Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας (ΣΥ.ΡΑ.Π.) πήρε μέρος στο επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης αντιμετώπισης σεισμικού κινδύνου με την ονομασία “γεωΤαλάντωση Πιερία 2016”

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας (ΣΥ.ΡΑ.Π.) πήρε μέρος στο επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης αντιμετώπισης σεισμικού κινδύνου με την ονομασία “γεωΤαλάντωση Πιερία 2016” που
εκτελέστηκε από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με πεδίο δράσης ολόκληρη την Πιερία.

Κύρια αποστολή του ΣΥ.ΡΑ.Π. ήταν η μετεγκατάσταση, οργάνωση και λειτουργία του κέντρου επικοινωνιών της Π.Ε. Πιερίας, αφού κατά το σενάριο της άσκησης το κεντρικό κτίριο της περιφέρειας υπέστη μερική κατάρρευση.

Δημιουργήθηκε και λειτούργησε παράλληλο δίκτυο ασύρματης επικοινωνίας, αποκαθιστώντας έτσι την επικοινωνία και τον επιχειρησιακό συντονισμό της Π.Ε. Πιερίας μεταξύ όλων των δημόσιων φοέων (Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Στρατό) που επιχειρούσαν στα πεδία της άσκησης, αλλά και με όλες τις υπόλοιπες εθελοντικές ομάδες που συνεπικουρούσαν το έργο των δημοσίων φορέων.


Επιπλέον, επετεύχθη, με πολλαπλούς τρόπους (φωνής/δεδομένων), η ασύρματη διασύνδεση του κέντρου επικοινωνιών της Π.Ε. Πιερίας με τον θάλαμο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο Χαλάνδρι – Αθήνα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Θεσσαλονίκη, για την αναφορά της γενικής κατάστασης, την λήψη εντολών και διαβίβαση μηνυμάτων από/προς τις αρμόδιες κεντρικές αρχές.

Οι ραδιοερασιτέχνες της Πιερίας, συνεπικουρούμενοι από συναδέλφους τους από γειτονικές περιοχές, έδωσαν το δυναμικό τους παρόν στο πεδίο της άσκησης, με σαράντα περίπου εθελοντές,διασκορπισμένους σε όλα τα σημεία του νομού όπου εκτυλίσσονταν τα σενάρια της άσκησης. Έτσι καλύφθηκαν με ασύρματες επικοινωνίες όλες οι ευαίσθητες δημόσιες δομές (Δημαρχεία, ΔΕΗ,Ύδρευση, Μηχανοστάσια οχημάτων, κλπ), στους Δήμους Πύδνας-Κολινδρού (Αιγίνιο), Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου (Λιτόχωρο).

Η άσκηση, την Κυριακή, ξεκίνησε στο Αιγίνιο με ''Πυρκαγιά'' συνεπεία σεισμού, σε εργοστάσιο λιπασμάτων και αποτέλεσε σενάριο τύπου SEVESO III (χημικής καταστροφής), με ταυτόχρονους τραυματισμούς, απεγκλωβισμούς εργαζομένων και διακομιδή των τραυματιών στα νοσοκομεία.
Συνεχίστηκε στο κτίριο της Π.Ε. Πιερίας, στην Κατερίνη, με απεγκλωβισμό ατόμων από το κατεστραμμένο κτίριο, διαλογή και μεταφορά τραυματιών και κατέληξε νωρίς το απόγευμα στο Λιτόχωρο με εκκένωση του σχολικού συγκροτήματος του Γυμνασίου της περιοχής, απεγκλωβισμό ατόμων και μεταφορά τραυματιών.

Σε όλα τα σενάρια της άσκησης, ο ΣΥ.ΡΑ.Π. παρείχε άμεσες και αποτελεσματικές ασύρματες επικοινωνίες, βοηθώντας το κέντρο επιχειρήσεων της περιφερειακής ενότητας να έχει κάθε στιγμή, σαφή εικόνα της τακτικής κατάστασης που επικρατούσε σε κάθε σενάριο, αλλά και στην επιμέρους επικοινωνία των εθελοντικών ομάδων με το κέντρο επιχειρήσεων.

Η άσκηση ''ΓΕΩΤΑΛΑΝΤΩΣΗ Πιερία 2016'' είναι η πρώτη άσκηση του είδους που διεξήχθη ποτέ στην Πιερία, πολύτιμη είναι η εμπειρία που αποκόμισε ο ΣΥ.ΡΑ.Π. από την συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες και τους δημόσιους φορείς που συμμετείχαν.

Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας