Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Πρόστιμα, υποβιβασμός και... UEFA

Του ΑΛΕΞΗ ΠΛΑΤΗ
«Απαγορεύεται στους αξιωματούχους να εμπλέκονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, σε στοιχηματισμούς, προγνωστικά αγώνων και κληρώσεις που συνδέονται με ποδοσφαιρικούς αγώνες». Στο άρθρο 50, παράγραφος 1, του καταστατικού της ΕΠΟ, γίνεται σαφές ότι τίθεται θέμα τιμωρίας των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια.
Ανεξάρτητα με τις τιμωρίες που θα επιβληθούν σε ποινικό επίπεδο, η υπόθεση σε ό,τι αφορά το
 πειθαρχικό κομμάτι απασχολεί ήδη τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς Ανδρέα Φάκο και Εμμανουήλ Αντωνακάκη, οι οποίοι έχουν ζητήσει την ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου και μόλις την πάρουν στα χέρια τους αναμένεται να πιάσουν δουλειά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει σύντομα, ίσως και εντός της ημέρας, και αν συμβεί αυτό, τότε το πιθανότερο είναι ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ασκηθούν οι πειθαρχικές διώξεις και η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Τριμελή Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ που είναι αρμόδια για να εξετάσει την υπόθεση.
Οι δηλώσεις του αναπληρωτή ποδοσφαιρικού εισαγγελέα Εμμανουήλ Αντωνακάκη στον Nova ΣΠΟΡ είναι χαρακτηριστικές: «Η κυρία Παπανδρέου έκανε μία πολύ καλή έρευνα και περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία. Εχουμε ζητήσει όλο το φάκελο και θα δούμε ποιοι εμπλέκονται και τι περιθώρια έχουμε από πλευράς παραγραφής για να επέμβουμε. Θα δούμε όταν πάρουμε το φάκελο ποια αδικήματα εμπίπτουν εντός της τριετίας, που απ' ό,τι άκουσα εμπίπτουν όλα» είπε.
Κρίσιμο στοιχείο στην υπόθεση αφορά το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων. Σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα το σημαντικό σημείο δεν είναι πότε έγιναν οι συλλήψεις, αλλά πότε έγιναν οι αγώνες για τους οποίους έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις ημερομηνίες σε ό,τι αφορά το πειθαρχικό κομμάτι, είναι το πρόσφατο σκάνδαλο του «κασέτα-gate». Ο αγώνας του Αρη με τον Παναθηναϊκό έγινε αρχές Σεπτεμβρίου, οι καταγγελίες από τον Αλέξη Κούγια λίγους μήνες αργότερα και έτσι οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς έκριναν ότι είχε παραγραφεί το αδίκημα της διαστρέβλωσης αγώνα για το οποίο το χρονικό όριο ήταν ένας μήνας.
1. Υπάρχει ενδεχόμενο να αποβληθεί από την Ευρώπη ο Ολυμπιακός Βόλου;
Στην ΕΠΟ δεν υπήρχε κατηγορηματικά απάντηση για το συγκεκριμένο ερώτημα. Σύμφωνα με κύκλους της ομοσπονδίας... «το Europa League στο οποίο μετέχει ο Ολυμπιακός Βόλου είναι διοργάνωση της UEFA και αυτή θα κληθεί να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι με τους ''ερυθρόλευκους''».
2. Με τι ποινές κινδυνεύουν οι ομάδες των παραγόντων που κατηγορούνται;
Από πρόστιμο μέχρι και υποβιβασμό σύμφωνα με το άρθρο 21 για δωροδοκία και για και στοίχημα ή ακόμη και με το άρθρο 26 για δυσφήμηση του αθλήματος. Τα άρθρα, όμως, στα οποία αναμένεται να βασιστούν οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς αναμένεται να είναι της δωροδοκίας ή του στοιχήματος.
3. Τι προβλέπει το άρθρο περί δωροδοκίας για τις ομάδες;
Σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα και η δωροδοκία σχετίζεται με αποτέλεσμα αγώνα, η υπαίτια ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ.
4. Τι προβλέπει το άρθρο περί στοιχήματος σε ό,τι αφορά τις ομάδες των κατηγορούμενων;
Εάν υπαίτια της προσπάθειας είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, η ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό.
5. Πότε παραγράφονται τα συγκεκριμένα άρθρα;
Σύμφωνα με το άρθρο 28 του πειθαρχικού κώδικα, το άρθρο 21 για δωροδοκία και συμμετοχή σε στοίχημα παραγράφεται στα τρία χρόνια.
6. Τι ποινές προβλέπονται για τα φυσικά πρόσωπα;
Α. Χρηματική ποινή 20.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ.
Β. Απαγόρευση εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.
Γ. Απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους. Για το αδίκημα της δωροδοκίας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά... «σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περιπτώσεις επαναλήψεως οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται οι δε ποινές απαγγέλλονται εφ' όρου ζωής. Για το αδίκημα της συμμετοχής σε στοίχημα... «αν υπήρξε πράγματι επίτευξη του σκοπού, οι χρηματικές ποινές τριπλασιάζονται».
7. Ποια είναι η διαφορά της συγκεκριμένης υπόθεσης με το σκάνδαλο «κασέτα?gate»;
Στο «κασέτα-gate» οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς έκριναν ότι η κατηγορία η οποία «ταίριαζε» με την υπόθεση ήταν της διαστρέβλωσης αγώνα (άρθρο 22) αδίκημα το οποίο, όμως, παραγράφεται σε ένα μήνα.
8. Τι ποινές προβλέπει το άρθρο 26 για δυσφήμηση του ποδοσφαίρου;
Α. Χρηματική ποινή ύψους 40.000 ευρώ τουλάχιστον για τις ΠΑΕ και τα πρόσωπα που σχετίζονται με αυτές και από 200 έως 1.000 ευρώ για τα ερασιτεχνικά σωματεία και τα πρόσωπα που σχετίζονται με αυτά.
Β. Απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο τουλάχιστον για ένα έτος.
Γ. Απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για τουλάχιστον τρία έτη.
Δ. Διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές για έξι αγωνιστικές.
Ε. Υποβιβασμός στην επόμενη κατηγορία.
ΣΤ. ποινή αποκλεισμού μέχρι ένα έτος για τα σωματεία των τοπικών πρωταθλημάτων.
9. Πότε παραγράφεται το συγκεκριμένο αδίκημα της δυσφήμησης του ποδοσφαίρου;
Ενα μήνα μετά την τέλεσή του.
10. Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί από τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς της ΕΠΟ;
Μόλις οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς πάρουν αντίγραφο του φακέλου και τον εξετάσουν αναμένεται να ασκήσουν πειθαρχικές διώξεις και η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην πειθαρχική επιτροπή που είναι η αρμόδια για να επιληφθεί.

http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10770&subid=2&pubid=128693066