απίστευτα υψηλές εισπράξεις ενός πανηγυριού από το οποίο θα περάσουν τουλάχιστον χίλια άτομα (στα πιο μικρά και απομακρυσμένα χωριά) δεν εκδίδεται ούτε μια τόσο δα μικρή αποδειξούλα.
Και βέβαια ας μη λάβουμε υπόψη μας τους κινέζους ή αφρικανούς μικροπωλητές οι οποίοι μκάνουν χρυσές δουλειές. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ λοιπόν περνούν κυριολεκτικά απαρατήρητα από τα στελέχη του… ανηλεούς υπουργείου Οικονομικών την ίδια ώρα που οι κυβερνητικοί ιθύνοντες περιμένουν στη γωνία τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Υπάρχει βέβαια και ένα κοινό μυστικό. Όταν κάποιος παραγγέλνει ποτά ή φαηγτά στο πανηγύρι πληρώνει εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή μόλις έρχονται τα ποτά δίνει στο σερβιτόρο το αντίτιμό τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φαγητά.
Έτσι δεν τηρείται κανενός είδους λογαριασμός ο οποίος μπορεί να πέσει στα χέρια, έστω και σε μπακαλόχαρτο, ενός ελεγκτή. Με άλλα λόγια η φορολογική συνείδηση των Ελλήνων πολιτών απέχει πάρα πολύ από το να γίνει πραγματικότητα.
Ακόμη και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που στα τραπέζια ενός πανηγυριού συζητούν τα κυβερνητικά μέτρα και την αφαίμαξη που υφίστανται δεν μπαίνουν καν στο κόπο να σκεφτούν πόσα χρήματα χάνονται μεταξύ κρασιού και κοψιδιών από τις τσέπες τους δηλαδή από το δημόσιο κορβανά.
Σύμφωνα με μετριότατους υπολογισμούς οικονομικών στελεχών περισσότερα από 1.500 πανηγύρια πραγματοποιούνται μόνο τον Αύγουστο σε ολόκληρη την επικράτεια. Σε αυτά συμμετέχουν ως πελάτες περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα και αφήνουν κατά μέσο όρο 10 ευρώ ο καθένας.
Δηλαδή 30 εκατομμύρια ευρώ. Αναλογιστείτε λοιπόν πόσα χρήματα χάνει το Ελληνικό Δημόσιο, δηλάδη οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, για ένα μόνο μήνα!