Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Σεμινάριο για τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) στo Μέτσοβο

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, το οποίο υλοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Σαύρος Νιάρχος,
η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ διοργανώνει σεμινάρια σχετικά με την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες). Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, στις 10:30 πμ θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο στην αίθουσα Χατζηγεωργίου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής .
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ένα δηλητηριασμένο δόλωμα μπορεί να σκοτώσει πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που -παρανόμως- στοχεύει: εκατοντάδες σκύλοι, τσακάλια, αλεπούδες, σπάνια αρπακτικά πουλιά (όπως ο χρυσαετός, ο ασπροπάρης και το όρνιο), ακόμα και αιγοπρόβατα που τυγχάνει να βοσκήσουν στο σημείο τοποθέτησης, πέφτουν κάθε χρόνο θύματα αυτής της βάρβαρης πρακτικής.
Οι μεγαλύτερες απώλειες αφορούν στους σκύλους φύλαξης των κοπαδιών. Ένα δόλωμα μπορεί να εξολοθρεύσει, ακούσια ή εκούσια, δεκάδες τσομπανόσκυλα αφήνοντας τα αντίστοιχα κοπάδια έκθετα στις επιθέσεις και μεγιστοποιώντας έτσι το πρόβλημα των ζημιών από τα άγρια ζώα.
Η εφαρμογή δηλητηριασμένων δολωμάτων έτσι, εκτός από παράνομη, επικίνδυνη και βάρβαρη πρακτική, στην πράξη επιδεινώνει το πρόβλημα των ζημιών, το οποίο υποτίθεται πως αντιμετωπίζει.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων διώκεται από την ελληνική νομοθεσία από το 1993. Παρόλα αυτά, συνεχίζεται με μεγάλη ένταση σε πολλές περιοχές, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους κινδύνους για την άγρια ζωή, τα σκυλιά φύλαξης, τα κυνηγετικά σκυλιά, τους κτηνοτρόφους, τον άνθρωπο.


https://dasarxeio.com/