Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Η Νιόβη Παυλίδου στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... “Πολίτες Μπροστά” Νιόβη Παυλίδου
 Νιόβη Παυλίδου για άνοιγμα αγοράς τις Κυριακές: Αξιολόγηση του μέτρου- προστασία των εργασιακών σχέσεων

Την ανάγκη περαιτέρω αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του μέτρου
του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και την προστασία των εργασιακών σχέσεων, μέσα από αυστηρούς και προσεκτικούς ελέγχους, επισήμανε η επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες Μπροστά» Νιόβη Παυλίδου μετά από την περιοδεία της, σήμερα, στην «καρδιά» του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Συνοδευόμενη από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού, η κα Παυλίδου τόλμησε να συζητήσει με επιχειρηματίες και εργαζόμενους το θέμα- ταμπού της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.


«Κάθε μέτρο χρειάζεται μία περίοδο δοκιμασίας για να διαπιστωθεί αν λειτουργεί και, πολύ περισσότερο, αν αποδίδει» είπε χαρακτηριστικά η κα Παυλίδου. «Αυτό που πρέπει απαραίτητα να διασφαλισθεί είναι η εφαρμογή του νόμου όσον αφορά την απασχόληση των εργαζομένων τα Σαββατοκύριακα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εξετασθεί αν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές συμβάλει στην προώθηση της τοπικής οικονομίας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και φυσικά αν διευκολύνει τον καταναλωτή. Που σημαίνει, επιβάλλεται να υπάρξει προσεκτική αξιολόγηση και ίσως να εξετασθεί το ενδεχόμενο μεταβολής του ωραρίου λειτουργίας κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδας».
Παράλληλα η υποψήφια περιφερειάρχις για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι, στους περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, τα καταστήματα στο κέντρο των μεγαλουπόλεων, λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα με στόχο την προσέλκυση των τουριστών. Για το λόγο αυτό, λόγω της γειτνίασης της Θεσσαλονίκης με τις βαλκανικές χώρες, η κα Παυλίδου υπογράμμισε ότι θα ήταν χρήσιμη η οργάνωση και λειτουργία «έξυπνων» πακέτων weekend, για αγορές και διασκέδαση στη Θεσσαλονίκη, με ταυτόχρονη, όμως, διαφημιστική καμπάνια στη Βουλγαρία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη FYROΜ. Άλλωστε από τις συζητήσεις με επιχειρηματίες του κέντρου η επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες Μπροστά» διαπίστωσε ότι, σε μεγάλο βαθμό, η αγορά, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, κινείται από τους τουρίστες που κατεβαίνουν από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και τη Ρωσία, ενώ στην τόνωση του τζίρου των καταστημάτων έχουν συμβάλει σημαντικά και τα γκρουπ των τουριστών από Τουρκία και Ισραήλ.


«Το θέμα είναι, όπως υπογράμμισε η κα Παυλίδου, ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί μία μεγάλη αλλαγή στις συνήθειές μας που -επειδή έγινε, βίαια και απότομα, όπως πολλά πράγματα στη χώρα μας- προκάλεσε διχασμό, αντιδράσεις και αναστάτωση στον εργασιακό χώρο. Αυτό που απαιτείται είναι να τολμήσουμε να αξιολογήσουμε, όλοι μας, με ειλικρίνεια το μέτρο και να συμφωνήσουμε για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του».
Μετά το τέλος της περιοδείας στην αγορά, η επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες Μπροστά» Νιόβη Παυλίδου και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι κάθισαν για ένα καφεδάκι στην Πλατεία Αριστοτέλους όπου συζήτησαν την εμπειρία τους από τις επαφές που είχαν με τους επιχειρηματίες και τους εμποροϋπαλλήλους της Θεσσαλονίκης.