Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Στις φλόγες η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου



Παραλίγο να καταστραφεί ολοσχερώς η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στον πεζόδρομο της οδού Κοντογεωργάκη, στο κέντρο της Βέροιας .Συγκεκριμένα, γύρω στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης εκδηλώθηκε πυρκαγιά, πιθανότατα από κερί ή καντήλι, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα καίγοντας την οροφή της εκκλησίας. Ευτυχώς
 η επέμβαση τόσο της πυροσβεστικής όσο και των περίοικων, που αντιλήφθηκαν αμέσως το γεγονός, ήταν άμεση και αποσόβησαν τα χειρότερα.
DSCF4540
Για αρκετή ώρα η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, λόγω των πυκνών καπνών. Το μεσημέρι στο σημείο βρέθηκε και ο Μητροπολίτης για να διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής.
Ο Άγιος Στέφανος είναι τρίκλιτη βασιλική του 18ου αιώνα, η οποία διαδέχθηκε ακόμη παλιότερο ναό του 16ου αιώνα. Στο ναό του 16ου αιώνα φαίνεται ότι είχε περιληφθεί και άλλος παλαιότερος, λείψανα του οποίου αποτελούν ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη στο δυτικό τμήμα του ναού. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα ναό με μεγάλη ιστορία, ο οποίος μάλιστα τα τελευταία χρόνια «εξυπηρετούσε» και τους πιστούς της ενορίας Αγίου Ιωάννη (που ως γνωστόν κατεδαφίστηκε). Ας ελπίσουμε οι εργασίες αναστήλωσης να ξεκινήσουν άμεσα.
DSCF4556














http://www.maknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6038:2011-06-21-15-54-28&catid=1:imathia&Itemid=59