Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, ανακοινώνονται τα εξής:


            Η 26η Ιουνίου κάθε έτους καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης τους μετά από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 7 Δεκεμβρίου 1987.
Στον ΟΗΕ το γραφείο για τα ναρκωτικά και το έγκλημα UNODC (United Nations Office on drugs and Crime ) δημιουργήθηκε το 1997 από την συγχώνευση του αντίστοιχου γραφείου του ΟΗΕ και του Κέντρου για την Πρόληψη του Διεθνούς Εγκλήματος. Λειτουργεί σε όλο τον κόσμο μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου γραφείων.
            Για την Ευρώπη και την Ε.Ε υπάρχει επίσης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία EMCDDA ( European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction). Δημιουργήθηκε για να παρέχει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη αντικειμενικά αξιόπιστα και συγκρίσιμα στοιχεία σχετικά με τα ναρκωτικά. Για τον λόγο αυτό συνεργάζεται με τα Εθνικά Εστιακά Σημεία (Focal Points) των χωρών μελών που με την σειρά τους απαρτίζουν το Δίκτυο REITOX. To Εθνικό Εστιακό Κέντρο για την Ελλάδα είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΠΝ)
            Στόχος της εκστρατείας αυτής της ημέρας είναι να κινητοποιήσει σε δράσεις αλλά και να εμπνεύσει στους ανθρώπους την θέληση να διαφυλάξουν την υγεία τους από τα ναρκωτικά. Με κεντρικό σύνθημα εφέτος «Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη» ας θέσουμε τους εαυτούς μας αλληλέγγυους στα προβλήματα των θυμάτων των ναρκωτικών.
            Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην χρήση ουσιών. Η χρήση στους νέους είναι διπλάσια από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Η δε αύξηση της ανεργίας στους νέους προκαλεί όξυνση του προβλήματος.
            Οι ουσίες αυτές εκτός των άλλων μπορούν να εμποδίσουν ή και να επηρεάσουν σοβαρά την ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη ιδίως στα νέα άτομα. Γι αυτό και η λύση είναι η πρόληψη που στόχο έχει την καλλιέργεια μίας θετικής στάσης ζωής αφ’ ενός και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αφετέρου που θα κρατήσουν τους νέους μακριά από τις εξαρτήσεις.
            Παγκόσμια, 200 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Από αυτά τα 25 εκατομμύρια θεωρούνται τοξικομανείς. Κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 200.000 άνθρωποι από νοσήματα που σχετίζονται με την χρήση ναρκωτικών.
Στην Ευρώπη οι θάνατοι από ναρκωτικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% όλων των θανάτων των Ευρωπαίων ηλικίας 15-39 ετών, με τα οπιοειδή να ανιχνεύονται στα τρία τέταρτα των θανάτων.
            Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης (EMCDDA) δίνει την συνολική εικόνα της Ευρώπης στο θέμα Ναρκωτικά με την ετήσια έκθεση του η οποία διατίθεται σε 22 γλώσσες. Έτσι η έκθεση του 2010 αναφέρεται στην παγκόσμια διάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών τα οποία δεν βλάπτουν μόνο την Δημόσια Υγεία αλλά υπονομεύουν την ανάπτυξη, τροφοδοτούν την διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Κατά το EMCDDA έχει λάβει διαστάσεις πραγματικής απειλής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μοντέλα ελέγχου των ναρκωτικών στην ΕΕ κινδυνεύουν επειδή η ζήτηση των καθιερωμένων ναρκωτικών έχει αλλάξει και επί πλέον έχουν εμφανιστεί νέες ουσίες. Αυτό απαιτεί συντονισμένη αντιμετώπιση ,μέσα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, αρκεί να είμαστε κοντά στο ταχέως εξελισσόμενο πρόβλημα των ναρκωτικών.
            Είναι λοιπόν ένα θέμα που μας αφορά όλους, ο καθένας από την θέση του και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που δίνονται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στην εκστρατεία κατά των ναρκωτικών αλλά και στην πράξη θέτοντας τον εαυτό του αλληλέγγυο στο συνάνθρωπο που πάσχει.