Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Τεχνητό έδαφος για καλλιέργειες έφτιαξαν στο Κατάρ

Στις χώρες του Περσικού Κόλπου η αφόρητη ζέστη, το λιγοστό νερό και το κακό για καλλιέργειες έδαφος καθιστούν πολύ δύσκολη τη γεωργία. Ωστόσο, οι παραγωγοί του Κατάρ επιχειρούν κάτι πρωτοποριακό: Καλλιέργειες σε χώμα που έχουν παράξει οι ίδιοι.

«Το χώμα αποτελείται από σανό, γεωργική γύψο και κοπριά πουλιών που αναμειγνύονται, υφίστανται ζύμωση και μετά παστεριώνονται. Από εκεί και πέρα, μπορούν να χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια. Η προετοιμασία του χώματος χρειάζεται τέσσερις εβδομάδες, και μετά χρειάζονται άλλες τέσσερις εβδομάδες για να μεγαλώσουν τα μανιτάρια» λέει ο Νάσερ αλ Καλάφ, επικεφαλής γεωργικών προγραμμάτων στην εταιρεία Agrico.

Το κλίμα του Κατάρ από μόνο του καθιστά πολύ δύσκολη την καλλιέργεια τροφής, σύμφωνα με τον Αχμέντ αλ Καλέφ, πρόεδρο της μητρικής εταιρείας της Agrico, International Projects Development Company. «Η γεωργική παραγωγή είναι ο πιο δύσκολος τρόπος παραγωγής τροφής για διάφορους λόγους. Στο Κατάρ η γη που ενδείκνυται για γεωργική εκμετάλλευση είναι περιορισμένη, το κλίμα δεν είναι κατάλληλο για καλλιέργειες και το νερό είναι αλμυρό και λιγοστό. Παραδοσιακά, οι Καταριανοί δεν ήταν αγρότες».
Μέχρι τώρα, η εισαγωγή χώματος υψηλής ποινότητας αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της παραγωγής μανιταριών στη χώρα. Ωστόσο, το κομπόστ της Agrico παράγει σήμερα έναν τόνο μανιταριών ημερησίως σε εγκαταστάσεις βόρεια της Ντόχα.

«Αρχίζοντας από το επόμενο έτος, σχεδιάζουμε να παράγουμε ανάμεσα σε τρεις και τέσσερις τόνους. Έχουμε μερίδιο αγοράς περίπου 30% στην τοπική αγορά μανιταριών. Συνήθως εξάγουμε το 20% της παραγωγής μας σε γειτονικές χώρες, όπως το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία» λέει ο αλ Καλάφ.

Το Κατάρ γενικότερα σχεδιάζει να δαπανήσει δισεκατομμύρια με στόχο την αύξηση των συγκομιδών και τη μετατροπή ημιερημοποιημένων γαιών σε αγροτικά εδάφη μέσα στα προσεχή χρόνια. Σκοπός μακροπρόθεσμα είναι η χώρα να καταστεί αυτάρκης όσον αφορά στην παραγωγή τροφίμων.

(Πηγή: Ναυτεμπορική)