Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες ταξί – Δεκάδες προβλήματα σε όλη τη χώρα



Δεκάδες προβλήματα έχουν δημιουργήσει και σήμερα σε όλη τη χώρα οι ιδιοκτήτες ταξί, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα από νωρίς το πρωί, επικρατεί κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω από το κτίριο όπου στεγάζεται το υπουργείο Υποδομών, καθώς βρίσκονται εκεί συγκεντρωμένοι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι ανοιγοκλείνουν τη λεωφόρο Μεσογείων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι αυτοκινητιστές, που επιδιώκουν να έχουν νέα συνάντηση με τον Γ. Ραγκούση, έχουν αποφασίσει ότι θα βρίσκονται κάθε μέρα έξω από το υπουργείο για το επόμενο διάστημα. Στον προαύλειο χώρο του υπουργείου, βρίσκονται παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Το απόγευμα, περίπου στις 15:30, ο υπουργός Υποδομών Γ. Ραγκούσης, είναι προγραμματισμένο να ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το θέμα των ταξί. Οι ιδιοκτήτες ταξί, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κέντρο της Αθήνας και να συγκεντρωθούν εκείνη την ώρα έξω από τη Βουλή
Εν τω μεταξύ, οι ιδιοκτήτες ταξί της Λαμίας, έχουν αποκλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της εισόδου της πόλης. Στο σημείο βρίσκεται και η αστυνομία, η οποία ωστόσο περιορίζεται στο να ρυθμίζει εκ περιτροπής την κυκλοφορία.
Στην Πάτρα αυτοκινητιστές έχουν καταλάβει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ αποφάσισαν να διαθέσουν τα αυτοκίνητά τους για να μεταφέρουν δωρεάν τους τουρίστες που έφτασαν με κρουαζιερόπλοιο το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι. Αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών ταξί πρόκειται να συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας.
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες ιδιοκτήτες ταξί, πραγματοποιούν μηχανοκίνητη πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η πορεία ξεκίνησε από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, όπου νωρίτερα οι αυτοκινητιστές είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση.
Στο Ηράκλειο, οι αυτοκινητιστές έχουν αποκλείσει τα ταμεία του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, αφήνοντας ελεύθερη την είσοδο για τους τουρίστες, ενώ για τέταρτη συνεχή ημέρα βρίσκεται υπό κατάληψη το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης. 
Στη Θεσσαλονίκη, ομάδα αυτοκινητιστών πυρπόλησε ένα ταξί, ενώ υπό κατάληψη βρίσκεται το κτίριο της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών στο Καλοχώρι. Η κατάληψη αναμένεται να λήξει στις 2 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ιδιοκτητών ταξί Θεσσαλονίκης.
Στον Έβρο οι ιδιοκτήτες ταξί κατευθύνονται με τα αυτοκίνητά τους προς το τελωνείο των Κήπων, όπου και πρόκειται να αποφασίσουν τη μορφή της κινητοποίησής τους, ενώ σε συμβολικό πεντάλεπτο αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού (Θεσσαλονίκης-Καβάλας), στον κόμβο της Αμφίπολης, προχώρησαν, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, οι ιδιοκτήτες ταξί των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας.Παράλληλα, οι αυτοκινητιστές μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια σε διερχόμενους οδηγούς, όπου αναφέρονται τα αιτήματά τους και οι λόγοι που τους οδήγησαν στις κινητοποιήσεις.
Στη Σάμο, οι ιδιοκτήτες ταξί μπήκαν το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, κρατώντας συμβολικά ένα φέρετρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χωρίς ωστόσο να παρακωλύσουν τη λειτουργία του αεροδρομίου.

«Αδικαιολόγητες οι κινητοποιήσεις»
Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις και τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να επεμβαίνουν, όπου διαπιστώνεται ότι παρακωλύεται η κυκλοφορία, κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Επίσης, ο υπουργός Υποδομών απέστειλε εγκύκλιο προς τους περιφερειάρχες, ζητώντας την επιβολή διοικητικών κυρώσεων –και συγκεκριμένα την αφαίρεση της άδειας ταξί- εις βάρος όσων παραβαίνουν το νόμο.
Γ. Καρατζαφέρης: «Να μάθει ο λαός τους ουσιαστικούς λόγους της διαφωνίας»
Με αφορμή την αντιπαράθεση κυβέρνησης-ιδιοκτητών ταξί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο ελληνικός λαός που καθημερινά γίνεται μάρτυρας μιας διαρκούς κλιμακούμενης αντιπαράθεσης και υφίσταται τις επιπτώσεις αυτής της διαφωνίας μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και ιδιοκτητών ταξί,απαιτεί να γνωρίζει επακριβώς τους πραγματικούς και ουσιαστικούς λόγους της διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών». 

Γ. Μανώλης: «Δεν τον ενδιαφέρει τίποτα τον υπουργό»
Οι πιο ακραίες αντιδράσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί προέρχονται από προδομένους και απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο γραμματέας  συνδικαλιστικού της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης στον Βήμα 99,5. Όπως τόνισε στις περιοχές όπου κλείνουν λιμάνια, αεροδρόμια και διόδια υπερτερεί πλειοψηφικά το ΠΑΣΟΚ. «Νιώθουν προδομένοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ» τόνισε.
Ο κ. Μανώλης κατηγόρησε τον υπουργό Υποδομών ότι δεν τον ενδιαφέρει τίποτα καιπαρότρυνε τον κ. Ραγκούση να ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν πληθυσμιακά κριτήρια στο άνοιγμα του επαγγέλματος για να εκτονωθεί η κατάσταση, αν και όπως είπε «δεν δικαιολογώ τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί».
Κλείνοντας ο κ. Μανώλης είπε ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τους ιδιοκτήτες ταξί να σταματήσουν την απεργία για να δείξει πόσο δραματική έχει γίνει η κατάσταση.