Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Παράταση του χρονικού διαστήματος υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρονικού ορίου υποβολής αντιρρήσεων κατά του
περιεχομένου των δασικών χαρτών, άφησε ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος σε εκδήλωση που οργανώθηκε απο το ΤΕΕ σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ με θέμα : «Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους».

Δήλωσε πως είναι πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παράταση δεδομένου πως πρέπει να διευθετηθούν προβλήματα και νομικά ζητήματα που διαπιστώθηκαν με την ανάρτηση και να δοθεί χρόνος στους πολίτες να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις έχοντας γνώση των αλλαγών που θα προκύψουν.
Για το ύψος του τέλους αντίρρησης τόνισε πως ήδη έχει μειωθεί στις κλίμακες 1-5 και 5-10 στρέμματα που παρατηρείται και ο μεγαλύτερος αριθμός αντιρρήσεων οπότε δεν διαφαίνεται ανάγκη περαιτέρω μείωσής του.
Ως κύρια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ανέφερε το θέμα των αναδασωτέων που περιλαμβάνουν αγροτικές ανέκαθεν εκτάσεις το οποίο θα ρυθμιστεί και νομοθετικά, το θέμα των εκχερσωμένων εκτάσεων που καλλιεργούνται γεωργικά και θα δρομολογηθεί φτηνότερο τίμημα εξαγοράς της κυριότητας ή της χρήσης ανάλογα με το αν η εκχέρσωση έγινε πριν το 1975 ή μετά, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα καταβολής του τιμήματος εξαγοράς σε εκατό δόσεις. Επίσης τόνισε πως δεν θα είναι είναι απαραίτητη η σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας εφόσον οι εκτάσεις είναι ενταγμένες στον ΟΣΔΕ και θα επιτρέπονται για αυτές τις εκτάσεις μικρές επεμβάσεις, συμβατές με την γεωργική καλλιέργεια, όπως γεωτρήσεις, μικρά κτίσματα κλπ με την προϋπόθεση της διατήρησης της γεωργικής χρήσης τους.
Σημαντικό είναι επίσης να προχωρήσει η οριοθέτηση από τους Δήμους των οικιστικών εκτάσεων και πως υπάρχει συνεργασία τόσο του Υπουργείου όσο και της ΕΚΧΑ με τους Δήμους για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή τους επί των υποβάθρων που διαθέτει η ΕΚΧΑ.
Θα υπάρξει ακόμη νομοθετική ρύθμιση για αποτύπωση και των αναδασμών στους δασικούς χάρτες γιατί μέχρι τώρα προβλεπόταν μόνο η αποτύπωση των εποικιστικών εκτάσεων και τέλος θα δοθεί η δυνατότητα μέσω της διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη να υποβάλλουν αντιρρήσεις οι πολίτες για περιπτώσεις που υπάρχει υπευθυνότητα της διοίκησης σε σφάλματα των δασικών χαρτών και σε μη αποτύπωση διοικητικών πράξεων.
Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ενίσχυσης των Σημείων Υποστήριξης με προσωπικό και στην διόρθωση της διάταξης που προέβλεπε αποστολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ του αναρτημένου δασικού χάρτη ούτως ώστε να αποστέλλεται στο εξής ο κυρωμένος δασικός χάρτης για να μην υπάρχει μπλοκάρισμα των επιδοτήσεων. Σκέψεις υπάρχουν για τα εκχερσωμένα αγροτεμάχια για τα οποία θα υποβληθεί αίτημα εξαγοράς, αυτή να γίνεται με το σύστημα του ΟΣΔΕ και να υποβάλλονται έτσι ως αντιρρήσεις και να αναστέλλεται για τις εκτάσεις αυτές η κύρωση του δασικού χάρτη.
Τέλος θα καθοριστούν άμεσα οι αμοιβές για τις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων προκειμένου αυτές να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και να λειτουργούν οι επιτροπές δασολογίου αμέσως μετά την ανάρτηση για να μην υπάρχει κενό ανάμεσα στο χρονικό διάστημα της ανάρτησης και της κύρωσης και να μπορούν να εξετάζουν και να απαντούν στα αιτήματα των πολιτών για την εφαρμογή των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας σε συγκεκριμένες εκτάσεις και ειδικότερα για τις επιτρεπτές επεμβάσεις επί των δασικών περιοχών.

https://dasarxeio.com/