Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΟΙΚΟΙ-ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ ΟΙ MOODY’S – S&P – FITCH!..

Απειλούν το ευρώ και τη Δημοκρατία
καταγγέλλει, ο διάσημος νομπελίστας Αμάρτια Σεν.



O Νομπελίστας καθηγητής Αμάρτια Σεν

Πολύ νωρίς, από αυτή τη θέση, είχα αποκαλέσει «διεθνή πορνεία τοκοληστείας», τους αποκαλούμενους οίκους αξιολόγησης…
Είχα από τότε θέσει το κύριο ερώτημα –ακόμη δεν έχει απαντηθεί- από πού αντλούν την εξουσία να απαγγέλλουν δημόσια, σαν διεθνή δικαστήρια, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ. Που καταστρέφουν ολόκληρες κοινωνίες.
Έκτοτε. Σοβαροί άνθρωποι από όλες τις περιοχές του κόσμου
 βλέπω με χαρά να βγαίνουν μπροστά. Να καταγγέλλουν αυτά τα κερδοσκοπικά τέρατα που έχει κατασκευάσει η «Γουόλ Στριτ» για να ελέγχει την παγκόσμια οικονομία.
Το αμερικανικό Κογκρέσο τους χρέωσε ευθέως την κρίση του 2008. Τους αποκάλεσε διεθνώς νταβατζήδες-βαθμολογητές επί πληρωμή.
Υποσχέθηκε, ότι θα τους εξαφανίσει με νομοθετικά μέτρα. Που ακόμη δεν έχει πάρει. Γιατί;
Κάποιος είπε, ότι η εξουσία της «Γουόλ Στριτ» είναι υπέρτερη του προέδρου των ΗΠΑ. Τυχαίο; Ούτε για αστείο…
Και οι Ευρωπαίοι στο «σημειωτόν». Βρίσκονται ακόμη στη φάση των χλιαρών δηλώσεων αποδοκιμασίας…
Μην ξεχνάτε ότι οι μεγαλουπάλληλοι που την διοικούν –χωρίς φλέβα ευρωπαϊκού πατριωτισμού- παίζουν σε πολλά ταμπλό. Συνήθως, καιροσκοπούν. Δεν παρεμβαίνουν. Ξεκάθαρο, «πρώτα η πάρτη τους».
Ευτυχώς, οι προσωπικότητες δεν έχουν χαθεί. Υπάρχουν. Βγαίνουν (σχεδόν κάθε μέρα) και στολίζουν τους «οίκους» αυτούς με βαρύτατους χαρακτηρισμούς:
«Αρουραίοι – Εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας – Φονιάδες λαών – Οικονομικοί δολοφόνοι – Τοκοληστές»
Και ένα τεράστιο ανάστημα εγέρθηκε από χθες μπροστά τους. Ο νέο εφιάλτης τους. Ο Ινδός νομπελίστας Αμάρτια Σεν.
«Οίκοι-κακοποιοί απειλούν το ευρώ και τη Δημοκρατία της Ευρώπης», βροντοφώναξε  προς όλους ο τρανός επιστήμονας. Το παγκόσμιο κύρος!
Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι λίγοι θα σώσουν τους πολλούς.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι λίγοι μετριούνται πολλοί!
Και τότε, καμία δύναμη –όποια και αν είναι- δεν μπορεί να τους σταματήσει.
Με συγκίνηση παρουσιάζω το άρθρο-παγκόσμιο ξυπνητήρι του Αμάρτια Σεν.
Η Ελπίδα οπλίζεται.  Τώρα, η βεβαιότητά μου αυξάνεται.
Ότι έρχεται η στιγμή που αυτά τα σαιτόφιδα της «Γουόλ Στριτ» θα στηθούν στο εδώλιο. Θα καταδικαστούν. Για κοινωνικούς φόνους. Για τη διάλυση εθνών!

ΑΜΑΡΤΙΑ ΣΕΝ: «ΕΧΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ»
«Δεν είναι μόνο το ευρώ, κινδυνεύει η Δημοκρατία της Ευρώπης. Η Ελλάδα δείχνει τον κίνδυνο που εγκυμονεί με το να αφήνονται οι «οίκοι αξιολόγησης» παρά το αβυσσαλέο τους ποινικό τους μητρώο να διαφεντεύουν την πολιτική σκηνή.
Η Ευρώπη οδήγησε τον κόσμο στη Δημοκρατία. Προκαλεί ως εκ τούτου ανησυχία το ότι οι κίνδυνοι της δημοκρατικής διακυβέρνησης έρχονται σήμερα από την πίσω πόρτα της οικονομικής αναγκαιότητας, χωρίς να τους δίνεται η πρέπουσα σημασία.
Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για το πώς η δημοκρατική διακυβέρνηση της Ευρώπης μπορεί να υπονομευτεί από τον ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο των χρηματοοικονομικών οργανισμών και οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι διαφεντεύουν ανενόχλητοι τμήματα της πολιτικής σκηνής της Ευρώπης».
Το «ποινικό» μητρώο των οίκων και ο ρόλος τους στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία ήταν τόσο αβυσσαλέα, που το αμερικανικό Κογκρέσο ασχολήθηκε σοβαρά με το αν πρέπει να τους ασκηθεί δίωξη.
Υπάρχει ανάγκη ανασυγκρότησης της ευρωζώνης. Η διαδικασία πρέπει να αρχίσει από τον περιορισμό άμεσα της ανεξέλεγκτης ισχύος των οίκων αξιολόγησης να εκδίδουν μονομερώς διαταγές. Πρέπει να σταματήσουμε χωρίς υπερβολή επειγόντως την περιθωριοποίηση της δημοκρατικής παράδοσης στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι σημαντική για την Ευρώπη και τον κόσμο».

http://www.nasostsaganelis.gr/