Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Αρνητική η πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν για την Κύπρο μετά το μνημόνιο

O υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημείωσε πως ήταν αρνητική για την Κύπρο η πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Τόνισε ότι η 56σέλιδη έκθεση της Επιτροπής διαπιστώνει πως, μετά την αποχώρηση της τρόικας, οι προσπάθειες για εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις έμειναν στάσιμες.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά στον στόχο για μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης μέχρι το τέλος του 2016, η οποία, όμως, μπλοκαρίστηκε από τη Βουλή, καθώς και στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός μείωσης δανείων και αναδιαρθρώσεων δανείων νοικοκυριών παρουσιάζει σημαντική μείωση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ρυθμό που καταγράφεται στα εταιρικά δάνεια.
Ωστόσο, αναγνωρίζει, ότι τόσο οι τράπεζες όσο και ο Συνεργατισμός, έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες αναδιαρθρώσεων, σημειώνοντας ότι τα πρώτα θετικά σημάδια άρχισαν να διαφαίνονται.
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου χαρακτήρισε σωστές τις επισημάνσεις στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βελτίωση της οικονομίας και για ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.