Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Διευκρίνιση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Καστόρη για την υποτιθέμενη κατάργηση αγροτικών ιατρείων

Στέργιος Καστόρης, βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, για τις δηλώσειις του δημάρχου Κατερίνης περί  «κατάργησης» αγροτικών ιατρείων του δήμου:

Καλή και άγια η όποια κριτική,
αλλά να μη γίνεται με μισές αλήθειες

Για «κατάργηση αγροτικών ιατρείων» στα χωριά του δήμου, έκανε λόγο (στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου), ο δήμαρχος Κατερίνης .
Υποθέτω ότι δεν το εννονούσε έτσι ακριβώς ο δήμαρχος, γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως  άλλα είναι τα αγροτικά ιατρεία της Πιερίας που έχουν δημιουργηθεί με νόμο και με ΦΕΚ (και κανένα βεβαίως δεν καταργείται)  και άλλα τα … άτυπα αγροτικά ιατρεία που έχουν δημιουργήσει σε χωριά δήμαρχοι και κοινοτάρχες, νοικιάζοντας χώρους , τους οποίους επισκέπτονται αγροτικοί γιατροί των κανονικών ιατρείων (καλή τη θέληση μια φορά τη βδομάδα)  για να συνταγογραφήσουν και να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους.
Αυτά λοιπόν, τα άτυπα ιατρεία, καμμιά ΥΠΕ δε θέλει να τα καταργήσει, όπως λέει ο δήμαρχος. Απλά της ζητήθηκε να χρεωθεί αυτή εφεξής τα νοίκια (που ο δήμος σταμάτησε να πληρώνει) πράγμα το οποίο δεν μπορεί να κάνει, όση καλή θέληση και να έχει, γιατί είναι δημόσια υπηρεσία και δεν δικαιούται να πληρώνει νοίκια για αγροτικά ιατρεία που στα χαρτιά (της) δεν υπάρχουν!
Το ζητούμενο, πάντως, δεν είναι να διαθέτει κάθε χωριό τέσσερις τοίχους , εν είδη αγροτικού ιατρείου, αλλά κανονικά αγροτικά ιατρεία εξοπλισμένα κατάλληλα για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Όσο για τη λειτουργία αυτών των άτυπων ιατρείων, ο δήμος δεν έχει παρά να βρει (αν δεν μπορεί να πληρώνει νοίκια) ΔΩΡδημοτικούς χώρους για να συνεχιστεί η προηγούμενη πρακτική.
Καλή και άγια η όποια κριτική, αλλά να μη γίνεται με μισές αλήθειες.
Όσο δε για την επανεκκίνηση της καταβαραθρωμένης από τους καλοθελητάδες του νεοφιλελευθερισμού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (βλέπε νόμο Γεωργιάδη που έδιωξε εν μια νυκτί τοπυς μισούς και πάνω γιατρούς  του ΠΕΔΥ), ) για την οποία θέλω να πιστεύω ότι αγωνιά και ο δήμαρχος, όπως όλοι μας, θα γίνει σύντομα πράξη και στην Κατερίνη, καθώς  μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού πρόκειται να λειτουργήσει η πρώτη ΤΟΜΥ (Τοπική Μονάδα Υγείας, δηλαδή  Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου όπως τα γνωρίζαμε) που θα στεγαστεί στο χώρο των παλιών Πολυιατρείων του ΙΚΑ, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη μόνιμη στέγασή στου στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου.
Κι έπεται και η δημιουργία άλλων τριών ΤΟΜΥ στην πόλη, που θα καλύψουν τις ανάγκες των Κατερινιωτών.
 Αρκεί να βοηθήσει (πρόθυμα και ουσιαστικά) και ο δήμαρχος στην εξεύρεση χώρων.