Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

«Εφεδρεία» στο Δημόσιο: Τη πατρότητα διεκδικεί η ΝΔ, για «συμπαιγνία» μιλά η Αριστερά

Απολύσεις και «εφεδρεία» των δημοσίων υπαλλήλων: Υπέρ της «εφεδρείας» στο Δημόσιο, τάσσεται η ΝΔ, αλλά δεν διαφωνεί με τις απολύσεις, διότι επί του θέματος αυτού, σιωπά ως προς τη θέση της. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τάσσονται κατά της «μισοαπόλυσης» αλλά δεν ξεκαθαρίζουν εάν τάσσονται  και κατά των ανακατατάξεων στο
Δημόσιο. Το ίδιο και η ΔΗΜΑΡ, αλλά τάσσεται υπέρ των ανακατατάξεων. Η συζήτηση «άνοιξε» και παρ΄ ότι οι απολύσεις δεν περιλαμβάνονται στην ψήφιση του Εφαρμοστικού νόμου (ενώ περιλαμβάνεται η «εφεδρεία»), όλα δείχνουν ότι θα περιληφθεί στα νέα μέτρα του  Εφαρμοστικού νόμου 2, που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι...
Η ΝΔ
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαίρεται ότι αποτελεί δική του πρόταση η περίοδος «εφεδρείας» στο Δημόσιο και με σημερινή νέα ανακοίνωση του εκπροσώπου της ΝΔ κ. Μιχελάκη, ξεκαθαρίζει τη θέση του:
«Θέλω να επανέλθω στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας που -όπως ξέρετε- ήταν δική μας πρόταση, απέναντι στην απειλή μαζικών απολύσεων και έγινε δεκτή από την τρόικα. Φαίνεται έτσι πως, όταν έχεις συγκεκριμένες προτάσεις, μπορείς να πετύχεις επαναδιαπραγμάτευση και απτά αποτελέσματα. Με αυτή την αφορμή, θέλω να επαναλάβω τα θετικά που έχει η υιοθέτηση του συγκεκριμένου θεσμού, τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία.
Η ανάγκη για τη μείωση των δαπανών του δημοσίου τομέα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την αιφνίδια απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, που από τη μια στιγμή στην άλλη κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία και στην έσχατη απόγνωση. Η μέριμνα για τους ανθρώπους αυτούς αποτελεί υποχρέωση μιας δημοκρατικής πολιτείας.
Μπαίνοντας σε εργασιακή εφεδρεία οι εργαζόμενοι που θα κριθούν υπεράριθμοι ή οι υπηρεσίες τους θα κλείσουν, θα προκαλέσουν σημαντική μείωση των δαπανών του Δημοσίου, διότι:
Πρώτον: Ο εργαζόμενος που μπαίνει σε εργασιακή εφεδρεία παίρνει μόνο τις βασικές αποδοχές, χωρίς υπερεργασία, υπερωρίες, επιδόματα, κ.λπ. Δεύτερον: Τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν χάνουν τις εισφορές, όπως θα γινόταν σε περίπτωση απολύσεων.
Τρίτον: Το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται με τα επιδόματα ανεργίας, που θα κατέβαλλε σε περίπτωση απολύσεων.
Τέταρτον: Το Δημόσιο εξοικονομεί και το λεγόμενο μη μισθολογικό - λειτουργικό κόστος, που φθάνει σχεδόν το 25% του κόστους λειτουργίας ενός Οργανισμού (ενοίκια κτηρίων, θέρμανση, τηλέφωνα, ρεύμα, κόστος καθαριότητας, λειτουργικά κ.λπ.).
Πέμπτον: Η οικονομία βγαίνει κερδισμένη, αφού ο μισθός που παίρνουν όσοι περνούν σε εργασιακή εφεδρεία περνά στην πραγματική οικονομία μέσω της κατανάλωσης από την οποία και το Δημόσιο έχει έσοδα φόρων κ.λ.π».
Το ΚΚΕ
«Περί όνου σκιάς ο τσακωμός τους. Ο ένας είναι με την απόλυση και ο άλλος με τη «μισοαπόλυση», γιατί και οι δυο τους, μαζί με την ΕΕ, είναι κατά του δικαιώματος στη σταθερή εργασία και αυτό θέλουν να το εξαφανίσουν ακόμα και απ' τη συνείδηση των εργαζομένων.
Πανεργατική - παλλαϊκή συσπείρωση, οργάνωση και πάλη για την προστασία των ανέργων, για την απόκρουση των μέτρων εξαθλίωσης, για σταθερή εργασία για όλους με δικαιώματα με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».
ΣΥΝ«Κάλπικη η αντιπαράθεση των κομμάτων του δικομματισμού γύρω από το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας στο δημόσιο τομέα, αφού και οι δύο έχουν αποδεχτεί τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.- ΔΝΤ, την κρίση να την χρεώνουν στους εργαζόμενους, αμφισβητώντας στοιχειώδη δικαιώματά τους.
Γι αυτό χρειάζεται η μαζική πάλη των εργαζομένων για να ακυρώσουν στην πράξη αδιέξοδες και βαθειά ταξικές πολιτικές και τους πολιτικούς τους φορείς που τους εκφράζουν. Να ανοίξουν νέους δρόμους για προοδευτικές εξελίξεις στον τόπο».
Δημοκρατική Αριστερά 

«Με την επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία να ξεπερνά το 16% και την ανεπίσημη να είναι πάνω από το 20%, είναι απαράδεκτο και αντικοινωνικό να προωθείται οποιοδήποτε σενάριο απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Είναι άλλο πράγμα η εξάλειψη του πελατειακού κράτους και ο αναγκαίος εξορθολογισμός-εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του και η φιλική του σχέση με τους πολίτες και είναι διαφορετικό να βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι. Είναι αναγκαίο με συγκεκριμένο σχέδιο να υπάρξουν αναδιατάξεις στο δημόσιο τομέα και όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό να αξιοποιηθεί μέσα από τη διαδικασία των μετατάξεων..»

http://www.eklogika.gr/news/5337