Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Το σχέδιο της ΑΤΕ για την απεμπλοκή της από τη ΣΕΚΑΠ


ImageΜετά την ΕΛΒΙΖ και τους έξι υποψήφιους επενδυτές που τη «φλερτάρουν», αλλά και την άρνηση του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της Καπνοβιο- μηχανίας (ΣΕΚΕ) στο αίτημα της διοίκησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η ΣΕΚΑΠ παίρνει τη σκυτάλη διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού αναζήτησης
στρατηγικού επενδυτή στην εκπνοή του Ιουλίου για να ακολουθήσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης εντός Αυγούστου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ATEbank για την ιδιωτικοποίηση των θυγατρικών της με βιομηχανική παραγωγή. Στις 29 Ιουλίου, η Αγροτική Τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη διαδικασία πώλησης πακέτου μετοχών της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος «ΣΕΚΑΠ» Α.Ε.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΤΕbank Θεόδωρο Πανταλάκη, στόχος του διεθνούς διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση πακέτου μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ είναι η διάθεση του 44,5% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει η ATEbank. Το ενδιαφέρον των υποψήφιων μνηστήρων για τη ΣΕΚΑΠ θα πρέπει να εκδηλωθεί μέχρι τις 26 Αυγούστου. Για το αν αληθεύει ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά των μετοχών της ΣΕΚΑΠ εταιρείες από Κίνα, Ινδία και Τουρκία, ο κ. Πανταλάκης εμφανίζεται φειδωλός σε δημοσίευμα της εφημερίδας Κέρδος, λέγοντας ότι «μετά την υποβολή προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές και στα πλαίσια της διαδικασίας του διαγωνισμού, θα ανακοινωθούν οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ΣΕΚΑΠ».
 
Επίσης, ο διοικητής της ΑΤΕbank ξεκαθάρισε ότι ο διεθνής διαγωνισμός που θα διενεργηθεί αφορά την πώληση των μετοχών που κατέχει η Τράπεζα. Να σημειωθεί ότι το 34,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ κατέχει η ΣΕΚΕ, το 8,5% ο συνεταιρισμός εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται στα χέρια αγροτικών συνεταιρισμών. Σύμφωνα με τον ενοποιημένο ισολογισμό της, τα έσοδα της ΣΕΚΑΠ το 2010 συρρικνώθηκαν σε 36 εκατ. ευρώ, από 53,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, και κατέγραψε ζημιές προ φόρων 13,165 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών το 2009.
Διαβάστε εδώ τη σχετική Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΣΕΚΑΠ
 
Ο κύβος ερρίφθη με την ΕΛΒΙΖ
Το εναρκτήριο λάκτισμα απεμπλοκής της ΑΤΕ από τις θυγατρικές της έγινε με την εταιρεία Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) και ήδη η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη ανέδειξε έξι υποψήφιους «μνηστήρες» από Ελλάδα κα το εξωτερικό που τη διεκδικούν.
Τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού για την ΕΛΒΙΖ και τη ΣΕΚΑΠ ανέλαβε η εταιρεία Deloitte Business Solutions. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την ΕΛΒΙΖ έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες του διαχειριστή της διαδικασίας, ενώ η β' φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει την αξιολόγηση των προσφορών και την ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών σχετικά με τις δυνατότητες της εταιρείας αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου.
Η ΕΛΒΙΖ, που παράγει ζωοτροφές και πρώτες ύλες για ζωοτροφές και συμπληρώματα ζωοτροφών ιδρύθηκε το 1963 με έδρα στο Πλατύ Ημαθίας και σήμερα διατηρεί 2 εργοστάσια παραγωγής στο Πλατύ Ημαθίας και την Ξάνθη. Ο κύκλος εργασιών της το 2010 ήταν 10,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η δημοσιευθείσα πρόσκληση, η ΑΤΕ κατέχει 2.472.867 κοινές ονομαστικές μετοχές, ποσοστό 99,98% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΙΖ.
Η μεταβίβαση του ελέγχου θα γίνει μέσω πώλησης όλων των υφιστάμενων μετοχών κυριότητας ATEbank, η οποία μπορεί να συνδυαστεί και με συμμετοχή του επενδυτή σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΛΒΙΖ με καταβολή μετρητών, με παραίτηση δικαιώματος παλαιών μετόχων και ισόποση μείωση των τραπεζικών υποχρεώσεων.
Βρείτε εδώ την αντίστοιχη Πρόσκληση ενδιαφέροντος ΑΤΕ για ΕΛΒΙΖ
 
Σειρά έχει η ΕΒΖ;
Η επόμενη θυγατρική της ΑΤΕBank, για την οποία σύντομα και εντός Αυγούστου θα ενεργοποιηθεί ο διαγωνισμός πώλησης της συμμετοχής της θα είναι η ΕΒΖ, στην οποία κατέχει το 82,33% των μετοχών της. Σύμφωνα με τον κ. Πανταλάκη «η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος». Τη διεξαγωγή του διαγωνισμού έχει αναλάβει θυγατρική της Eurobank.
 
http://www.agronews.gr/content/view/69599/240/lang,el/