Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Η επόμενη μέρα στην Πιερία.Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας είναι έτοιμη και κινεί τις διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων

Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας:
"Η επόμενη μέρα στην Πιερία.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, είναι έτοιμη και κινεί τις διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων"


Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την έκδοση της σχετικής απόφασης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, με πρωτοβουλία της Σοφίας Μαυρίδου και βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, ήδη απέστειλε στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) αναγγελία πληγεισών - από έντονες υδατοπτώσεις λόγω των έκτακτων και έντονων καιρικών φαινόμενων που επικράτησαν, με την κωδική ονομασία "ΕΥΡΥΔΙΚΗ" - περιοχών, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία οριοθέτησης και καταγραφής ζημιών σε κτίρια που χωροθετούνται στους τρεις Καλλικρατικούς Δήμους της Πιερίας (Κατερίνης, Δίου - Ολύμπου, Πύδνας - Κολινδρού).

Η καταγραφή θα γίνει με την υποβολή αιτήσεων των πληγέντων στους Δήμους όπου υπάγονται. Η αίτηση θα πρέπει - με τη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση και ακρίβεια - να περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό που να τεκμηριώνει τη ζημιά που έχουν υποστεί, την περιγραφή της κατεστραμμένης περιουσίας τους καθώς και μια εκτίμηση του κόστους αποκατάστασης (επισκευής ή ανακατασκευής) ή αντικατάστασής της.

Διευκρινίζεται ότι η κατεστραμμένη κινητή περιουσία τους δεν πρέπει να μετακινηθεί από το σημείο της καταστροφής, ενώ η ακίνητη περιουσία τους, δεν πρέπει να επισκευαστεί ή συντηρηθεί μέχρι την καταγραφή τους από την "Επιτροπή Ελέγχου, Καταγραφής και Αποτίμησης ζημιών".

Στη συνέχεια, επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, θα διενεργηθούν αυτοψίες από "Επιτροπή Ελέγχου, Καταγραφής και Αποτίμησης ζημιών", που συστήνεται από την Περιφερειακή Ενότητα, για να γίνει καταγραφή των ζημιών και συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών (τα ανωτέρω ή/και επιπρόσθετα, ανάλογα την ζημιά) σε κτίρια που υπέστησαν ζημιές, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Ειδικότερα στην περίπτωση των πλημμυρών καταγράφεται και το ύψος της στάθμης του νερού στα πληγέντα κτίρια.


Η οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, η διαπίστωση της έκτασης των ζημιών, η χορήγηση δανείων, επιχορηγήσεων κλπ, ρυθμίζονται με εισήγηση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. προς τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο, επισημαίνει  η Σοφία Μαυρίδου, περί αποκατάστασης των ζημιών σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που πλήττονται από πλημμύρες, θα πρέπει προηγουμένως να έχει οριοθετηθεί η περιοχή ως πληγείσα από πλημμύρες (πλημμυρόπληκτη).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, στα τηλέφωνα 2351 351 200 & 2351 351 326 (όλες τις εργάσιμες ημέρες και κατά τις ώρες 10:00 με 14:00), με fax στο 2351 351 249 και ηλεκτρονικά στο polpro@pieria.pkm.gov.gr