Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ο Γιουνκέρ στη μάχη για την ισότητα

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
10/07/2014

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Καλά νέα από την (μονίμως στο στόχαστρο των προοδευτικών έως... σταλινικών) Ευρωπαϊκή Ένωση:
Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, απαίτησε να του δοθούν γυναικεία ονόματα για τις θέσεις των Επιτρόπων που θα συγκροτήσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο της ΕΕ.
Ο κ. Γιουνκέρ υπενθύμισε πως σε διαφορετική περίπτωση, οι υποψηφιότητες θα απορριφθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μη σεβασμό της αρχής της ισότιμης εκπροσώπησης των δύο φύλων.
Η προηγούμενη Επιτροπή αριθμούσε εννέα γυναίκες μεταξύ 28 Επιτρόπων.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γιουνκέρ, μέχρι στιγμής οι χώρες-μέλη στέλνουν υποψηφιότητες με ανδρικά ονόματα και αν δεν υπάρξει κάποια συνεννόηση, είναι ορατός ο κίνδυνος η επόμενη Κομισιόν να μην περιλαμβάνει πάνω από δύο ή τρεις γυναίκες.
Υπάρχει έτσι η βεβαιότητα πως όταν ο κ. Γιουνκέρ θα παρουσιάσει την ομάδα του τον προσεχή Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Κολινοβούλιο, αυτή δικαίως θα
απορριφθεί.
Για να λύσει το πρόβλημα, φαίνεται πως έχει δηλώσει ότι επιθυμεί ο ίδιος να κάνει την επιλογή με βάση τα βιογραφικά των υποψηφίων Επιτρόπων.
Λέγεται μάλιστα πως θέλει επιτρόπους με εντυπωσιακές πολιτικής επιδόσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να καθιερώσει ένα νέο σύστημα επιλογής.
Μέχρι σήμερα, κάθε χώρα όριζε το πρόσωπο της αρεσκείας της και... τα σκυλιά δεμένα!
Τώρα, ο Γιουνκέρ ζητά από τις χώρες-μέλη να του υποβάλλουν κατάλογο με περισσότερα του ενός ονόματα, μεταξύ των οποίων απαραιτήτως και ένα γυναικείο, ώστε να κάνει τις επιλογές του με μεγαλύτερη άνεση και με σεβασμό στην ισότητα των φύλων.
Προς ενίσχυση των γυναικείων υποψηφιοτήτων, από το περιβάλλον του κ. Γιουνκέρ έγινε γνωστό πως οι χώρες που θα στείλουν γυναίκες στην Κομισιόν θα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν μια αντιπροεδρία και ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο.
Έστω και με το ζόρι, κάτι γίνεται...