Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Το πόρισμα για τα βαρέα και ανθυγιεινά, προσθέτει μόνο νέα επαγγέλματα...

Την ένταξη νέων επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά, τη μη εξαίρεση εργαζομένων που είναι ενταγμένοι σήμερα (χωρίς να αποδεικνύεται το αντίθετο από ειδική μελέτη) και την αφαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που δεν υφίστανται πλέον ή αποτελούν «φωτογραφικά προνόμια» για λίγους, περιλαμβάνει το
πόρισμα της  Διαρκούς Επιτροπής για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα που παραδόθηκε  στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, σε ειδική συνεδρίαση.
Η επιτροπή επίσης συμφώνησε με την πρόταση του υπουργού  να συζητήσει εντός των επόμενων 10 ημερών ενδεικτική λίστα που θα εισηγηθεί στην επιτροπή, η ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εργασίας και των Ταμείων. Έτσι η πρόταση των Εμπειρογνωμόνων θα διαμορφωθεί με βάση το πόρισμα, την διεθνή εμπειρία και αξιοποίηση των μέχρι σήμερα μελετών και θα παραδοθεί ως τελικό πόρισμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μέχρι τις 20 Ιουλίου . Η τελική απόφαση, ωστόσο, θα είναι της πολιτικής ηγεσίας   μετά από διαβούλευση με τους Κοινωνικούς Εταίρους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, που στοιχεία του παρουσιάζει το in.gr, η επιτροπή κρίνει ότι θα πρέπει να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα οι εξής ειδικότητες:

1) Οδηγοί σταθερής τροχιάς (αναφορά στο εδάφιο 67 του Κανονισμού 106). Πρόκειται για ασφαλισμένους μετά από 01/08/2008.

2) Εργαζόμενοι στη διαμόρφωση και εφελκυσμό πλαστικών (αναφορά στο εδάφιο 81 του Κανονισμού 106).

3) Εργαζόμενοι σε τμήματα ιχθυοκλωβών, συντήρηση κλωβών, ιχθυογεννητικούς σταθμούς σε ιχθυοτροφεία και ιχθυοκαλλιέργειες (αναφορά στο εδάφιο 55 του Κανονισμού 106).

4) Εργαζόμενοι στον κλάδο μετάλλου: μηχανοτεχνίτες, ελασματουργοί, μονταδόροι, συναρμολογητές, ελασματουργοί μηχανικής κατεργασίας, χειριστές μηχανών παραγωγής - κατασκευής καλωδίων με αγωγούς χαλκού χαμηλής και μέσης τάσης (αναφορά στο εδάφιο 11 του Κανονισμού 106).

5) Εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία στους χώρους παραγωγής, συσκευασίας, αποθήκευσης, διακίνησης και μεταφορών εντός εργοστασιακών χώρων (αναφορά στο εδάφιο 81 του Κανονισμού 106).

6) Εργαζόμενοι εντός φρεατίων (μουφαδόροι) τηλεπικοινωνιακών εταιρειών (αναφορά στο εδάφιο 11 του Κανονισμού 106).

7) Επίσης, οι εναερίτες τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, ως ομοειδής κατηγορία με τους εναερίτες επιχειρήσεων ηλεκτρισμού (σύμφωνα με το Πόρισμα της Επιτροπής Λινού).

8) Στο χώρο της βιομηχανίας και βιοτεχνίας μεγάλος αριθμός του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού συνεχίζει να εργάζεται στην παραγωγή, στον έλεγχο ποιότητας, στη διασφάλιση ποιότητας και στην έρευνα και ανάπτυξη, ερχόμενος άμεσα σε επαφή με τους βλαπτικούς παράγοντες που υπάρχουν σ' αυτούς τους χώρους εργασίας (χημικούς, βιολογικούς, φυσικούς).

9) Για το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της παραπάνω κατηγορίας (κυρίως μηχανικοί) που εργάζονται σε χώρους ΒΑΕ, είναι απαραίτητο τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία να προχωρήσουν σε σύσταση κλάδου ασφάλισης που να καλύπτει τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

10) Προτείνεται η ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζόμενων στη βιομηχανία και βιοτεχνία σε τμήματα ποιοτικού ελέγχου, διασφάλισης ποιότητας στην παραγωγική διαδικασία, καθώς και σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης.

Η Επιτροπή επίσης  προτείνει την παραμονή των ήδη υπαρχόντων εργασιών και ειδικοτήτων στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και την επικαιροποίηση της λίστας με αφαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που δεν υφίστανται πλέον, όπως  οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι θερμαστές ή αρχιθερμαστές στερών καυσίμων, οι ραδιοτηλεγραφητές, τηλετυπιστές, χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών, οι αμαξοκαραγωγείς, οι αρβυλεργάτες, οι βαρελοποιοί κ.α. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε συγκροτήματα που δεν υφίστανται πλέον, όπως η ΑΧΕ ΕΘΥΛ ΕΛΛΑΣ, η ΑΕΕ Χημικών προϊόντων και λιπασμάτων  Δραπετσώνας και άλλες «φωτογραφικές» εξαιρέσεις του παρελθόντος.

http://www.eklogika.gr/news/5338