Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Καλοκαιρινές διακοπές στην ΕΕ - γνωρίζεις τα δικαιώματά σου;

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί, για πολλούς, τα ταξίδια και οι προκλήσεις που θέτουν πριν αποδώσουν τις απολαύσεις που προσδοκούμε.
Για το ΕΚ η διευκόλυνση του ταξιδιώτη είναι κρίσιμη παράμετρος στη βελτίωση των ενδοευρωπαϊκών μετακινήσεων και με σειρά μέτρων προσπαθεί να βελτιώσει τον ανταγωνισμό και τις υπηρεσίες και να ρίξει τις τιμές, από τα κινητά μέχρι τα αεροπορικά και σιδηροδρομικά ταξίδια.
Εν όψει διακοπών λοιπόν, μια ματιά στα μέτρα που έχει εξετάσει και εγκρίνει το ΕΚ τους τελευταίους μήνες:

Από την 1η Ιουλίου, οι χρεώσεις περιαγωγής μειώθηκαν εκ νέου και στόχος του ΕΚ είναι η κατάργηση τους από το Δεκέμβριο του 2015. Το κόστος των κλήσεων και απόκτησης δεδομένων εντός ΕΕ, μειώθηκε κατά 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο καλοκαίρι.
Τον Μάρτιο, το ΕΚ αποφάσισε την παροχή περισσότερων δικαιωμάτων για τους επιβάτες των αεροπορικών μεταφορών. Τώρα οι ευρωβουλευτές θα επεξεργαστούν, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, το τελικό κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει:
  • την αποζημίωση μετά από καθυστέρηση τριών ωρών για σύντομες πτήσεις
  • παροχή σαφών πληροφοριών στο αεροδρόμιο για αλλαγές στις πτήσεις, για καθυστέρηση άφιξης αποσκευών αλλά και των δικαιωμάτων των επιβατών (ενημέρωση των επιβατών για τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών καταγγελίας και έντυπα)
  • εγγύηση βοήθειας μεταφοράς στο σπίτι, όταν το ταξιδιωτικό γραφείο ή ο αερομεταφορέας χρεοκοπήσει
  • η τιμή και ο χρόνος πτήσης δεν μπορεί να αλλάξει σημαντικά μετά την πώληση
Επίσης, υπάρχει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία ενημερώνει τους επιβάτες για τα δικαιώματά τους στο έδαφος και στον αέρα.
Αεροπορικά και σιδηροδρομικά ταξίδια
Ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός, ο βασικός κανονισμός για τον ευρωπαϊκό ουρανό σκοπεύει στη μείωση του κόστους και των τιμών των αεροπορικών ταξιδιών για τους επιβάτες. Ενώ ο κανονισμός για τους σιδηρόδρομους στοχεύει στην αύξηση του ανταγωνισμού και στη δημιουργία κοινού συστήματος πιστοποίησης για τα τρένα που θα καταστήσει τα ταξίδια με τα τρένα πιο ελκυστικά και φθηνότερα.


http://www.epixeiro.gr/